Κατά τη διάρκεια των Γιουγκοσλαβικών πολέμων τη δεκαετία του 1990 περίπου 20.000 παιδιά Σέρβων φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα. Σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης το Γραφείο Εκπροσώπου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα δημοσίευσε το τρέιλερ ενός βίντεο, το οποίο θα δημοσιευθεί το προσεχές διάστημα με τίτλο “Αφανείς Ήρωες”.
Όπως αναφέρεται και στο τρέιλερ, περίπου 20.000 παιδιά φιλοξενήθηκαν από Ελληνικές οικογένειες κατά τη διάρκεια του πολέμου, σε 28 πόλεις και σε πάνω από 150 δήμους. Παιδιά που έζησαν τη φρίκη του πολέμου, παιδιά μονογονεϊκής οικογένειας, παιδιά ορφανά που είχαν ανάγκη από βοήθεια.
Με την κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος το 1991 στη Γιουγκοσλαβία επικράτησε χάος. Από την μία, η Κροατία και η Σλοβενία διακήρυξαν ανεξαρτησία. Από την άλλη, οι Σέρβοι ήταν υπέρ μιας σερβοελεγχόμενης Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, κάτι που οδήγησε σε συγκρούσεις μεταξύ τους. Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την διακήρυξη ανεξαρτησίας της Βόρειας Μακεδονίας τον Σεπτέμβριο του 1991 και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης τον Μάρτιο του 1992, που είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Σέρβων, Βόσνιων και Κροατών, που έμεινε γνωστός ως Πόλεμος της Βοσνίας.
Θύματα της κατάστασης υπήρξαν χιλιάδες οικογένειες Σέρβων και παιδιά, που εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους και την πατρίδα τους.
Ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης ήρθε από την Ελλάδα με ελληνικές οικογένειες να φιλοξενούν παιδιά Σέρβων, όχι μόνο από την Βοσνία αλλά και από το Κόσοβο και την Κράινα, που ανήκει σήμερα στην Κροατία. Ακόμη, υπήρξε μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια και αρκετές εκατοντάδες Έλληνες βοήθησαν εθελοντικά τους Σέρβους στην Βοσνία.
Με το τέλος του Βοσνιακού πολέμου, δημιουργήθηκε το ανεξάρτητο κράτος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Σήμερα είναι ένα κράτος που αποτελείται από δύο οντότητες, την Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη Σερβική Δημοκρατία. Την μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα αποτελούν οι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι ενώ ακολουθούν οι Σέρβοι και οι Κροάτες.
Η συμπαράσταση και η βοήθεια των Ελληνικών οικογενειών σε χιλιάδες παιδιά, όταν το είχαν ανάγκη περισσότερο από ποτέ, έφερε πιο κοντά τους δύο λαούς και ενίσχυσε τις σχέσεις τους. Οι Σέρβοι, όπως φαίνεται, δεν το ξεχνούν και μέσω του βίντεο που θα δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα, θέλουν να ευχαριστήσουν τις οικογένειες αυτές.
Γιώργος Καλλιγάς
Το τρέιλερ :
Πηγές:
https://greekcitytimes.com/2020/12/14/bosnian-serbs-emotional-trailer/embed/#?secret=YO5WmfjCXc