Επιρροές της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας στην Αλβανική λαϊκή ποίηση

Ο Konstandini i vogël (Κωνσταντίνος ο μικρός) είναι μία από τις βασικότερες θρυλικές Αλβανικές φιγούρες της λαϊκής ποίησης. Συναντάται με διαφορετικά ονόματα, όπως Aga Ymeri, Ymer Ago, Konstandini i Vogëlith αλλά το σημαντικότερο και πιο σύνηθες είναι εκείνο, που αναφέρεται και στα βυζαντινά ακριτικά τραγούδια με την ελληνική ονομασία Κωνσταντίνος ο μικρός.

Η εν λόγω φιγούρα, με την κάθε επιμέρους ονομασία, αποδεικνύει το μοτίβο της επανένωσης των συζύγων στην Αλβανική λαογραφία, όπως και ο Οδυσσέας στην αρχαία ελληνική μυθολογία του Ομήρου.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Aga Ymeri κλήθηκε να πολεμήσει, ως πολεμιστής με ιδανικά, για να υπερασπιστεί την στρατιωτική του τιμή. Ως εκ τούτου, είχε την υποχρέωση να αφήσει πίσω τη σύζυγό του. Ο αποχωρισμός αυτός σφραγίστηκε με δύο τρόπους. Αφενός ο Κωνσταντίνος ο μικρός έδωσε την υπόσχεση της επιστροφής του και αφετέρου η σύζυγός του επισφράγισε την υπόσχεση με την αναμονή της.

Όπως στην περίπτωση του Οδυσσέα, έτσι και στην Αλβανική εκδοχή, η γυναίκα βρίσκεται στη θέση της αναμονής για πολλά συναπτά έτη αλλά κάποια στιγμή καλείται να αποφασίσει για το αν θα νυμφευθεί ξανά. Επιπλέον, τόσο στην περίπτωση του Ymeri όσο και σε εκείνη του Οδυσσέα, η αναγνώριση του άνδρα, που επέστρεψε μετά από πλήθος χρόνων, γίνεται από ένα και μόνο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.

Γίνεται λοιπόν έκδηλο, πως η αρχαία Ελληνική μυθολογία έχει ανά τους αιώνες επηρεάσει σημαντικά τον κόσμο. Συγκεκριμένα, η Αλβανία λόγω της ιστορικής, πολιτιστικής και γεωγραφικής εγγύτητας με την Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες στον τομέα της λαογραφίας. Οι κοινές αυτές παραδόσεις δύνανται να επιδράσουν ως διπλωμάτες πολιτισμού και να ενισχύσουν έτι περαιτέρω την εστίαση σε κοινά χαρακτηριστικά των λαών, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας και της Αλβανίας, με έμφαση στην αποδοχή του άλλου και των επιμέρους ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.

Θεοδώρα Βουνίδη

Πηγές:

Robert Elsie, Aga Ymeri of Ulqin, Albanian Literature, Oral Literature/Legends, Ανακτήθηκε από: http://www.albanianliterature.net/legends/legend_03.html

Eqrem Çabej, Konstandini i vogëlith dhe kthimi i Odiseut, Info Akriva, Ανακτήθηκε από: http://www.arkivalajmeve.com/Konstandini-i-vogelith-dhe-kthimi-i-Odiseut.1047973238/

LUAN RAMA, Historia e Konstandinit të legjendës, e vërteta e madhe, 03/02/2019, VOAL, Ανακτήθηκε από:  https://www.voal.ch/historia-e-konstandinit-te-legjendes-e-verteta-e-madhe-nga-luan-rama/

Πηγή φωτογραφίας:

https://cdn.pixabay.com/photo/2016/09/10/17/18/book-1659717_1280.jpg

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελοντικές δημοσιεύσεις.

You can unsubscribe at any time. By signing up you are agreeing to our Terms of Service and Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