Article Views :

54 views

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ως πρεσβευτής της Ελλάδας

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ως πολιτιστικό εργαλείο

Η Ελλάδα πράγματι, όπως είπε πριν χρόνια ο Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν, ένα από αυτά που ξέρει και κάνει καλά είναι ο Πολιτισμός. Ο Πολιτισμός είναι ασφαλώς παγκόσμιος. Ωστόσο οι Ελληνικές συνιστώσες του πολιτισμού, στις επιστήμες, την φιλοσοφία, τα μαθηματικά, την αστρονομία και σε όλες τις άλλες επιστήμες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ή οι οποίες έγιναν πραγματικές επιστήμες εδώ, είναι σημαντικότατες από την γέννησή τους σε όλες τις εξυφάνσεις του πολιτισμού.

Πριν λίγα χρόνια είχα διοργανώσει ένα διεθνές συνέδριο με θέμα Αστρονομία, Μητέρα του Πολιτισμού, στο οποίο πραγματευθήκαμε Πράγματι η αστρονομία όπως λέει ουσιαστικά και ο Πλάτων είναι αυτή η οποία μας κάνει να γίνουμε άνθρωποι, δηλαδή να αναπτύξουμε πολιτισμό. Βλέπουμε τα ουράνια σώματα, τον Ήλιο, την Σελήνη, τα άστρα τους πλανήτες, τα θαυμάζουμε και αρχίζουμε να τα παρατηρούμε, να τα μελετάμε και στην προσπάθειά μας να καταλάβουμε τι είναι και να κατανοήσουμε τα φυσικά φαινόμενα αναπτύσσουμε τον πολιτισμό.

Η αστρονομία είναι σήμερα λαοφιλέστατο αντικείμενο, μια επιστήμη που γοητεύει που είναι προσιτή, και κυρίως γοητευτική, ειδικά με τις εκπληκτικές φωτογραφίες που έχουμε από τα σύγχρονα τηλεσκόπια, επίγεια και διαστημικά. Η αστρονομία προσφέρεται για εκλαΐκευση, για προβολή ενός έργου και συνεπώς και για διπλωματία, για διείσδυση σε άλλες χώρες.

Η αρχαιολογία και ειδικότερα όταν αυτή αναφέρεται στην Ελλάδα με τα εμβληματικά κτίρια όπως ο Παρθενώνας, η Ακρόπολη κ.λπ. επίσης έχει τεράστια διείσδυση σε ένα μεγάλο τμήμα του μορφωμένου κυρίως πληθυσμού όλων των χωρών. Συνεπώς η αρχαιολογία επίσης προσφέρεται και οφείλει να χρησιμοποιείται ως διπλωματικό και κυρίως πολιτικό εργαλείο και όπλο. Πρέπει να διδαχθούμε από άλλες χώρες που χρησιμοποιούν άριστα την αρχαιολογία άριστα ως όπλο. Για παράδειγμα η ανάλυση του DNA ενός προϊστορικού οστού που βρέθηκε στα σύνορα μιας χώρας χρησιμοποιείται για «απόδειξη» ή έστω θεωρείται ότι είναι ένδειξη ότι ο λαός της ήταν εκεί χιλιετίες πριν. Πριν αρκετές δεκαετίες είχαν συλληφθεί κάποιοι με σκάφος που πόντιζαν αρχαία από την χώρα τους γύρω από νησιά άλλης χώρας σχεδιάζοντας, τολμώ να πω με χρονικό ορίζοντα αιώνων. Συνεπώς η αρχαιολογία προσφέρεται για πολιτιστική διπλωματία. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για την ιστορία. Η φιλοσοφία επίσης η οποία γεννήθηκε στην Ελλάδα προσφέρεται μαζί με την ιστορία της προσφέρεται για πολιτιστική διπλωματία.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχαιότητας σε παγκόσμια κλίμακα που συνδυάζει την αστρονομία, την αρχαιολογία, την ιστορία και ακόμη και άλλα που προσελκύουν το κοινό όλων των ηλικιών. Είναι ένα αντικείμενο που περιβάλλεται από μεγάλο μυστήριο, που βρέθηκε σε ένα αρχαίο ναυάγιο, που είναι ένα θαύμα της τεχνολογίας που μοιάζει να είναι εκτός τόπου και χρόνου, ένα μηχάνημα με γρανάζια της αρχαιότητας, ένας υπολογιστής. Όλα αυτά τον κάνουν πολύ ελκυστικό και συγχρόνως είναι ένα μισητό για την ύπαρξή του μηχάνημα, αφού όλα τα εκπαιδευτικά συστήματα των κατ΄ εξοχήν προηγμένων χωρών διδάσκουν ότι ο πολιτισμός και η τεχνολογία γεννήθηκαν στην χώρα τους. Αλλά ακόμη και αυτή η αρνητική όψη συμβάλλει εντέλει στην προβολή της Ελλάδας.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι επίσης ένα σημαντικότατο εκπαιδευτικό εργαλείο που προσφέρεται για την διδασκαλία σε σχολεία, ελληνικά και ξένα και ως εκ τούτου προσφέρεται για πολιτιστική διπλωματία. Είναι ένα άριστο εκπαιδευτικό εργαλείο που διδάσκει την έννοια των φυσικών νόμων, της αιτιοκρατίας, της μοντελοποίησης των φυσικών φαινομένων και μέσα από αυτά της εξέλιξης των θετικών επιστημών και εντέλει του πολιτισμού.

