Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, ώρα 17.00 – Κρατικό Μουσείο Αφής ” Όμηρος” (Mole Vanvitelliana – Ancona)
Την Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, στο μαγευτικό περιβάλλον του Κρατικού Μουσείου Αφής ” Όμηρος” στην Ανκόνα, πραγματοποιήθηκε η διάλεξη με τίτλο: “…e tuo veder s’inluia… Percorso storico, artistico e cognitivo tra Giotto, Dante e l’Arte Bizantina”. (…και η όρασή σου φωτίστηκε… Ιστορική, καλλιτεχνική και γνωστική διαδρομή ανάμεσα στον Τζιότο, τον Δάντη και τη Βυζαντινή Τέχνη).
Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το παράρτημα του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Ανκόνα Ιταλίας, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Χάρη Κουδούνα, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου.
Ο μελετητής Massimo Lopez οδήγησε το κοινό σε ένα μοναδικό διανοητικό ταξίδι, διερευνώντας πώς ο Δάντης «θεοποίησε» την ανθρώπινη αγάπη μέσω της ποίησης και της λογοτεχνίας, και πώς «ο Τζιότο έφερε το θείο πιο κοντά στον άνθρωπο μέσω της ζωγραφικής τέχνης».
Αυτή η επανάσταση, που σηματοδότησε την αρχή του Ανθρωπισμού και της σύγχρονης δυτικής σκέψης, συνοδεύτηκε από τη φωτεινή υπερβατικότητα της βυζαντινής τέχνης, η οποία παρουσιάστηκε μέσα από εντυπωσιακές προβολές κατά τη διάρκεια της ομιλίας.
Η Aristea Ioannidis, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, άνοιξε και παρουσίασε την εκδήλωση, ακολουθούμενη από τον χαιρετισμό της Δρ. Annalisa Tersatti, εκπροσώπου του Προέδρου του Μουσείου ” Όμηρος”, Καθηγητή Aldo Grassini. Η παρέμβαση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου της Ανκόνα, Anna Maria Bertini, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας και το Μουσείο “Όμηρος”. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης ο Αντιδήμαρχος Marco Battino, παρά τις πολυάριθμες θεσμικές υποχρεώσεις του, δείχνοντας τη στήριξή του στην πρωτοβουλία.
Οι εικόνες που προβλήθηκαν, μεταξύ των οποίων βυζαντινά αριστουργήματα και έργα του Τζιότο, οδήγησαν το κοινό σε βαθύ προβληματισμό σχετικά με τη σχέση της ανθρώπινης εσωτερικότητας και της αντίληψης του θείου. Ειδικότερα, οι ποιητικές αναφορές και οι ιστορικές απεικονίσεις εμπλούτισαν την εμπειρία, καθιστώντας την ομιλία οπτικά και διανοητικά συναρπαστική.