Article Views :

14 views

Η Έννοια της Παράδοσης στην Αλγερία: Τοπικές Γιορτές, Φεστιβάλ και Παζάρια

image 6

Πιστή στις παραδόσεις, η Αλγερία τιμά τους προγόνους της διοργανώνοντας ετησίως εκδηλώσεις, εμποροπανηγύρεις αλλά και φεστιβάλ ανά περιοχές. Πρόκειται για τον εορτασμό της ιστορίας, του πολιτισμού, της μουσικής, της τοπικής γαστρονομίας, καθώς και της χειροτεχνίας. Μάλιστα, για την ντόπια κοινότητα αποτελούν μια εξαιρετική ευκαιρία αναβίωσης και ύμνησης των πατρογονικών παραδόσεων, των εθίμων αλλά και της συνολικής πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε περιοχής της χώρας. Με σεβασμό απέναντι στον κόσμο που επισκέπτεται τον πάγκο τους, μικροπωλητές από όλα τα μήκη και πλάτη της Αλγερίας εκθέτουν τους μικρούς θησαυρούς τους προσελκύοντας και σαγηνεύοντας γηγενείς και ξένους. Άλλωστε, η διαφορετικότητα τους αποτελεί εκείνο το πολιτιστικό στοιχείο που οι εκδηλώσεις αυτές διέφυγαν των συνόρων του κράτους και διαδόθηκαν παγκοσμίως συντελώντας σε νέες παραδόσεις.

Η Αλγερία διαθέτει 174 ζώνες τουριστικής επέκτασης σε όλη τη χώρα, οι οποίες αφορούν τις επενδύσεις. Ορμώμενο από αυτό, το Υπουργείο Τουρισμού προσκαλεί όλους τους εθνικούς ή ξένους οργανισμούς να επενδύσουν σε αυτή την πολύ κερδοφόρα αγορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Φεστιβάλ Κεραμικής που λαμβάνει χώρα ετησίως από τις 27 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου. Στο χωριό Mâatkas, μια περιοχή που βρίσκεται νότια του Tizi-Ouzou, η αγγειοπλαστική συντελεί το επίκεντρο του τόπου εδώ και χρόνια. Μάλιστα, το εμπόριο πήλινων αντικειμένων διεξάγεται κυρίως από γυναίκες, οι οποίες και φημίζονται για την ποιότητα των κεραμικών τους, η διακόσμηση των οποίων είναι εμπνευσμένη από το συμβολικό σύστημα των Βερβερίνων. Την ίδια εποχή, διοργανώνεται φεστιβάλ στο χωριό Ath Yenni για τον εορτασμό των ασημένιων κοσμημάτων. Τα κοσμήματα αυτής της περιοχής είναι διακοσμημένα με κοράλλι και κίτρινο σμάλτο για τον ήλιο, πράσινα χρώματα για τη φύση και μπλε για τον ουρανό.

Σημαντικότερη εκδήλωση όλων, καθώς φέρει παγκόσμια πλέον σφραγίδα, συνεισφορά και συμμετοχή φαίνεται να αποτελεί το Marathon des Sables1. Με έναρξη συνήθως τα μέσα Απριλίου, αυτός ο ετήσιος αγώνας ερήμου συγκεντρώνει δρομείς από όλο τον κόσμο ώστε να αγωνιστούν με αφετηρία την όμορφη πόλη-όαση Béchar. Η ιστορία πίσω από αυτήν την παράδοση αφηγείται πως πρωτοξεκίνησε ως ιδέα από τον Γάλλο διοργανωτή συναυλιών Πατρίκ Μπάουερ, ο οποίος το 1984 διέσχισε την έρημο Σαχάρα με τα πόδια μόνος του σε 12 ημέρες χωρίς να συναντήσει ούτε μία όαση ή νομάδες στη διαδρομή. Δύο χρόνια αργότερα, το 1986, διεξήχθη ο πρώτος Μαραθώνιος της Άμμου όπου είκοσι τρεις δρομείς συμμετείχαν στον αγώνα με τον Bernard Gaudin και την Christiane Plumere, αμφότεροι από τη Γαλλία, να τερματίζουν ως νικητές ανά φύλο αντίστοιχα. Μέχρι το 2009, πάνω από 1.000 δρομείς συμμετείχαν στον αγώνα και συνεπώς, βάσει συνεχούς δημοφιλίας και προσέλκυσης τουριστών, δημιουργήθηκε η ένωση Solidarité Marathon des Sables. Σκοπός της πέρα των προηγούμενων, συντέλεσε η ανάπτυξη σχεδίων για την υποστήριξη παιδιών και μειονεκτούντων πληθυσμών στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης καθώς και της βιώσιμης ανάπτυξης στο Μαρόκο. Λόγω της πανδημίας, οι προγραμματισμένοι αγώνες ακυρώθηκαν παρά την προσπάθεια τόσο της Αλγερίας όσο και του Μαρόκο να διεξαχθούν κανονικά. Εν τέλει, αναμένονται οι πρώτοι έπειτα από καιρό τον Απρίλιο του 2024, ενώ όπως υποστηρίζουν τοπικοί παράγοντες, οι συμμετέχοντες ήδη ξεπερνούν τους 25.000 προερχόμενοι από διαφορετικές χώρες ανά την υφήλιο.