Τι είναι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι το αρχαιότερο γνωστό προηγμένο επιστημονικό όργανο και υπολογιστής. Κατασκευάσθηκε από Έλληνες επιστήμονες, πιθανότατα μεταξύ 150 και 100 π.Χ. Οι διαστάσεις του είναι περίπου 32Χ22Χ7 εκατοστά. Βρέθηκε σε τεράστιο αρχαίο ναυάγιο του Α΄ π.Χ. αιώνα, στα Αντικύθηρα, σε βάθος 45 με 60 μέτρα, και ανασύρθηκε από Συμιακούς σφουγγαράδες. Το πλοίο ήταν γεμάτο με θησαυρούς που μεταφέρονταν από την Ελλάδα στη Ρώμη.

Ο Μηχανισμός λειτουργεί με προσεκτικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα γρανάζια. Τα γρανάζια εκτελούν συγκεκριμένες μαθηματικές πράξεις, καθώς κινούνται γύρω από άξονες. Η κίνηση των γραναζιών κινεί δείκτες.

Α) Στην Α΄ όψη του Μηχανισμού σε ομόκεντρες κλίμακες με τον ζωδιακό κύκλο και το έτος δείκτης δίνει τη θέση του Ηλίου (με χρυσούν σφαιρίον) κατά τη διάρκεια του έτους στον ουρανό.

Άλλος δείκτη δίνει τη θέση της Σελήνης και την φάση της στη διάρκεια του μήνα, με αργυρούν σφαιρίον (που περιστρέφεται γύρω από δυο άξονες). Πιθανότατα υπήρχαν και δείκτες για τους πλανήτες, που όπως διαβάζουμε σε αρχαία κείμενα, κατέληγαν σε πολύτιμους λίθους (και προσδιόριζε τη θέση των πλανητών με ανισοταχή ρεαλιστική κίνηση). Πιθανότατα ήταν και ωρολόγιο με συνεχή κίνηση.

Β) Στην Β΄ όψη του Μηχανισμού τηρούνται τέσσερα πολυετή ημερολόγια, τα οποία προβλέπουν:

1) τις εκλείψεις,

α) οι οποίες προβλέπονται με την περίοδο του Σάρου διάρκειας 223 μηνών σε ελικοειδή κλίμακα και

β) με την ακριβέστερη περίοδο του Εξελιγμού, διάρκειας 54 ετών περίπου, σε μικρή κυκλική κλίμακα.

2) την επανεμφάνιση της Σελήνης με την ίδια φάση, στην ίδια ακριβώς θέση του ουρανού, με:

α) την περίοδο 19 ετών του Μέτωνος, σε ελικοειδή κλίμακα. Με την περίοδο του Μέτωνος ορίζεται το Ορθόδοξο Πάσχα.

β) του Καλλίππου διάρκειας 76 ετών σε μικρή κυκλική κλίμακα.

3) τα έτη των Στεφανιτών Αγώνων: των Ολυμπιακών, Νεμέων, Πυθίων, Ισθμίων Νάων, σε μικρή κυκλική κλίμακα.

