Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός και Ολλανδικό Ποδόσφαιρο

Γίνεται έκδηλο, πως το Ολλανδικό ποδόσφαιρο διαγράφει μεγάλη πορεία στη διεθνή σφαίρα του αθλητισμού, καθώς πολλές από τις ομάδες της χώρας διακρίνονται συχνά σε διοργανώσεις παγκόσμιων παιχνιδιών. Το πολιτιστικό ενδιαφέρον σε αυτό βρίσκεται στο γεγονός, πως μερικές από τις δημοφιλέστερες Ολλανδικές ομάδες ποδοσφαίρου, όπως η Sparta Rotterdam (1888), AFC Ajax (1900) και η Heracles Almelo (1903) έχουν επιλέξει ονόματα, τα οποία αποτελούν σύμβολα του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα, μία από τις παλαιότερες ομάδες ποδοσφαίρου της Ολλανδίας, η Sparta Rotterdam, ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και υιοθέτησε στοχευμένα την ονομασία της από την αρχαία Ελληνική πόλη της Σπάρτης, μία από τις ισχυρότερες πόλεις – κράτη του Ελλαδικού χώρου. Στην αρχαιότητα και στον μετέπειτα σύγχρονο κόσμο, η Σπάρτη θεωρήθηκε συνώνυμο της αγωνιστικότητας, της μαχητικότητας, της τόλμης, της ανδρείας και της αποτελεσματικής σκληραγώγησης, αρετές, που οδηγούσαν σε θριαμβικές νίκες της σπαρτιατικής μονάδας έναντι άλλων δυνάμεων. Υπό αυτό το πρίσμα, φαντάζει εύλογο, πως η υιοθέτηση του ονόματος της ομάδας αποσκοπούσε ακριβώς στην συνυποδήλωση της δυναμικότητας και την αγωνιστική υπεροχή της ομάδας. Επίσης, ένα ακόμα γνωστότερο παράδειγμα είναι εκείνο της AFC Ajax, η οποία εμφανίστηκε λίγα χρόνια αργότερα στο Άμστερνταμ και πηγή έμπνευσης του ονόματός της ήταν ο θρυλικός πολεμιστής του Τρωικού πολέμου και μυθικός βασιλιάς της Σαλαμίνας, Αίαντας. Δοξάστηκε για την ικανότητά του στο χειρισμό των μαχών, την αξιοπιστία, την ταπεινοφροσύνη, το συνεπές πνεύμα του και την εμψυχωτική αγωνιστική διάθεσή του, ενώ οι τακτικές του οδηγούσαν σε αλλεπάλληλες νίκες, χαρακτηριστικά, που φέρονται να πλαισιώνουν τις δυναμικές και τις επιθυμίες της Ολλανδικής ομάδας. Ένα σχετικό επιπλέον παράδειγμα συνιστά η Ολλανδική ομάδα Heracles Almelo, η οποία ιδρύθηκε το 1903 στο νότο της χώρας και πήρε το όνομά της από την ίσως δημοφιλέστερη Ελληνική μυθική φιγούρα όλων των εποχών, τον Ηρακλή. Ο Ηρακλής αποτελεί συνώνυμο της ρώμης και της ευρωστίας, των πολλαπλών ικανοτήτων και οξυδερκών ελιγμών, καθώς πάντα στο τέλος κάθε δοκιμασίας οι κόποι του στέφονται από επιτυχία. Υπό αυτή τη σκοπιά, φανερώνεται και ο λόγος επιλογής του ονόματος της ομάδας, η οποία επιδιώκει να ταυτιστεί με τα ιδανικά του ισχυρού μυθικού ανδρός.

Παρόλο που οι Ολλανδικές ομάδες ποδοσφαίρου δεν αποτελούν μία νέα πραγματικότητα, ένα σύγχρονο event πολιτιστικής διπλωματίας ή κάποιο δρώμενο πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδος και Ολλανδίας, οι παραπάνω Ολλανδικές ομάδες ποδοσφαίρου προωθούν τον Ελληνικό πολιτισμό στο παγκόσμιο δίκτυο άθλησης. Συνιστά λαμπρό παράδειγμα της πολιτιστικής διπλωματίας του αθλητισμού και εν προκειμένω οι ομάδες φέρουν και γνωστοποιούν στοιχεία της Ελληνικής αρχαιότητας, καθώς επισφραγίζουν με το κύρος του ονόματος την υπόστασή τους. Με γνώμονα λοιπόν αυτό, γίνεται κατανοητό, πως ο τομέας του αθλητισμού είναι και τομέας πολιτισμού, μέσω του οποίου μπορούν να μεταλαμπαδευτούν ιδέες και σύμβολα, τα οποία δρουν ως εφαλτήρια επιτυχίας και ποιότητας.

Άννυ Σπηλιώτη 

Πηγή :  http://hellaspindakaas.com/2017/03/20/ancient-greeks-dutch-football/ 

Πηγή εικόνας :

https://www.google.com/search?q=sparta+rotterdam+fc&rlz=1C1CHBD_enGR939GR939&sxsrf=ALeKk00IXxKkzCE8EnulUsgeEN6AjBHMng:1620483248938&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwje5KrDorrwAhVs_7sIHVyIAmoQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1536&bih=722#imgrc=7rjPRfg7p6d_YM

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελλοντικές δημοσιεύσεις.

You can unsubscribe at any time. By signing up you are agreeing to our Terms of Service and Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