Επιπροσθέτως, η μουσική όπως και ο αθλητισμός προσφέρει εξίσου καταπραϋντικές ιδιότητες. Τιμώντας την πόλη που το γέννησε, το μουσικό είδος Rai υμνείται στο ομώνυμο φεστιβάλ σε μια ετήσια εκδήλωση με στόχο τον εορτασμό της δημοφιλούς Αλγερινής παραδοσιακής μουσικής. Συνδυάζοντας τόσο τη λαϊκή μουσική όσο και την παραδοσιακή μουσική των Βεδουίνων της ερήμου, προσκαλεί πλήθος κόσμου να απολαύσει αυτό το μεγάλο γεγονός. Μάλιστα, πρόκειται για έναν φόρο τιμής στη συμβολή των τοπικών καλλιτεχνών στη διατήρηση του ξεχωριστού αυτού μουσικού είδους της χώρας, ενώ δίνει την ευκαιρία σε νέους πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους.

Σε επίπεδο φυλής, το έθιμο της S’biba à Djanet επιτρέπει στις τοπικές φυλές να συναντηθούν κάθε χρόνο την ημέρα της Ασούρα και να γιορτάσουν το Σύμφωνο Ειρήνης που υπογράφηκε μεταξύ των δύο κύριων φυλών Τουαρέγκ του Tassili N’adjjers, μετά από μακροχρόνιο αδελφοκτόνο πόλεμο. Όλοι οι κάτοικοι είναι ντυμένοι με τις ωραιότερες παραδοσιακές φορεσιές τους κεντημένες στο χέρι και με πολύχρωμα χρώματα, ενώ εκτελούν λαϊκούς χορούς στον ρυθμό του ντέφι και με τραγούδια σε μορφή αφήγησης ερμηνευμένα από γυναίκες. Στο ίδιο μήκος κύματος, το S’boue είναι μια γιορτή που συγκαλείται στην περιοχή Gourara σε μια επταήμερη γιορτή για το mawlid Ennabawi (τη γέννηση του Προφήτη Μωάμεθ).Την έβδομη ημέρα, όλοι οι άνθρωποι του K’sour συγκεντρώνονται γύρω από τη zaouia (θρησκευτικό σχολείο) του Sheikh El Hadj Belkacem για μια μεγάλη συγκέντρωση όπου τα πρότυπα των αδελφοτήτων αφήνονται στο ρυθμό των τραγουδιών Areli. Δεν είναι λίγοι οι πιστοί από τα αραβικά ιδίως κράτη που συγκεντρώνονται ώστε να παρακολουθήσουν ζωντανά αυτό το έθιμο. Ο θρησκευτικός, άλλωστε, τουρισμός δεν αποτελεί προνόμιο μονάχα της Δύσης καθώς εκείνη την περίοδο πολλοί πιστοί Μωαμεθανοί ταξιδεύουν είτε στην Μέκκα είτε σε άλλη σημαντική θρησκευτικού χαρακτήρα περιοχή όπως η Gourara σε ένδειξη τιμής στον Προφήτη.