Σε μπρούτζινες πλάκες αναγράφονται οδηγίες χρήσης με τεχνικούς και αστρονομικού όρους.

Είναι το μόνο επιστημονικό όργανο που, λόγω του ναυαγίου, επέζησε της ανακύκλωσης του χαλκού που ήταν πολύτιμος κατά την αρχαιότητα. Είναι πολύ πιο προηγμένο από τα αστρονομικά ωρολόγια που εμφανίσθηκαν στην Δυτική Ευρώπη μετά τον 14ο αιώνα.

Ο μέγας μαθηματικός και μηχανικός Αρχιμήδης και ο σημαντικότατος αστρονόμος Ίππαρχος είναι οι πατέρες του μηχανήματος, πού έλκει την καταγωγή από τον Θαλή, Αρίσταρχο και άλλους γίγαντες της επιστήμης του αρχαίου κόσμου.

περιγραφή της Έκθεσης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και της Ιστορίας της Ελληνικής Αστρονομίας.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα αρχαίο μηχάνημα, το αρχαιότερο πλανητάριο και υπολογιστής. Ο Μηχανισμός αποτελεί ένα θαυμάσιος ελκυστή των παιδιών στη Φιλοσοφία, τις Επιστήμες, τα Μαθηματικά, την Αστρονομία και την Τεχνολογία και τον χρησιμοποιούμε ως τέτοιο.

Η έκθεση παρουσιάζει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που είναι ο αρχαιότερος υπολογιστής και συγχρόνως πολύπλοκο αστρονομικό όργανο, πλανητάριο και πιθανότατα και αστρονομικό ρολόι. Ο Μηχανισμός είναι πολύ πιο προηγμένο από τα αστρονομικά ωρολόγια που εμφανίσθηκαν στην Δυτική Ευρώπη μετά τον 14ο αιώνα. Εκτίθεται σε ειδική θαυμάσια Έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

O Μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται παγκοσμίως το πιο σημαντικό αρχαιολογικό αντικείμενο, επειδή είναι ένα το πλέον πολύπλοκο μηχάνημα, το αρχαιότερο αυτόματο και υπολογιστής. Ο Μηχανισμός είναι σημαντικότατος τόσο για την Ελλάδα όσο και την ανθρωπότητα.

Η Μελέτη μας παρέχει αδιάσειστες αποδείξεις ότι οι Έλληνες ανέπτυσσαν υψηλού επιπέδου επιστήμη και τεχνολογία βασισμένη σε γνώσεις των νόμων της φυσικής και μαθηματικά, πολύ ανώτερα από ότι εκτιμούσε μέχρι τώρα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ιδανικός πρεσβευτής της Ελλάδας

Έχουμε κάνει και συνήθως με πενιχρά μέσα και μηδενικούς προϋπολογισμούς δεκάδες εκθέσεις του Μηχανισμού των Αντικυθήρων σε διάφορες χώρες με τεράστια επιτυχία προβάλλοντας συνεχώς θετικότατα την Ελλάδα. Ο Μηχανισμός προσφέρεται σήμερα ως εκπαιδευτικό εργαλείο, έλκει τους νέους στην τεχνολογία, στις επιστήμες, φιλοσοφία, αρχαιολογία, μαθηματικά και αστρονομία. Τον μελετούμε ως εκπαιδευτικό εργαλείο και τον χρησιμοποιούμε σε Σχολεία, Πανεπιστήμια και Εκθέσεις σε όλο τον Κόσμο με άριστη προβολή της Ελλάδας και των αποτελεσμάτων μας.

Η έκθεση παρουσιάζει το περίεργο όσο και αξιοθαύμαστο αντικείμενο που ονομάζουμε Μηχανισμό των Αντικυθήρων και την εξέλιξη της Ελληνικής αστρονομίας, που έγινε από πρακτική πραγματική Επιστήμη στην Ελλάδα με τη χρήση κατάλληλων μαθηματικών και φυσικής. Η αστρονομία έχει τις ρίζες της στην Ελλάδα, την προϊστορική εποχή όπως απέδειξα τελευταία από την 6η χιλιετία π.Χ. στην Θεσσαλία, στο Σέσκλο και Διμήνι, την 4η και 3η χιλιετία στο Αιγαίο, την εποχή του Ορφέα στην Θράκη και Μακεδονία αλλά και στην Κρήτη του Εννέωρου Μίνωα ήδη από την Β΄ χιλιετία π.Χ..

