Με άρωμα Ελλάδας διεξήχθη το πρώτο αμιγώς ελληνικό φεστιβάλ του Λιβάνου, το οποίο έλαβε χώρα από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου 2019 στη Βύβλο ή Τζουμπάιλ, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Λιβανέζου – με ελληνικές ρίζες – δημοσιογράφου Tζορτζ Ιντ (George Eid), ο οποίος είναι και δημιουργός του ντοκιμαντέρ “Κalimera Men Beirut” (Kαλημέρα από Βυρητό) στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία των Ελλήνων του Λιβάνου. Το φεστιβάλ τέθηκε υπό την αιγίδα τόσο του Υπουργείου Τουρισμού του Λιβάνου, όσο και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με την στήριξη 30 χορηγών.
Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς αυτές τις τρεις ημέρες κατάφερε να παροτρύνει τους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό, μέσα από την ελληνική κουζίνα, τη μουσική, το χορό και πλήθος άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διασκέδασαν τους παρευρισκόμενους με ελληνικά και αραβικά τραγούδια δύο Ελληνο – λιβανέζες μουσικοί, ενώ προβλήθηκαν και τρεις ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και δυο αντίγραφα αρχαίων αγαλμάτων από το Μουσείο της Ακρόπολης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Λίβανο Φραγκίσκος Βέρρος, ο οποίος τόνισε την σημασία και τον ρόλο του φεστιβάλ να προωθήσει τον ελληνικό πολιτισμό στο Λίβανο και ανέφερε πως τέτοιες διοργανώσεις ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Παρά το γεγονός ότι σήμερα η Ελληνική Κοινότητα του Λιβάνου αποτελείται από μερικές χιλιάδες μέλη, φαίνεται να είναι μια Κοινότητα με απώτερο σκοπό τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην Μεσανατολική αυτή χώρα. Έλληνες και Λιβανέζοι ζουν αρμονικά μεταξύ τους καθώς τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών διέπουν αισθήματα εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης. Επίσης, στη Βηρυτό έχει ιδρυθεί Ελληνική Λέσχη, όπου συχνά πραγματοποιούνται δραστηριότητες ώστε να διατηρείται και να διαδίδεται το ελληνικό πολιτιστικό στοιχείο και η παράδοση, καθώς επίσης και Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας στο οποίο μαθητές δεν είναι μόνο άτομα με ρίζες από την Ελλάδα αλλά και Λιβανέζοι που αγαπούν τον ελληνικό πολιτισμό και επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα.
Γιαννιώτη Γεωργία
Πηγές