Εν κατακλείδι, αυτή η πλούσια σε παράδοση αφρικανική χώρα γνωρίζει καλά πως να διατηρεί την φλόγα του παρελθόντος αναμμένη. Με φεστιβάλ ανά την Αλγερία, εκδηλώσεις και αναπαραστάσεις, ακόμη και με τον Μαραθώνιο της Άμμου μετατρέπεται σε μια φωνή προσέλκυσης τουριστών είτε ίδιας θρησκείας είτε διαφορετικής με άξονα την μεταλαμπάδευση του πολιτισμού και του εορτασμού πως οι ρίζες κάθε λαού είναι άξιες λατρείας και φόρου τιμής.

Ευγενία Νιφόρα

Παραπομπές

1 Στα ελληνικά Μαραθώνιος στην Άμμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελλοντικές δημοσιεύσεις.

You can unsubscribe at any time. By signing up you are agreeing to our Terms of Service and Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αρχείο Ηνωμένου Βασιλείου

Φορείς Πολιτιστικής Διπλωματίας Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. (Brexit) έφερε επιπτώσεις και στη διεθνή εικόνα και φήμη της χώρας. Επομένως, θα χρειαστεί μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να προωθηθούν αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, με ενισχυμένη δημόσια διπλωματία και διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις.

Η Αγγλική γλώσσα, η οποία χρησιμοποιείται ως δεύτερη ή ως επίσημη γλώσσα σε πολλές χώρες του κόσμου, το τηλεοπτικό δίκτυο BBC (το μεγαλύτερο δίκτυο ΜΜΕ στον κόσμο με παρουσία στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο σε περισσότερες από 30 γλώσσες και ένα ακροατήριο 269 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε εβδομάδα)κυρίαρχοι πολιτιστικοί οργανισμοί όπως το Βρετανικό μουσείο και το V&Aβραβευμένες τηλεοπτικές σειρές όπως το Sherlock, ναυαρχίδες του κινηματογράφου όπως ο James Bond και το Star Wars, η μουσική παραγωγή του David Bowie και του Ed Sheeranη λογοτεχνία του Σαίξπηρ και της Άγκαθα Κρίστι και αθλητικές διοργανώσεις όπως η Premier League, είναι μερικά από τα πιο δυνατά παραδείγματα και πλεονεκτήματα στον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας βασίζεται στην ανταλλαγή ιδεών, αξιών και του πολιτισμού προκειμένου να ενδυναμωθεί η σχέση της χώρας με τον κόσμο και τις υπόλοιπες χώρες και επίσης να προωθηθούν η επιρροή της, η απασχόληση και η ανάπτυξη ως θεματοφύλακες του μέλλοντος της χώρας.

Το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, παιδείας, πολιτισμού, ΜΜΕ και αθλητισμού, συνεργάζεται με το Βρετανικό συμβούλιο, το Υπουργείο Εξωτερικών (Foreign Office) και άλλους κυβερνητικούς φορείς για να προωθήσουν πρωτοβουλίες, όπως η καμπάνια GREAT και πολιτιστικές συνεργασίες με άλλες χώρες.

Το 2006, δημιουργήθηκε το συμβούλιο Δημόσιας Διπλωματίας, σε μια προσπάθεια αναθεώρησης των πρακτικών της δημόσιας διπλωματίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συμβούλιο είναι υπεύθυνο, για τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής δημόσιας διπλωματίας, προκειμένου να υποστηριχθούν τα διεθνή συμφέροντα και οι στόχοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα μέλη του συμβουλίου είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, το Βρετανικό Συμβούλιο και η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC.

Σε συνεργασία με τους βασικούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Foreign Office, του Βρετανικού Συμβουλίου και των πολιτιστικών οργανισμών, το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, Παιδείας, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, ανέπτυξε το 2010 την πολιτική Πολιτιστικής Διπλωματίας. Οι γενικοί στόχοι ήταν η ενθάρρυνση και η στήριξη του πολιτιστικού τομέα για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών σε τομείς με συγκεκριμένη πολιτιστική και/ή κυβερνητική προτεραιότητα. Παράλληλα, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του οφέλους και του αντίκτυπου της πολιτιστικής διπλωματίας, ιδιαίτερα μετά τη λήξη συγκρούσεων.