Η Έκθεση περιλαμβάνει δυο αλλήλεπιδραστικά μοντέλα (κατασκευασμένα από τον Καθηγητή κ. Μάνο Ρουμελιώτη και την καλλιτέχνιδα κ. Αμαλία Πορλίγκη), προβάλλεται σύντομη ταινία του κ. Νίκου Γιαννόπουλου και τριδιάστατες αλληλεπιδραστικές φωτογραφίες του κ. Tom Malzbender, της HP). Η Έκθεση παρουσιάζεται σε 21 περίπου πάνελ διαστάσεων 70 Χ 100 εκατοστών (ή 100 Χ 140 εκατοστά), σε τρεις με οκτώ υπολογιστές και ένα DVD με μεγάλη οθόνη (αν γίνεται). Περιλαμβάνει μπρούτζινο ομοίωμα, βασισμένο στις μελέτες μας, κατασκευής του μαθηματικού κ. Διον. Κριάρη.

Έχουμε κάνει πάρα πολλές επιτυχημένες εκθέσεις.

Έχω πραγματοποιήσει πολλές καλές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, κυρίως σε Μουσεία και Πανεπιστήμια, με θέμα την ιστορία της αστρονομίας εστιασμένη τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τον αρχαιότερο υπολογιστή και επιστημονικό όργανο.

Επισημαίνω ότι έχω την έκθεση διαθέσιμη σε πολλές γλώσσες (Αγγλικά, Αραβικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Πορτογαλικά, Πολωνικά, Σουηδικά, Λιθουανικά και Ρώσικα).

Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκθέσεις ανά τον Κόσμο. Η παλαιότερη με τίτλο Θεοί, μύθοι και θνητοί: Ανακαλύψτε την Αρχαία Ελλάδα, στο Παιδικό Μουσείο του Μανχάταν, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ, 2007 έως 2010, είχε 500 000 επισκέπτες. Ακολούθησαν πολλές στην Ευρώπη, όπως στα Εγκαίνια του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας, IAU Symposium 260 και Έκθεση Τέχνης, UNESCO Headquarters, Paris, Γαλλία, 15-23/1/2009 5.000 μεταξύ των οποίων ο βραβευμένος με βραβειο Νόμπελ κ. RobertWilson ο άνθρωπος που μέτρησε πρώτος την μεγάλη έκρηξη και ο οποίος έμεινε στην έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων επί 45 λεπτά, ενώ είχε μείνει μόλις ένα λεπτό στην έκθεση της NASA που ήταν 15 μέτρα από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων και ένας Γλαλλος Υπουργός Οικονομικών και επισημαίνω ότι και οι δυο είπαν ότι η έκθεση μας ήταν η καλύτερη από όλες, στο Πλανητάριο Olsztyn του Αστεροσκοπείου Olsztyn όπου παρατηρούσε ο Κοπέρνικος, Πολωνία, 06/5-20/9/2009, 10.000 επισκέπτες, στο 13ο Επιστημονικό Picnic της Πολωνικής Ραδιοφωνίας, και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών Κοπέρνικος, η μεγαλύτερη υπαίθρια εκδήλωση στην Ευρώπη για την προώθηση της επιστήμης, Βαρσοβία, Πολωνία, 30/5/2009 με 4.000 επισκέπτες, στο Αστρονομικό Ινστιτούτο Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών, Tatranska Lomnica, Σλοβακία 01/10-07/11/2009, στο 34ο Συνέδριο της Πολωνικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Ινστιτούτο Φυσικής του Πανεπιστημίου Jagielonian, Κρακοβία, Πολωνία, 15/9-30/10/2009, με 350 επισκέπτες, στο XXIII International Congress of History of Science and Technology, Technical University, Budapest, Hungary, August 2009, με 2000 επισκέπτες, Μουσείο Gustavianum, το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, Ουψάλα, Σουηδία, 31/1-26/4/2009 με 10.000 επισκέπτες (έκτοτε διπλασιάσθηκε ο αριθμός επισκεπτών του Μουσείου)9. Μουσείο Cosmocaija Βαρκελώνη, Ιαν 2010. 1000 επισκέπτες, στο Πανεπιστήμιο του Birminham, το Πανεπιστήμιο του Reading (School of Systems Engineering & Ure Museum of Greek Archaeology, School of Humanities), στο Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στο Clifton College, στην North East Wolverhampton Academy, την Nikon Metrologies (Oxford)

