Σύμφωνα με τον Lozano Lozano, η οικονομική διπλωματία που το Μεξικό εφάρμοσε στη μετά του 2019 περίοδο χαρακτηρίστηκε από την υιοθεσία και εφαρμογή ενός ολιστικού μοντέλου, το οποίο δεν εκφράστηκε μόνο μέσω της εισαγωγής του εταιρικού καθεστώτος ως προς τις διαδικασίες άσκησης καθ’ αυτής της οικονομικής διπλωματίας, αλλά και από την ποιοτική διεύρυνση των δρώντων άσκησης της προαναφερθείσας (Lozano, p.73-76). Οι νέες αρμοδιότητες που οι τελευταίοι ανέλαβαν, απαιτούσαν, ωστόσο, επιπλέον εκπαίδευση των ίδιων με σκοπό τη βελτίωση των ικανοτήτων τους για την περάτωση καθ’ αυτών των αρμοδιοτήτων, αλλά και επιπρόσθετες πηγές – μορφές χρηματοδότησης με στόχο την οικονομική στήριξη των διπλωματικών ενεργειών (Lozano, p.77-78).
Ως προς την ενίσχυση των ικανοτήτων των υπαλλήλων του Μεξικανικού Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο των διαδικασιών άσκησης οικονομικής διπλωματίας, καταλυτικής σημασίας, σύμφωνα με τον Lozano, κρίνεται η οργάνωση και επιτέλεση καθ’ αυτής της διαδικασίας εκπαίδευσης (Lozano, p.78). Ειδικότερα, η τελευταία αναλήφθηκε από το μεξικανικό κρατικό ινστιτούτο “Instituto Matias Romero”, το οποίο, με τη σειρά του, ανέλαβε την προσφορά διδασκαλίας εξειδικευμένων μαθημάτων άσκησης οικονομικής διπλωματίας σε υπαλλήλους του Μεξικανικού Υπουργείου Εξωτερικών (Lozano, p.78).
Τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά για τους υπαλλήλους του Υπουργείου, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την επιτέλεση αρμοδιοτήτων σχετικών με τη διαμόρφωση και άσκηση πολιτικών οικονομικής διπλωματίας (Lozano, p.78). Πιο συγκεκριμένα, αυτά επικεντρώνονται στην παρουσίαση, ανάλυση και εκμάθηση των μεθόδων προώθησης εξαγωγών, επενδύσεων και τουρισμού, της διαχείρισης της πολιτιστικής και οικονομικής εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα, παρέχεται και η δυνατότητα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, προκειμένου αυτά να λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα με την περάτωση των διπλωματικών καθηκόντων των υπαλλήλων (Lozano, p.78).
Ακόμη, ένας επιπρόσθετος τρόπος υποστήριξης των διαδικασιών άσκησης οικονομικής διπλωματίας από την πλευρά του μεξικανικού κράτους, είναι η θέσπιση μορφών χρηματοδότησης των σπουδών Μεξικανών φοιτητών στο εξωτερικό (Lozano, p.78). Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τον Lozano, το μεξικανικό κράτος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην υποστήριξη φοιτητών ασχολούμενων με τομείς – ακαδημαϊκά αντικείμενα των θετικών και τεχνολογικών επιστημών (Lozano, p.78). Ειδικότερα, η επιλογή παροχής χρηματοδοτήσεων προς τις προαναφερθείσες κατευθύνσεις ερμηνεύεται -από την πλευρά του μεξικανικού κράτους- ως κατανόηση των Μεξικανών φοιτητών στο εξωτερικό ως δυνητικών δρώντων σύναψης διπλωματικών σχέσεων οικονομικού χαρακτήρα με το μεξικανικό κράτος στο μέλλον (Lozano, p.78). Η ενασχόληση αυτών (σ.σ. «Μεξικανών φοιτητών»), πολύ περισσότερο, με νέα, ακαδημαϊκά γνωστικά αντικείμενα, όπως το Νέο Δημόσιο Μάνατζμεντ, αποτελεί, σύμφωνα με τον Lozano, ένα επιπλέον κίνητρο, προκειμένου το σημερινό Μεξικό να συνεχίσει να επενδύει στον προαναφερθέντα τομέα, εκλαμβάνοντάς τον ως σταδιακή δόμηση και διαρκή βελτίωση της οικονομικής του διπλωματίας στο μέλλον (Lozano, p.78-79).
Συνοψίζοντας, καταληκτικά, εάν θα έπρεπε, σύμφωνα και με τον Lozano, να επιλέξει κανείς ένα στοιχείο, το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να επιφέρει περαιτέρω βελτίωση στους τρόπους στήριξης του μεξικανικού κράτους προς την οικονομική του διπλωματία στο μέλλον, αυτό θα ήταν η επιπλέον χρηματοδότηση καθ’ αυτών των δράσεων για ενίσχυση της μεξικανικής οικονομικής διπλωματίας (Lozano, p.78).
Ειδικότερα, η ποιοτική και ποσοτική διεύρυνση της χρηματοδότησης Μεξικανών φοιτητών στο εξωτερικό -τόσο η οικονομική της αύξηση, όσο και η επέκτασή της σε νέους τομείς πέραν των αμιγώς οικονομικών- αλλά και ο εμπλουτισμός της εκπαίδευσης των υπαλλήλων του Μεξικανικού Υπουργείου Εξωτερικών με νέα μαθήματα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν καίριες δικλείδες διασφάλισης για την εγκαθίδρυσης ενός καινοτόμου και οικονομικά προσοδοφόρου μέλλοντος στον τομέα της μεξικανικής οικονομικής διπλωματίας (Lozano, p.79).
Ζήσης Βελούκας
Βιβλιογραφία:
- Banos-Rivas, L.E. (2022). Reflections on Public Diplomacy in Mexico: Looking to the Future. Revista Mexicana De Politica Exterior, no. 85
- Celorio, M. (2022). Mexico-United States Cross-Border Diplomacy: A Paradigm of Twenty-First Century Cultural Cooperation. Revista Mexicana De Politica Exterior, no. 123
- Lozano, L., P. (2022). Ready to Assemble: A New Economic Diplomacy for Mexico. Revista Mexicana De Politica Exterior, no. 123
- Zegbe, A. (2022). The Role of Mexico’s Public Diplomacy and its Concomitant Connection to Culture and Wellbeing in the Context of MONDIACULT 2022. Revista Mexicana De Politica Exterior, no. 123