Από τα παραπάνω, παρατηρούμε ότι στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας δεν είναι αρμοδιότητα ενός μόνο υπουργείου και πως συμπεριλαμβάνει τη συλλογική προσπάθεια και την αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων, για την προώθηση των πολιτικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας. Οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των προαναφερόμενων φορέων του Ηνωμένου Βασιλείου, συντελούν στην ευρεία αναγνώριση της Ήπιας ισχύος της χώρας.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Ψηφιοποίησης, Πολιτισμού, Παιδείας, Μέσων και Αθλητισμού, το οποίο μεταξύ άλλων έχει σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της αίσθησης υπερηφάνειας και συνοχής στη χώρα, να προσελκύσει νέα άτομα να επισκεφτούν και να εργαστούν στη χώρα, να μεγιστοποιήσει και να αξιοποιήσει την ήπια ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις ενέργειες, συμπεριλαμβάνονται η ενίσχυση της Βρετανικής παρουσίας στο εξωτερικό διαμέσου της πολιτιστικής διπλωματίας, διεθνών επισκέψεων και του προγράμματος «Great», η προώθηση των πολιτιστικών εξαγωγών για την αύξηση της αξίας τους στην οικονομία της χώρας, η συνεισφορά στην παράλληλη κυβερνητική ατζέντα της ήπιας ισχύος και ευημερίας, η χρησιμοποίηση της συλλογής έργων τέχνης της κυβέρνησης , προκειμένου για να προωθηθούν οι τέχνες, η κληρονομιά και ο πολιτισμός της χώρας, μέσω της δημιουργίας εκθέσεων σε υπουργικά και διπλωματικά κτίρια σε όλον τον κόσμο και της συνεισφοράς στην ήπια ισχύ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, είναι υπεύθυνο κυρίως για την διεθνή πολιτική, χωρίς όμως να απουσιάζουν ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας, ως κατεξοχήν φορέας της επίσημης διπλωματίας της χώρας. Άλλωστε στο υπουργείο υπάγονται οι πρεσβείες που είναι υπεύθυνες για την μεταφορά των πολιτικών και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο πρεσβειών και προξενείων, απασχολώντας πάνω από 14.000 άτομα σε περίπου 270 διπλωματικά γραφεία. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς για την προώθηση των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και της παγκόσμιας ασφάλειας. Προωθεί τα συμφέροντα και τις αξίες του Ηνωμένου Βασιλείου διεθνώς, υποστηρίζει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, στηρίζοντας την παγκόσμια επιρροή και την ευημερία της χώρας. Όραμα του είναι να οικοδομήσει μια πραγματικά «παγκόσμια Βρετανία», η οποία θα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή.

Μεταξύ άλλων, στηρίζει κορυφαίους μελετητές με ηγετική ικανότητα να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά μαθήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφίες Chevening και νέους Αμερικανούς να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφίες Marshall. Προωθεί την ευημερία και την ανάπτυξη μέσω του Δικτύου Επιστήμης και Καινοτομίας, καθώς και μερικές από τις εργασίες της κυβέρνησης για τη διεθνή ανάπτυξη, (μεταξύ άλλων την προώθηση της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κλιματικής αλλαγής και της πρόληψης των συγκρούσεων).

Το Βρετανικό Συμβούλιο, είναι ο διεθνής οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου με αρμοδιότητα στις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις, με αντιπροσωπείες σε τουλάχιστον 110 χώρες προωθώντας την Αγγλική γλώσσα, ενθαρρύνοντας την πολιτιστική, επιστημονική και εκπαιδευτική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η δράση του επικεντρώνεται στις ευκαιρίες πολιτιστικής ανάπτυξης, στις νέες συνεργασίες και στις πολιτιστικές σχέσεις.

Μουσεία, κληρονομιά και Οργανισμοί:

Βρετανικό Μουσείο φορέας πολιτιστικής διπλωματίας με πληθώρα αρχαιολογικών και εθνογραφικών στοιχείων-ευρημάτων.

Βρετανική Βιβλιοθήκη με αρχαία και μεσαιωνικά χειρόγραφα καθώς και παπύρους .

Ζωολογικός κήπος του Λονδίνου

Βασιλικός Βοτανικός κήπος του Λονδίνου

Πανεπιστήμια και οι βιβλιοθήκες τους όπως University of Gambridge, Oxford κ.α.

Art galleries: National Gallery, the Victoria and Albert Museum, the National Portrait Gallery, two Tate galleries—Tate Britain (with superb collections of John Constable and the Pre-Raphaelites) and Tate Modern—and the Wallace Collection.