Σε πάρα πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα όπως στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, Πάτρα, Ελλάδα, 05-08/4/2009 2000 επισκέπτες11. Ιωνικό Κέντρο, Αθήνα, Δεκ 2008-Ιαν 2009, 3000 επισκέπτες, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ρεθύμνου Ρέθυμνο, Ελλάδα 27-30/3/2009 300 επισκέπτες, στο Κρανίδι Αργολίδας, Ελλάδα από 23/3/2009 με 500 επισκέπτες, στο 3ο Επιστημονικό Συμπόσιο: «Επιστήμη και Τέχνη», Ένωση Ελλήνων Φυσικών και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 12-15/10/2009 με 2,200 επισκέπτες στην 7ο Συνέδριο της Βαλκανικής Ένωσης Φυσικής στην Αλεξανδρούπολη, 9-13/9/2009, με 500 επισκέπτες, το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ερασιτεχνική Αστρονομία Αλεξανδρούπολη, Ελλάδα 25-27/9/2009, με 400 επισκέπτες, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, Πάτρα, Ελλάδα, Απρίλιος 2009, Σκιάθο, Κέντρο Δήμου Σκιάθου, Σεπτέμβρης 2009, Σκιάθο, Λύκειο Σκιάθου, Ιανουάριος, Φεβρουάριος 2010, Σχολή Ελλήνων Παιδεία, Ρόδο, Νοέμβρης 2009, Σχολείο Χίου, ΕΚΦΕ Χίου, Δεκέμβρης 2009, Σχολείο Καλλιθέας, Δεκέμβρης 2009, Θέογνις, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μεγάρων, Φεβρουάριος 2010, Κάλυμνο, Σάμο, Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Πάτρα, 2010 (μόνιμη έκθεση), στο Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Δελφοί, 27-31 Ιουλίου 2010 300 επισκέπτες, στα Κύθηρα, Ιούνιος 2010 (μόνιμη έκθεση), στη Λέσχη Αρχιπλοιάρχων στον Πειραιά με 150 επισκέπτες, στο θαυμάσιο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης στα Χανιά με 1000 επισκέπτες, Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, Αρχαιολογικό Μουσείο Καστοριάς, στην Αφρική στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας εγκαινιάσθηκε την 30/11/2008 και εξακολουθεί με περισσότερους από 10.000 επισκέπτες, στο 7em Salon d ‘Astronomie στην πόλη της Αλγερίας Κωνσταντίνη, Έκθεση στην πόλη Κωνσταντίνη, Αλγερία 30/10-1/11/2008 6.000 επισκέπτες έκθεση στο CRAAG, Centre de Recherche en Astronomie et Astrophysique, Geophysique, Αστεροσκοπείο Αλγερίου, Αλγερία εγκαίνια 2/11/2008, 50 επισκέπτες, στην φημισμένη Αμπέτειο Ελληνική Σχολή στο Κάιρο, Αίγυπτο, Μόνιμη έκθεση εγκαινιάστηκε στις, 29/11/2008, 300 επισκέπτες, στο φημισμένο Αβερώφειο, την Ελληνική Σχολή στην Αλεξάνδρεια, Αίγυπτο, σε μόνιμη έκθεση εγκαινιάστηκε στις, 29/11/2008, 300 επισκέπτες. Πολύ επιτυχημένες ήταν δυο εκθέσεις που έκανα στην Μόσχα, στο Μουσείο Αρχιτεκτονικής με πολλές χιλιάδες επισκέπτες, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές. Ακόμη σημαντικότερη ήταν η επιτυχία στο Φεστιβάλ Επιστημών Όλων των Ρωσιών όπου στο Πανεπιστήμιο Λομονόσωβ πέρασαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες υψηλού επιπέδου επισκέπτες μεταξύ των οποίων η Υπουργός Παιδείας της Ρωσίας με την οποία μίλησα, ο Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Λομονόσωβ. Σκέπτομαι πολλές φορές ότι ίσως η απόφαση της Υπουργού να βάλει την Ελληνική ως ξένη γλώσσα στα σχολεία της χώρας την οποία μάθαμε ένα μήνα αργότερα, ίσως συνδέεται με την επίσκεψή της στο περίπτερο της έκθεσης που είχα την τιμή να έχω στο πρώτο από 3800 περίπτερα.

