Η επίσκεψη μας σε μια χώρα, αναμφίβολα γεννά πολλά συναισθήματα και αναμνήσεις, που έχουν να κάνουν κυρίως με τα πολιτιστικά της αγαθά (αρχαιολογικοί χώροι, βιβλιοθήκες, μουσεία, αξιοθέατα). Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η ανακάλυψη και η εξοικείωση μας, με τα υλικά και άυλα πολιτιστικά αξιοθέατα ενός τόπου, αποτελούν τη βάση αυτού που ονομάζουμε, πολιτιστικός τουρισμός. Οι ομορφιές και η μακραίωνη ιστορία της Αιγύπτου, καθιστούν την χώρα πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών ετησίως, οι οποίοι επιδιώκουν να μάθουν και να απολαύσουν τις παραδόσεις και τον πολιτισμό της χώρας.
Η αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, το μυστήριο των πυραμίδων, καθώς και η πλούσια αρχαία αλλά και σύγχρονη ιστορία της χώρας, μαγεύουν τους (εξ)ερευνητές ανά τον κόσμο, που επιθυμούν να συνδεθούν με τη ζωή των Φαραώ του αρχαίου κόσμου. Η προβολή της Αιγύπτου, μέσα από τον αρχαιολογικό και πολιτιστικό τουρισμό, έχει τεράστια οφέλη για το κράτος και την κοινωνία, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό, αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% του ΑΕΠ της χώρας. Εκμεταλλευόμενη την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της, η τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου αναπτύσσεται με έντονους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια -ιδίως μετά την πανδημία του Covid 19-, θέτοντας ως στόχο, το 2028 να μπορεί να προσελκύσει και να φιλοξενεί τριάντα εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο.
Η εξερεύνηση της Αιγύπτου, μίας χώρας γεμάτης μυστήρια, εμβληματικά αξιοθέατα και πλούσια ιστορία που αφορά κυρίως τη ζωή και το μεγαλείο των Φαραώ, αποτελεί σίγουρα μια μοναδική εμπειρία. Οι Πυραμίδες της Γκίζας, αποτελούν αναμφισβήτητα, το πιο εντυπωσιακό -μαζί με τη Σφίγγα- σκηνικό της χώρας. Παράλληλα, στην περιοχή Λούξορ, η οποία χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο στον κόσμο, ορθώνονται επιβλητικοί ναοί, όπως είναι οι ναοί Καρνάκ και της βασίλισσας Χατσεψούτ , καθώς και μεγάλες κοιλάδες, σαν αυτή των βασιλέων, όπου βρίσκονται εξήντα τρεις βασιλικοί τάφοι, μεταξύ των οποίων και ο τάφος του Τουταγχαμών. Επιπρόσθετα, οι μουσειακοί χώροι που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί στη χώρα είναι πάρα πολλοί, με σημαντικότερους, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο που αναμένεται να ανοίξει το 2024 και θα αποτελεί το μεγαλύτερο -σε έκταση- αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου καθώς και το Μουσείο του Λούξορ.
