
Η αποικιοποίηση δημιούργησε προοδευτικά νέες προσδοκίες για το μέλλον στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα της Ευρώπης. Τον 18ο αιώνα πολλοί Ευρωπαίοι μετανάστευσαν στη Βόρεια Αμερική για να ξεκινήσουν μία καλύτερη ζωή, όμως, η αποκατάσταση τους αποδείχθηκε δύσκολη. Απογοητευμένοι οι άποικοι μετακινήθηκαν από τις ανατολικές ακτές στα Απαλάχια Όρη, όπου και εγκαταστάθηκαν.
Τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής και η κοινωνική προέλευση των μεταναστών συνέβαλαν στη δημιουργία μίας συντηρητικής αγροτικής κοινωνίας. Με την ίδρυση των ΗΠΑ, οι άνθρωποι αυτοί επέλεξαν να ζήσουν απομονωμένοι και ελεύθεροι, μακριά από κοινωνικές διαιρέσεις πλουσίων, φτωχών και σκλάβων. Αποκήρυξαν τη ζωή στην πόλη και την αντίληψη της εργασίας για την απόκτηση πλούτου. Σε αντιδιαστολή πρόταξαν τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της ισότητας και της προστασίας των παραδόσεων. Μετά την εργασία τους στα χωράφια, οι hillbillies (λευκοί του Νότου) λάτρευαν να συγκεντρώνονται, να πίνουν ουίσκι, να παίζουν μουσική με το μουσικό όργανο fiddle και να χορεύουν στις σιταποθήκες. Όλες οι αξίες και οι συνήθειες τους εκφράζονταν στην μουσική τους. Στη συνέχεια η αλληλεπίδραση τους με τους Αφρικανούς σκλάβους πρόσθεσε ένα νέο όργανο στην μουσική τους, το μπάντζο.
Η μεγάλη αλλαγή για την country ήρθε τον 20ο αιώνα. Η αναζήτηση νέων ήχων από το ραδιόφωνο και τη δισκογραφική βιομηχανία έφερε στο προσκήνιο τη μουσική του Νότου και τους hillibillies. Οι hillibillies, όμως, δεν επηρεάστηκαν από τη δημοφιλία και η μουσική τους συνέχισε να εξελίσσεται. Οι αλλαγές που έφερε η γρήγορη εκβιομηχάνιση των ΗΠΑ, οι εργατικές διαμαρτυρίες που προκάλεσε η οικονομική κρίση του 1930 και οι επιπτώσεις των παγκοσμίων πολέμων έδωσαν νέα ερεθίσματα στους hillbillies, οι οποίοι επέλεγαν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους μέσω της μουσικής τους. Η συνήθεια αυτή συνεχίστηκε σε όλη την πορεία της country, δίνοντας της μία αυθεντικότητα, που την έκανε δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αξιοποιήσουν την πλούσια κληρονομιά της country στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τους τουρισμού. Η επίσημη τουριστική ιστοσελίδα των ΗΠΑ, VisitTheUsa.com, προτρέπει τους ταξιδιώτες να επισκεφθούν πολιτιστικά κέντρα για να γνωρίσουν τη μελωδία και την ιστορία της μουσικής του Νότου. Ενότητες της ιστοσελίδας, όπως η «Hear the Country», προτείνουν διάφορες δραστηριότητες και μουσεία, με το «Birthplace of country Music Museum» να ξεχωρίζει. Επίσης, τα μουσικά φεστιβάλ του Νότου, όπως το Heartland Stampede Music Festival και το CMA Music Festival, αποτελούν αναμφισβήτητους πόλους έλξης για χιλιάδες φίλους της μουσικής και τους δίνουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις πόλεις του Νότου. Από τις τελευταίες ξεχωρίζει η πόλη της μουσικής, το Nashville, στην οποία βρίσκεται και το Country Music Hall of Fame.
Μία από τις τελευταίες και ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες των ΗΠΑ είναι το Global Music Diplomacy Initiative. Οι ΗΠΑ, εμπνευσμένες από την επιτυχία των Jazz Ambassadors την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ανακήρυξαν το πρόγραμμα μόλις το 2023 και φιλοδοξούν ότι θα ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας, μεταδίδοντας παράλληλα τα ιδανικά των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλοί καλλιτέχνες συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ εταιρείες, όπως η YouTube, συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να υλοποιηθεί αυτό το εγχείρημα. Ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι να μεταβούν στις ΗΠΑ καλλιτέχνες από άλλες χώρες, ώστε να ευνοηθούν οι μουσικές ανταλλαγές. Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Εξωτερικών συμφώνησε με την The Recording Academy να απονέμεται το βραβείο «Peace Through Music Award» σε Αμερικανούς καλλιτέχνες που προωθούν τις πολιτιστικές ανταλλαγές μέσω της μουσικής.
Σε αυτήν τη πρωτοβουλία μουσικής διπλωματίας η country έχει πρωτεύοντα ρόλο, καθώς προωθεί την κουλτούρα του αμερικανικού Νότου σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Η συνεισφορά της country στον πολιτιστικό τουρισμό των ΗΠΑ και στο Global Music Diplomacy Initiative, αλλά και οι εκατομμύρια θεάσεις που έχουν τα τραγούδια της στο YouTube, καταδεικνύουν την τεράστια πολιτιστική επιρροή που εξακολουθεί να ασκεί η country μέχρι και σήμερα.
Καζάκης Δημήτρης
Βιβλιογραφία:
- M. De Simone, Country music: λαϊκή μουσική και κοινωνία στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και την αγγλική παράδοση ως τη Νάσβιλλ, μτφ. Αγγελική Ξύδη, Αθήνα 1991 ( α΄ έκδοση Roma 1985)
- Global Music Diplomacy Initiative, https://www.state.gov/music-diplomacy/