Ξενοφώντας Διον. Μουσάς,

Καθηγητής Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Τμήμα Φυσικής, Σχολή Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελλοντικές δημοσιεύσεις.

You can unsubscribe at any time. By signing up you are agreeing to our Terms of Service and Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αρχείο Ηνωμένου Βασιλείου

Φορείς Πολιτιστικής Διπλωματίας Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. (Brexit) έφερε επιπτώσεις και στη διεθνή εικόνα και φήμη της χώρας. Επομένως, θα χρειαστεί μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να προωθηθούν αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, με ενισχυμένη δημόσια διπλωματία και διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις.

Η Αγγλική γλώσσα, η οποία χρησιμοποιείται ως δεύτερη ή ως επίσημη γλώσσα σε πολλές χώρες του κόσμου, το τηλεοπτικό δίκτυο BBC (το μεγαλύτερο δίκτυο ΜΜΕ στον κόσμο με παρουσία στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο σε περισσότερες από 30 γλώσσες και ένα ακροατήριο 269 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε εβδομάδα)κυρίαρχοι πολιτιστικοί οργανισμοί όπως το Βρετανικό μουσείο και το V&Aβραβευμένες τηλεοπτικές σειρές όπως το Sherlock, ναυαρχίδες του κινηματογράφου όπως ο James Bond και το Star Wars, η μουσική παραγωγή του David Bowie και του Ed Sheeranη λογοτεχνία του Σαίξπηρ και της Άγκαθα Κρίστι και αθλητικές διοργανώσεις όπως η Premier League, είναι μερικά από τα πιο δυνατά παραδείγματα και πλεονεκτήματα στον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας βασίζεται στην ανταλλαγή ιδεών, αξιών και του πολιτισμού προκειμένου να ενδυναμωθεί η σχέση της χώρας με τον κόσμο και τις υπόλοιπες χώρες και επίσης να προωθηθούν η επιρροή της, η απασχόληση και η ανάπτυξη ως θεματοφύλακες του μέλλοντος της χώρας.

Το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, παιδείας, πολιτισμού, ΜΜΕ και αθλητισμού, συνεργάζεται με το Βρετανικό συμβούλιο, το Υπουργείο Εξωτερικών (Foreign Office) και άλλους κυβερνητικούς φορείς για να προωθήσουν πρωτοβουλίες, όπως η καμπάνια GREAT και πολιτιστικές συνεργασίες με άλλες χώρες.

Το 2006, δημιουργήθηκε το συμβούλιο Δημόσιας Διπλωματίας, σε μια προσπάθεια αναθεώρησης των πρακτικών της δημόσιας διπλωματίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συμβούλιο είναι υπεύθυνο, για τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής δημόσιας διπλωματίας, προκειμένου να υποστηριχθούν τα διεθνή συμφέροντα και οι στόχοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα μέλη του συμβουλίου είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, το Βρετανικό Συμβούλιο και η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC.

Σε συνεργασία με τους βασικούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Foreign Office, του Βρετανικού Συμβουλίου και των πολιτιστικών οργανισμών, το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, Παιδείας, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, ανέπτυξε το 2010 την πολιτική Πολιτιστικής Διπλωματίας. Οι γενικοί στόχοι ήταν η ενθάρρυνση και η στήριξη του πολιτιστικού τομέα για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών σε τομείς με συγκεκριμένη πολιτιστική και/ή κυβερνητική προτεραιότητα. Παράλληλα, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του οφέλους και του αντίκτυπου της πολιτιστικής διπλωματίας, ιδιαίτερα μετά τη λήξη συγκρούσεων.

