Ο Ναός του Δία στη Μικρά Ασία ως δίαυλος πολιτιστικού τουρισμού

Ο Ναός του Δία στη Μικρά Ασία ως δίαυλος πολιτιστικού τουρισμού

Η επανέναρξη της  ανασκαφής στον ναό του Δία στην αρχαία πόλη του Ευρώμου της Καρίας στοχεύει να φέρει στο φως σημαντικά ιστορικά ευρήματα. Στην σημερινή επαρχία της Τουρκίας γνωστή ως «Επαρχία των Μούγλων» έχουν βρεθεί ο ναός του Δία, τμήμα του αρχαίου θεάτρου, το τείχος και ερείπια της αγοράς. 

Ο αρχαιολόγος Abuzer Kızıl, από το Πανεπιστήμιο Mugla Sıtkı Kocman υπογραμμίζει την σπουδαιότητα του αρχαιολογικού πεδίου και αναφέρει, πως αυτή η ανασκαφή είναι η τυχερότερη από άποψη ευρημάτων στην Μικρά Ασία. Υποστηρίζει, πως ο ναός του Αρχαίου Έλληνα θεού Δία είναι ο πιο καλοδιατηρημένος που σώζεται σήμερα στην περιοχή της αρχαίας Καρίας. Έχει προγραμματιστεί μάλιστα η ολική αναστήλωση του ναού. Ο Abuzer Kızıl αναφέρει χαρακτηριστικά «Ο ναός του Δία θα πάρει τη σωστή θέση του, θα είναι ένας από τους καλύτερους, πιο ενδιαφέροντες και πιο επισκέψιμους ναούς στην Ανατολία». 

Ο Μαύσωλος ως μονάρχης της Καρίας,  επέκτεινε την κυριαρχία του στη Λυκία και σε άλλες Ελληνικές πόλεις. Η σημερινή περιοχή που εκτελούνται ανασκαφές ονομαζόταν «Kanimca» και ο Μαύσωλος άλλαξε το όνομά της σε “Εύρωμος” κατά την προσπάθεια εξελληνισμού της Καρίας. Οι πόλεις στα πλαίσια του εξελληνισμού πλήρωναν τον Καρικό φόρο της αθηναϊκής συμμαχίας. 

Το συγκεκριμένο αρχαιολογικό πεδίο στα πλαίσια του πολιτιστικού τουρισμού δημιουργεί δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ αρχαίου Ελληνικού και Τουρκικού πολιτισμού. Με την αναστήλωση του ναού και την ολοκλήρωση της αποχωμάτωσης σημαντικών μνημείων όπως  το θέατρο, το λουτρό και το τείχος, η αρχαιολογική θέση θα  έχει μεγάλη σημασία για την προώθηση τόσο του Ελληνικού πολιτισμού στη Μικρά Ασία όσο και του τουρισμού στην Τουρκία.

Φώτη Άλκηστις 

Πηγές:  

https://turkisharchaeonews.net/page/march-2021-turkish-archaeology

https://www.hurriyetdailynews.com/temple-of-zeus-near-turkeys-aegean-back-in-spotlight-163247

https://pixabay.com/el/photos/ναός-δία-roman-αντίκα-στήλη-3657496/

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελλοντικές δημοσιεύσεις.

You can unsubscribe at any time. By signing up you are agreeing to our Terms of Service and Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