Αθλητισμός και δημιουργία: ποδόσφαιρο, ράγκμπι, κολύμβηση κ.τ.λ.

ΜΜΕ και δημοσιεύσεις : Daily newspapers published in London include The Times, one of the world’s oldest newspapers; The Sun, a tabloid that is the country’s most widely read paper, with circulation in the millions; the The Daily Telegraph; and The Guardian (also published in Manchester). Major regional dailies include the Manchester Evening News, the Wolverhampton Express and Star, the Nottingham Evening Post, and the Yorkshire Post. Periodicals, such as The Economist, also exert considerable international influence.

International Council of Museums (ICOM)

ICOM is the only international organisation representing museums and museum professionals. It has more than 32,000 members and is made up of National Committees, which represent 136 countries and territories, and International Committees, which gather experts in museum specialities worldwide.

ICOM International Committees

The 30 International Committees bring together professional experts covering all aspects of museum activity. Their annual meetings offer the opportunity for UK museums professionals to extend their networks of international contacts. The ICOM events calendar lists the dates of annual International Committee meetings.

ICOM UK

ICOM UK is the National Committee of ICOM in the UK and is a gateway to the global museum community and the only UK museum association with a dedicated international focus. In addition to leading on two working internationally programmes – the annual Working Internationally Conference and the Working Internationally Regional Project – ICOM UK also offers bursaries for ICOM UK members to attend ICOM Triennial Meetings, International Committee meetings, and other conferences with a demonstrable international remit.

Visiting Arts

Visiting Arts’ purpose is to strengthen intercultural understanding through the arts.  It provides tools to help the cultural sector to work more effectively and efficiently worldwide

World Cultures Connect (WCC)

WCC is a global cultural information site.  It connects artists and cultural organisations across the globe by allowing them to promote their work, make new connections, identify opportunities, and discover new partners, markets, and audiences.  The discussion forum is a useful way to share information and advice, and take part in discussions, on working internationally.

Heritage Without Borders (HWB)

Heritage Without Borders is a unique charity working in developing countries to build capacity in heritage skills in situations of poverty and reconstruction, and to provide life-transforming work experience for volunteer students and professionals in the heritage sector.

University Museums Group (UMG)

Universities work on a global stage and their museums play a key role in this international approach.  UMG supports and advocates for the university museum sector in England, Wales, and Northern Ireland.  Working alongside their sister organisation University Museums in Scotland UMIS it represents the interests of university museums to funders and stakeholders, and also maintains close links with the international body for university museums, UMAC

The Art of Partnering report by Kings College London

The Art of Partnering is the final report of a Cultural Enquiry in collaboration with the BBC, which explored the role partnership plays in enabling publicly funded cultural institutions to enhance the quality and diversity of their work across the UK.

National Museum Directors’ Council (NMDC)

NMDC represents the leaders of the UK’s national collections and major regional museums. Its members are the national and major regional museums in England, Northern Ireland, Scotland, and Wales, the British Library, The National Library of Scotland, and the National Archives. While their members are funded by government, the NMDC is an independent, non-governmental organisation.

British Council

The British Council is the UK’s international organisation for cultural relations and educational opportunities. It has offices in over 100 countries across six continents. Each British Council office overseas has its own country website which can be accessed via the British Council’s home page.

UK Registrars Group (UKRG)

The UKRG is a non-profit membership association set up in 1979.  It provides a forum for exchanging ideas and expertise between registrars, collection managers and other museum professionals in the United Kingdom, Europe and worldwide.

Through the UKRG website, members can access a number of resources aimed at registrars, or those who undertake the work of registrars.  These include publications relevant to international loans and exhibitions, such as facilities reports, guidance and top tips, and links to other online resources.

International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (IFACCA)

IFACCA produces ACORNS, an online news service for and about arts councils and culture agencies, which contains news from arts and culture funding agencies and a digest of resources, such as links to websites, new publications, jobs, conferences, and events.

I am tab #2 content. Click edit button to change this text. A collection of textile samples lay spread out on the table – Samsa was a travelling salesman.
I am tab #3 content. Click edit button to change this text. Drops of rain could be heard hitting the pane, which made him feel quite sad. How about if I sleep a little bit longer and forget all this nonsense.
Μετάβαση στο περιεχόμενο