Από τα παραπάνω, παρατηρούμε ότι στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας δεν είναι αρμοδιότητα ενός μόνο υπουργείου και πως συμπεριλαμβάνει τη συλλογική προσπάθεια και την αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων, για την προώθηση των πολιτικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας. Οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των προαναφερόμενων φορέων του Ηνωμένου Βασιλείου, συντελούν στην ευρεία αναγνώριση της Ήπιας ισχύος της χώρας.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Ψηφιοποίησης, Πολιτισμού, Παιδείας, Μέσων και Αθλητισμού, το οποίο μεταξύ άλλων έχει σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της αίσθησης υπερηφάνειας και συνοχής στη χώρα, να προσελκύσει νέα άτομα να επισκεφτούν και να εργαστούν στη χώρα, να μεγιστοποιήσει και να αξιοποιήσει την ήπια ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις ενέργειες, συμπεριλαμβάνονται η ενίσχυση της Βρετανικής παρουσίας στο εξωτερικό διαμέσου της πολιτιστικής διπλωματίας, διεθνών επισκέψεων και του προγράμματος «Great», η προώθηση των πολιτιστικών εξαγωγών για την αύξηση της αξίας τους στην οικονομία της χώρας, η συνεισφορά στην παράλληλη κυβερνητική ατζέντα της ήπιας ισχύος και ευημερίας, η χρησιμοποίηση της συλλογής έργων τέχνης της κυβέρνησης , προκειμένου για να προωθηθούν οι τέχνες, η κληρονομιά και ο πολιτισμός της χώρας, μέσω της δημιουργίας εκθέσεων σε υπουργικά και διπλωματικά κτίρια σε όλον τον κόσμο και της συνεισφοράς στην ήπια ισχύ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, είναι υπεύθυνο κυρίως για την διεθνή πολιτική, χωρίς όμως να απουσιάζουν ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας, ως κατεξοχήν φορέας της επίσημης διπλωματίας της χώρας. Άλλωστε στο υπουργείο υπάγονται οι πρεσβείες που είναι υπεύθυνες για την μεταφορά των πολιτικών και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο πρεσβειών και προξενείων, απασχολώντας πάνω από 14.000 άτομα σε περίπου 270 διπλωματικά γραφεία. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς για την προώθηση των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και της παγκόσμιας ασφάλειας. Προωθεί τα συμφέροντα και τις αξίες του Ηνωμένου Βασιλείου διεθνώς, υποστηρίζει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, στηρίζοντας την παγκόσμια επιρροή και την ευημερία της χώρας. Όραμα του είναι να οικοδομήσει μια πραγματικά «παγκόσμια Βρετανία», η οποία θα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή.

Μεταξύ άλλων, στηρίζει κορυφαίους μελετητές με ηγετική ικανότητα να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά μαθήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφίες Chevening και νέους Αμερικανούς να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφίες Marshall. Προωθεί την ευημερία και την ανάπτυξη μέσω του Δικτύου Επιστήμης και Καινοτομίας, καθώς και μερικές από τις εργασίες της κυβέρνησης για τη διεθνή ανάπτυξη, (μεταξύ άλλων την προώθηση της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κλιματικής αλλαγής και της πρόληψης των συγκρούσεων).

Το Βρετανικό Συμβούλιο, είναι ο διεθνής οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου με αρμοδιότητα στις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις, με αντιπροσωπείες σε τουλάχιστον 110 χώρες προωθώντας την Αγγλική γλώσσα, ενθαρρύνοντας την πολιτιστική, επιστημονική και εκπαιδευτική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η δράση του επικεντρώνεται στις ευκαιρίες πολιτιστικής ανάπτυξης, στις νέες συνεργασίες και στις πολιτιστικές σχέσεις.

Μουσεία, κληρονομιά και Οργανισμοί:

Βρετανικό Μουσείο φορέας πολιτιστικής διπλωματίας με πληθώρα αρχαιολογικών και εθνογραφικών στοιχείων-ευρημάτων.

Βρετανική Βιβλιοθήκη με αρχαία και μεσαιωνικά χειρόγραφα καθώς και παπύρους .

Ζωολογικός κήπος του Λονδίνου

Βασιλικός Βοτανικός κήπος του Λονδίνου

Πανεπιστήμια και οι βιβλιοθήκες τους όπως University of Gambridge, Oxford κ.α.

Art galleries: National Gallery, the Victoria and Albert Museum, the National Portrait Gallery, two Tate galleries—Tate Britain (with superb collections of John Constable and the Pre-Raphaelites) and Tate Modern—and the Wallace Collection.