Με το πέρασμα των αιώνων, ο εκπληκτικός φαραωνικός πολιτισμός δέχθηκε και αρκετά στοιχεία από τους ξένους κατακτητές της χώρας -Πέρσες, Έλληνες, Ρωμαίοι και Οθωμανοί-. Η συνύπαρξη με τους κατακτητές, η ανταλλαγή πληροφοριών, πολιτιστικών στοιχείων και παραδόσεων, δημιούργησαν ένα μοναδικό μείγμα, το οποίο αποτυπώνεται σήμερα σε μερικά εξαιρετικά μνημεία. Το τζαμί Ιμπν Αλ Ας που χτίστηκε το 641 μ.Χ., αποτελεί το πρώτο ισλαμικό τέμενος τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην ευρύτερη Αφρικανική ήπειρο. Σε μια μαγευτική γωνιά του Καΐρου, υπάρχει το μαγευτικό παζάρι του Χαν Ελ Χαλίλι, το οποίο δημιουργήθηκε περί το 1382 μ.Χ. και σήμερα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα παζάρια στη Μέση Ανατολή. Εκτός όμως από τα ισλαμικά μνημεία, αρκετά είναι και τα Χριστιανικά στη χώρα, με τις κοπτικές εκκλησιές να αντέχουν στην πάροδο του χρόνου, διαδίδοντας την χριστιανική θρησκεία. Σημαντικά κτίσματα αποτελούν η λεγόμενη κρεμαστή εκκλησία, όντας η σημαντικότερη κοπτική εκκλησία της Αιγύπτου καθώς και η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, που θεωρείται η παλαιότερη χριστιανική μονή στον κόσμο και αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Πέρα όλων των παραπάνω, οι μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει η Αίγυπτος, δεν σταματούν με τις επισκέψεις στα αναρίθμητα και ποικίλα αξιοθέατα που διαθέτει. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια έντονη προσπάθεια από τις αρχές της χώρας, να διοργανώνουν αρκετά πολιτιστικά φεστιβάλ και καλλιτεχνικές δραστηριότητες στους διάφορους αρχαιολογικούς χώρους, με στόχο την προώθηση της αρχαίας κληρονομιάς. Οι μαγευτικές κρουαζιέρες επί των υδάτων του Νείλου, η παρακολούθηση υπαίθριων ταινιών πλάι σε επιβλητικούς ναούς καθώς και οι γαστρονομικές συνάξεις με επίκεντρο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αιγυπτιακής κουζίνας, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των συνεχόμενων προσπαθειών που κάνει η χώρα, ώστε να παραμένει ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Διαθέτοντας έναν τεράστιο πολιτιστικό πλούτο, το δώρο του Νείλου κατά τον Ηρόδοτο, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για τους επισκέπτες του, προκειμένου να απολαύσουν ένα ταξίδι στην αρχαία ιστορία. Η τεράστια προσπάθεια της χώρας, που διαφημίζει το παρελθόν της, χωρίς ωστόσο να αγκυλώνεται σε αυτό, αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα που ίσως, θα πρέπει να μιμηθούν κι άλλοι λαοί της Μεσογείου, αν θέλουν να συνεχίζουν να αποτελούν πόλο έλξης για τους σωστούς λόγους.
Νικόλαος Σιδηρόπουλος
Βιβλιογραφία
Σχετικά με τον Πολιτιστικό Τουρισμό: https://helleniculturaldiplomacy.com/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/ (Πρόσβαση: 16/01/2024).
UNWTO, Tourism and Culture. https://www.unwto.org/tourism-and-culture (Πρόσβαση: 16/01/2024).
State Information Service, Cultural Tourism of Egypt. https://www.sis.gov.eg/section/10/4840?lang=en-us (Πρόσβαση: 16/01/2024).
Egypt tours Portal, Egypt Tourist Attractions . https://www.egypttoursportal.com/discover-egypt-tourist-attractions/ (Πρόσβαση: 16/01/2024).
Trips in Egypt, Types of Tourism in Egypt. https://www.tripsinegypt.com/blog/egypt-travel-guide/types-of-tourism-in-egypt/ (Πρόσβαση: 16/01/2024).
Africa News, Egypt tourist arrivals surge as industry shakes off pandemic fall, 16 August 2023. https://www.africanews.com/2023/08/16/egypt-tourist-arrivals-surge-as-industry-shakes-off-pandemic-fall/ (Πρόσβαση: 16/01/2024).
Xinjuanet, Egypt holds festivals in ancient sites to boost cultural tourism, 17 March 2022. https://english.news.cn/20220317/a2003876900c44ecace1be57f41ae33f/c.html (Πρόσβαση: 16/01/2024).
Πηγή φωτογραφίας