Article Views :

21 views

Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντιπάρου

Ένα ήσσονος εμβέλειας φεστιβάλ φωτογραφίας φαίνεται να δίνει τα μεγαλύτερα μαθήματα πολιτιστικής διπλωματίας. Πρόκειται για το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας της Αντιπάρου. Η ζωή και η έμπνευση κυλούν αλλιώς στο όμορφο κυκλαδονήσι της Αντιπάρου, όπου από το 2013 φιλοξενείται το Antiparos International Photography Festival, το «μικρότερο σοβαρό φεστιβάλ φωτογραφίας» όπως χαρακτηριστικά «παρασημοφορήθηκε» από το British Journal of Photography (BJP). Το AIPF αποτελεί πνευματικό τέκνο της Μαίρης Χατζάκη, του Γιάννη Μπαγούρδα, μηχανικού και ερασιτέχνη φωτογράφου, και του Νορβηγού David Frazer Wray, πολυετή επισκέπτη του νησιού.

Ο David Frazer Wray δημιούργησε αρχικά έναν ιστότοπο με φωτογραφίες της Αντιπάρου στο Facebook (www.antiparosphotogallery.com). Μέσω της ιστοσελίδας, που σήμερα αριθμεί περίπου 2.500 μέλη από όλο τον κόσμο, οργάνωσε έναν διαγωνισμό φωτογραφίας με τον νικητή να εκθέτει τη δουλειά του στο νησί. Όταν επικοινώνησε την πρωτοβουλία και το  όραμά του στη Μαρία Χατζάκη, διευθύντρια της τοπικής γκαλερί τέχνης «Αντί», το Φεστιβάλ πήρε σάρκα και οστά. 

«Θέλαμε να δώσουμε κάτι πίσω στο νησί», ανέφερε ο Frazer Wray σε συνέντευξή του στο BJP. «Δεδομένης της κοινής έλξης μας για τη λήψη εικόνων, ένα φεστιβάλ φωτογραφίας φαινόταν η προφανής επιλογή.»

Το φεστιβάλ ξεκίνησε σε πολύ μικρή κλίμακα το 2013, με εκθεσιακό χώρο τη γκαλερί «Αντί» και ένα άδειο διαμέρισμα και περιλάμβανε έργα τοπικών και άλλων Ελλήνων φωτογράφων αλλά και μερικών εξαιρετικών φωτογράφων από άλλες χώρες. Το 2014 για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν φωτογραφικά έργα σε εξωτερικούς χώρους, πάνω στα αρχαία τείχη του Ενετικού κάστρου, ενώ η διεθνής συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη με φωτογράφους, ως επί το πλείστον επαγγελματίες. Η βοήθεια Νορβηγών εθελοντών, που παραθέριζαν στο νησί, ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τη διαμόρφωση και λειτουργία του εκθεσιακού χώρου.

Το 2016 ιδρύθηκε η ΜΚΟ Διεθνές Σωματείο Φωτογραφίας και Τέχνης Αντιπάρου (IAPAA) με έργα της τη διοργάνωση και χρηματοδότηση του φεστιβάλ αλλά και την προώθηση των εικαστικών τεχνών στο νησί. Από την ίδρυσή του, το φεστιβάλ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων φωτογράφων, Ελλήνων και ξένων από περίπου 20 χώρες του κόσμου, ενώ οι δράσεις του έχουν διανθιστεί με μουσικές διοργανώσεις, workshops σχετικά με τη φωτογραφία και τα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της Αντιπάρου αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες, όπως με το διεθνές φωτογραφικό πρακτορείο Magnum και  “Τα Καπετανέικα”, διοργανωτές αγώνων επίδειξης παραδοσιακών ξύλινων ιστιοπλοϊκών σκαφών. Θέμα του AIPF 2020/21 είναι η «Άγρια Πλευρά» (The Wild Side), αν και η διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ εξαρτάται άμεσα από την εξέλιξη της πανδημίας του COVID-19.

Το νησί της Αντιπάρου αποτελεί πόλο έλξης για τους Σκανδιναβούς τουρίστες. Συνήθως, επιλέγουν να επισκεφθούν το νησί για την ηρεμία, τον ήλιο και τη θάλασσα. Έπειτα όμως, γίνονται φίλοι με τους ντόπιους. Σύμφωνα με τον Frazer Wray, «αυτός είναι ο κύριος λόγος που εξακολουθούμε να φτάνουμε στην Αντίπαρο.»

Και συνεχίζει, «το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφιών της Αντιπάρου είναι μοναδικό αποτέλεσμα του νησιού και των ανθρώπων του. Από όσο γνωρίζω, είμαστε το μόνο υπαίθριο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφιών. Το Κάστρο κάνει την ατμόσφαιρα πολύ ξεχωριστή. Αλλά πάνω απ ‘όλα, είναι η αγάπη. Η αγάπη που μοιραζόμαστε για το νησί και η αγάπη, που επιδεικνύουμε ο ένας στον άλλο.»

Τα λόγια αυτά ενός από τους ιδρυτές του AIPF περικλείουν την ουσία του φεστιβάλ αλλά και αποδεικνύουν έμπρακτα, πώς ένα ίσως αναμενόμενο και τυποποιημένο πολιτιστικό αφήγημα ανανεώνεται και εξελίσσεται, με την ισότιμη συμβολή τόσο του πομπού (εδώ οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού) όσο και του δέκτη (τουρίστες). Στην περίπτωση του AIPF, η Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά σε συνεργασία με τη σύγχρονη καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία δίνουν υπόσταση σε συνθήκες αλληλοκατανόησης και γόνιμης ανταλλαγής καλλιτεχνικής προοπτικής και πολιτισμού, οδηγώντας έτσι στην ουσιαστική ένωση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντιπάρου, επισκεφθείτε το https://www.antiparosphotofestival.com/ και το https://el.iapaa.gr/

Αρετίνα Στεφανή

Πηγές άρθρου: https://www.antiparosphotofestival.com/

https://www.ekathimerini.com/society/162292/antiparos-a-norwegian-colony-in-the-aegean/

https://www.1854.photography/2016/06/antiparos-the-worlds-smallest-serious-photography-festival/

https://www.elculture.gr/blog/antiparos-photo-festival/#prettyPhoto

Πηγή φωτογραφίας: https://www.1854.photography/2016/06/antiparos-the-worlds-smallest-serious-photography-festival/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελλοντικές δημοσιεύσεις.