Αθλητισμός και δημιουργία: ποδόσφαιρο, ράγκμπι, κολύμβηση κ.τ.λ.

ΜΜΕ και δημοσιεύσεις : Daily newspapers published in London include The Times, one of the world’s oldest newspapers; The Sun, a tabloid that is the country’s most widely read paper, with circulation in the millions; the The Daily Telegraph; and The Guardian (also published in Manchester). Major regional dailies include the Manchester Evening News, the Wolverhampton Express and Star, the Nottingham Evening Post, and the Yorkshire Post. Periodicals, such as The Economist, also exert considerable international influence.

International Council of Museums (ICOM)

ICOM is the only international organisation representing museums and museum professionals. It has more than 32,000 members and is made up of National Committees, which represent 136 countries and territories, and International Committees, which gather experts in museum specialities worldwide.

ICOM International Committees

The 30 International Committees bring together professional experts covering all aspects of museum activity. Their annual meetings offer the opportunity for UK museums professionals to extend their networks of international contacts. The ICOM events calendar lists the dates of annual International Committee meetings.

ICOM UK

ICOM UK is the National Committee of ICOM in the UK and is a gateway to the global museum community and the only UK museum association with a dedicated international focus. In addition to leading on two working internationally programmes – the annual Working Internationally Conference and the Working Internationally Regional Project – ICOM UK also offers bursaries for ICOM UK members to attend ICOM Triennial Meetings, International Committee meetings, and other conferences with a demonstrable international remit.

Visiting Arts

Visiting Arts’ purpose is to strengthen intercultural understanding through the arts.  It provides tools to help the cultural sector to work more effectively and efficiently worldwide

World Cultures Connect (WCC)

WCC is a global cultural information site.  It connects artists and cultural organisations across the globe by allowing them to promote their work, make new connections, identify opportunities, and discover new partners, markets, and audiences.  The discussion forum is a useful way to share information and advice, and take part in discussions, on working internationally.

Heritage Without Borders (HWB)

Heritage Without Borders is a unique charity working in developing countries to build capacity in heritage skills in situations of poverty and reconstruction, and to provide life-transforming work experience for volunteer students and professionals in the heritage sector.

University Museums Group (UMG)

Universities work on a global stage and their museums play a key role in this international approach.  UMG supports and advocates for the university museum sector in England, Wales, and Northern Ireland.  Working alongside their sister organisation University Museums in Scotland UMIS it represents the interests of university museums to funders and stakeholders, and also maintains close links with the international body for university museums, UMAC

The Art of Partnering report by Kings College London

The Art of Partnering is the final report of a Cultural Enquiry in collaboration with the BBC, which explored the role partnership plays in enabling publicly funded cultural institutions to enhance the quality and diversity of their work across the UK.

National Museum Directors’ Council (NMDC)

NMDC represents the leaders of the UK’s national collections and major regional museums. Its members are the national and major regional museums in England, Northern Ireland, Scotland, and Wales, the British Library, The National Library of Scotland, and the National Archives. While their members are funded by government, the NMDC is an independent, non-governmental organisation.

British Council

The British Council is the UK’s international organisation for cultural relations and educational opportunities. It has offices in over 100 countries across six continents. Each British Council office overseas has its own country website which can be accessed via the British Council’s home page.

UK Registrars Group (UKRG)

The UKRG is a non-profit membership association set up in 1979.  It provides a forum for exchanging ideas and expertise between registrars, collection managers and other museum professionals in the United Kingdom, Europe and worldwide.

Through the UKRG website, members can access a number of resources aimed at registrars, or those who undertake the work of registrars.  These include publications relevant to international loans and exhibitions, such as facilities reports, guidance and top tips, and links to other online resources.

International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (IFACCA)

IFACCA produces ACORNS, an online news service for and about arts councils and culture agencies, which contains news from arts and culture funding agencies and a digest of resources, such as links to websites, new publications, jobs, conferences, and events.

I am tab #2 content. Click edit button to change this text. A collection of textile samples lay spread out on the table – Samsa was a travelling salesman.
I am tab #3 content. Click edit button to change this text. Drops of rain could be heard hitting the pane, which made him feel quite sad. How about if I sleep a little bit longer and forget all this nonsense.
Μετάβαση στο περιεχόμενο