Εθνική Όπερα και το Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας. Οιδίποδας Τύρρανος/Αντιγόνη.

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτιστική πρόταση επιφυλάσσουν η Εθνική Όπερα και το Εθνικό Μπαλέτο της Ολλανδίας, με τη διοργάνωση της παράστασης «Οιδίπους Τύραννος». Ορμώμενη από την περιώνυμη Αρχαιοελληνική Τραγωδία, η παράσταση συνδυάζει στοιχεία της αρχαιότητας, μουσικές επιρροές του 20ου και 21ου αιώνα, σε επένδυση Igor Stravinsky και Samy Moussa — ούσα σε μορφή του αρχαίου χορού — ενώ τα γεγονότα θα εκτυλίσσονται κατά τρόπο «μπαλετικό».

Οι παραστάσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν περί τα μέσα Μαρτίου του 2021, ωστόσο λόγω της πανδημίας του COVID-19 θα αναβληθούν προσωρινά με ταυτόχρονη υπόσχεση μελλοντικής υλοποίησης.

Το εν λόγω πρόγραμμα υποδηλώνει με έκδηλο τρόπο τη βαθύτατη εκτίμηση, την οποία χαίρει, σε διεθνή κλίμακα, το αρχαιοελληνικό δράμα και την φιλική πραγματοποίησή της στα ολλανδικά πλαίσια. Ο Ολλανδικός Πολιτισμός επιδεικνύει θετική και προωθητική στάση απέναντι στα Ελληνικά Πολιτιστικά Δρώμενα του παρελθόντος, αποδίδοντας, μέσω της σύγχρονης αναπαραγωγής της, τις τιμές που αναλογούν στον Ελληνικό Πολιτισμό.

Επιπροσθέτως, μέσω των μοντέρνων σκηνοθετικών προσθέσεων, η αρχαία πλοκή του Δράματος αφενός καθίσταται άξια παρακολούθησης στο θεατή του 21ου αιώνα και αφετέρου χρίζεται διαχρονική ενώπιον όλης της Ολλανδίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, οι πολιτιστικές σχέσεις της Ελλάδας και της Ολλανδίας φαίνεται να διέπονται από την αμοιβαιότητα τιμητή και τιμωμένου. Η ήπια ισχύς της τέχνης φαίνεται να λειτουργεί όχι μόνο ως συνδετικός κρίκος ετερόκλιτων κουλτουρών αλλά και ως καλλιεργητής κοινού αισθητικού κριτηρίου. Ως εκ τούτου, αυτό λειτουργεί ως δίαυλος τόσο για την παρακολούθηση και την συναισθηματική αποστήθιση αλλότροπων στοιχείων πολιτισμού, όσο και για τη γεφύρωση επικοινωνίας και κοντινότητας με ποικιλόμορφα ποιούντα.

Σπηλιώτη Άννυ

Πηγές: https://www.operaballet.nl/en/ballet/2020-2021/show/oedipus-rex-antigone

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελοντικές δημοσιεύσεις.

You can unsubscribe at any time. By signing up you are agreeing to our Terms of Service and Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