Είναι γεγονός, ότι οι περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες κατηγοριοποιούν και μερικές φορές χωρίζουν βαθιά τους ανθρώπους και τα έθνη. Ωστόσο, υφίστανται ή επικρατεί μία γενικότερη άποψη, ότι ο αθλητισμός είναι αυτός που ενώνει ανθρώπους, φέρνει πιο κοντά τους λαούς και προάγει τα αθλητικά ιδεώδη, ως μέσο για την ενίσχυση των ανθρώπινων και ευρύτερα διακρατικών σχέσεων. Κατόπιν τούτου, γίνεται κατανοητό, ότι η αποτελεσματική χρήση της διπλωματίας του αθλητισμού μπορεί να αποτελέσει μέσο εξωραϊσμού της εικόνας ενός κράτους και να συμβάλει στην άμβλυνση των πολιτιστικών διαφορών και στην ανάπτυξη εγγύτερων σχέσεων μεταξύ των λαών.1
Ο αιγυπτιακός αθλητικός τομέας, σήμερα, τυγχάνει έντονης κυβερνητικής προσοχής, κυρίως λόγω των τεράστιων οικονομικών εκτιμήσεων που προκύπτουν από τις επιχειρηματικές κι όχι μόνο δραστηριότητες. Εκτιμήσεις, οι οποίες είναι αρκετές φορές επικαλυπτόμενες με τους πολιτικούς στόχους της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της χώρας. Συγκεκριμένα, το Στρατηγικό Όραμα της Αιγύπτου για το 20302 στοχεύει στη δημιουργία εναλλακτικών πηγών εσόδων για την κυβέρνηση, μέσω μίας εστιασμένης επένδυσης στις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας και κυρίως στα σχολεία αυτής. Στόχος του κράτους είναι αφενός να ενισχύσει την αθλητική παιδεία της χώρας και αφετέρου να αποδοθούν τεράστια οικονομικά οφέλη, που θα συμβάλλουν εν μέρει στην αντιμετώπιση της οικονομικής δυσπραγίας, στην οποία βρίσκεται η χώρα τα τελευταία χρόνια.3
Για την Αίγυπτο, το παράδειγμα του Κατάρ, αποτελεί βασικό στοίχημα, καθώς το Εμιράτο, εφαρμόζοντας μεθόδους και τακτικές ήπιας ισχύος που διαθέτει μέσα από την επιρροή που απέκτησε στον αθλητισμό, τη διασκέδαση και τα μέσα επικοινωνίας, κατάφερε να ανταπεξέλθει των οικονομικών κυρώσεων του σαουδαραβικού μπλοκ, που υφίσταντο την περίοδο 2017-2021.4 Η κυβέρνηση της χώρας βλέπει στο μεγάλο νεανικό πληθυσμό μια τεράστια αγορά, η οποία μπορεί, μέσα από τις σωστές επενδύσεις και την κατάλληλη προβολή, να εκτοξεύσει τις κρατικές εισροές εσόδων. Το ποδόσφαιρο αποτελεί το πιο προσφιλές άθλημα στη χώρα, ενώ παράλληλα και η εικόνα που παρουσιάζουν οι Αιγύπτιοι διεθνείς ποδοσφαιριστές τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στην μεγάλη αύξηση ενδιαφέροντος ξένων κρατών να επενδύσουν στον συγκεκριμένο αθλητικό τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής Μοχάμεντ Σάλαχ, του οποίου οι ποδοσφαιρικές του επιδόσεις στην Ιταλία και την Αγγλία, έχουν οδηγήσει στην αύξηση του ενδιαφέροντος της εκεί νεολαίας με τη χώρα της Αιγύπτου. Η βελτίωση της εικόνας της χώρας διεθνώς είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένης της στάσιμης τουριστικής βιομηχανίας και της αρνητικής παγκόσμιας εικόνας της, μετά την ανατροπή του Προέδρου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.5
Μέσω της υλοποίησης των στόχων του Οράματος 2030, η Αίγυπτος φιλοδοξεί να επωφεληθεί περαιτέρω, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τις διπλωματικές σχέσεις με διάφορους αφρικανικούς γείτονες της, οι οποίοι με τη σειρά τους, στο πλαίσιο της Ατζέντας 2063 για την Αφρική,6 στοχεύουν στην διακρατική αθλητική συνεργασία. Κύριος στόχος, είναι η δημιουργία των κατάλληλων αθλητικών υποδομών στην αφρικανική ήπειρο, αναζωογονώντας τις σχετικές βιομηχανίες και υπηρεσίες των αφρικανικών χωρών, συμβάλλοντας κατά κάποιο τρόπο στον περιορισμό των περιφερειακών κρίσεων που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια (Μάλι, Σουδάν, Γκαμπόν, Νίγηρας κ.α.). Συναφώς, η Αίγυπτος προσδοκά να καταστεί ένας σημαντικός αθλητικός κόμβος στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, αξιοποιώντας το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που κατέχει στην τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και την καινοτομία, σε σχέση με τα λοιπά κράτη της ευρύτερης περιοχής.7
Καταληκτικά, η επένδυση στον αθλητισμό, πέρα από την προαγωγή του πολιτισμού, διαθέτει και πολιτικό στόχο, που είναι η δημιουργία επαρκών ευκαιριών εργασίας για ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, μέσω τοπικών και ξένων επενδύσεων. Θα πρέπει, λοιπόν, και η χώρα μας, να υιοθετήσει ένα Όραμα με ορίζοντα το μέλλον της νεολαίας, αν πραγματικά θέλει να επενδύσει. Γιατί η αλήθεια δεν κρύβεται στα χρήματα που επενδύονται, αλλά στο όραμα που έχεις για το μέλλον του λαού σου.
Νικόλαος Σιδηρόπουλος
Πηγές:
1. Σχετικά με την Διπλωματία του Αθλητισμού: https://helleniculturaldiplomacy.com/%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%b8%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d/ (Πρόσβαση: 12/10/2023).
2. State Information Service, a gateway to Egypt, Sustainable development strategy in Egypt… Prospects and Challenges. https://beta.sis.gov.eg/en/international-relations/international-issues/sustainable-development-strategy-in-egypt-prospects-and-challenges/ και http://www.crci.sci.eg/wp-content/uploads/2015/06/Egypt_2030.pdf (Πρόσβαση: 12/10/2023).
3. Harb I., Egypt is in Serious Trouble Seven Decades after Its Free Officers Revolution, Arab Center Washington DC. https://arabcenterdc.org/resource/egypt–is–in–serious–trouble–seven–decades–after–its–free–officers–revolution/ (Πρόσβαση: 12/10/2023).
4. Ellwood D. Soft Power and Public Diplomacy in Qatar after the World Cup, USC Center on Public Diplomacy. https://uscpublicdiplomacy.org/blog/soft–power–and–public–diplomacy–qatar–after–world–cup (Πρόσβαση: 12/10/2023).
5. Solana I., The ‘Mohamed Salah Effect’ is real – my research shows how he inspires Egyptian youth. https://theconversation.com/the–mohamed–salah–effect–is–real–my–research–shows–how–he–inspires–egyptian–youth-97220 (Πρόσβαση: 12/10/2023).
6. Africa Union, Agenda 2063. chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://au.int/sites/default/files/documents/33126-doc-framework_document_book.pdf (Πρόσβαση: 12/10/2023).
7. Nouran A., Rediscovering Sports in Egypt, Carnegie Endowment for International Piece (CEIP): https://carnegieendowment.org/sada/89683 (Πρόσβαση: 12/10/2023).