
Η κοινοβουλευτική διπλωματία είναι μια μορφή διπλωματίας που ασκείται από τα κοινοβούλια και τους βουλευτές, παράλληλα ή συμπληρωματικά με την παραδοσιακή διπλωματία που ασκείται από τις κυβερνήσεις μέσω των υπουργείων Εξωτερικών και των διπλωματικών αποστολών. Η κοινοβουλευτική διπλωματία αναφέρεται στις διεθνείς σχέσεις και επαφές που αναπτύσσονται από τα κοινοβούλια και τους βουλευτές, πέρα από τις παραδοσιακές διπλωματικές επαφές των κυβερνήσεων. Ουσιαστικά, πρόκειται για τις διεθνείς σχέσεις και την αλληλεπίδραση που αναπτύσσουν οι βουλευτές και τα κοινοβούλια με αντίστοιχους θεσμούς και αξιωματούχους άλλων χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, συναντήσεις και αποστολές, με σκοπό την προώθηση διαλόγου, συνεργασίας και την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων σε επίπεδο κοινοβουλίων. Μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, επιδιώκεται η ενίσχυση της δημοκρατίας, της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επίλυση διεθνών προβλημάτων με τη συνδρομή εκλεγμένων αντιπροσώπων.
Στη Χιλή, η κοινοβουλευτική διπλωματία έχει αποκτήσει σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις της, προσφέροντας στο κοινοβούλιο την ευκαιρία να συμμετάσχει ενεργά σε διεθνείς διαλόγους και να υποστηρίξει τις θέσεις της χώρας σε σημαντικά θέματα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της συμμετοχής της Χιλής σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς θεσμούς είναι η συμμετοχή της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της EuroLat. Η Συνέλευση έχει ισότιμη σύνθεση και αποτελείται από ισάριθμους βουλευτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφενός, και από τη συνιστώσα της Λατινικής Αμερικής, η οποία προέρχεται από τα κοινοβούλια ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής (Parlatino, Parlandino, Parlacen και Parlasur ) και από τα Συνέδρια των βουλευτών του Μεξικού και της Χιλής, από την άλλη. Η Συνέλευση αποτελείται από 150 βουλευτές, εκ των οποίων οι 75 είναι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι άλλοι 75 είναι μέλη της συνιστώσας της Λατινικής Αμερικής. Τα μέλη του EuroLat ορίζονται σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες κάθε κοινοβουλίου προκειμένου να αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία των πολιτικών ομάδων και των χωρών που εκπροσωπούνται σε κάθε κοινοβούλιο και συνέδριο.
Δύο συμπρόεδροι προεδρεύουν της Συνέλευσης, ένας Ευρωπαίος και ένας Λατινοαμερικανός. Οι συμπρόεδροι, μαζί με τους δεκατέσσερις αντιπροέδρους (επτά για κάθε συνιστώσα), απαρτίζουν το Προεδρείο. Αυτό το όργανο συντονίζει τις εργασίες της Συνέλευσης, εποπτεύει τις δραστηριότητές της και διατηρεί δεσμούς με τη σύνοδο κορυφής EU-CELAC, το Ίδρυμα EU-LAC, τις υπουργικές διασκέψεις και τις ομάδες ανώτερων αξιωματούχων. Κάθε φορέας της EuroLat αποτελείται από τον ίδιο αριθμό μελών από τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Τα συμμετέχοντα κοινοβούλια πρέπει να προωθήσουν τη συμμετοχή των γυναικών στα όργανα της Συνέλευσης. Η Συνέλευση οργανώνει τις εργασίες της σε ολομέλεια, μόνιμες κοινοβουλευτικές επιτροπές, προσωρινές κοινοβουλευτικές επιτροπές, ομάδες εργασίας και φόρουμ. Ένα Εκτελεστικό Προεδρείο συντονίζει τις εργασίες της Συνέλευσης, την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων και των ψηφισμάτων της και τη δημιουργία σχέσεων με τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-CELAC, τις υπουργικές διασκέψεις και τις ομάδες ανώτερων αξιωματούχων και πρέσβεων. Οι επίσημες γλώσσες της Συνέλευσης είναι οι επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και οι γλώσσες εργασίας είναι τα ισπανικά, τα πορτογαλικά, τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά.
Τι επιτυγχάνεται όμως μέσω της συνέλευσης και τι πραγματικά κερδίζει η Χιλή από αυτή; Η κοινοβουλευτική διπλωματία προσφέρει στη Χιλή μία σειρά από πλεονεκτήματα. Πρωτίστως, ενισχύεται η εθνική κυριαρχία και η αυτονομία της χώρας στις διεθνείς διαπραγματεύσεις με τους Xιλιανούς βουλευτές να μπορούν να εκφράζουν τις θέσεις της χώρας τους σε ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οικονομική ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή. Η συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς οργανισμούς όπως η EuroLat, της επιτρέπει να διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική με βάση διεθνείς τάσεις και δεδομένα. Η EuroLat παρέχει πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση των εσωτερικών πολιτικών της χώρας, αλλά και για τη διεύρυνση της εξωτερικής της πολιτικής.
Η κοινοβουλευτική διπλωματία τόσο στη Χιλή όσο και σε διεθνές επίπεδο αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός δίαυλος συνεργασίας, αποτελώντας ένα κρίσιμο εργαλείο για την ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων. Μέσω της αλληλεπίδρασης σε διεθνή φόρα και κοινοβουλευτικές συνελεύσεις, τα κράτη μπορούν να προάγουν τον διάλογο, να ενισχύσουν τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις και να συντονιστούν σε κρίσιμα ζητήματα, προωθώντας παγκόσμιες λύσεις σε κοινά ζητήματα, όπως η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η οικονομική ανάπτυξη. Αυτός ο τύπος διπλωματίας ενδυναμώνει τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και συμβάλλει στην επίλυση διεθνών προκλήσεων μέσω της συνεργασίας.
Πολυξένη Φοή
Βιβλιογραφία