Μία ακόμη αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ιερουσαλήμ έρχεται να επιβεβαιώσει την μεγαλειώδη συνεισφορά του αρχαίου Eλληνικού πολιτισμού στον εξωελλαδικό κόσμο.
Ένας σφραγιδόλιθος 2.000 ετών με το πρόσωπο του Έλληνα Θεού Απόλλωνα βρέθηκε στο δυτικό τείχος της Ιερουσαλήμ. Το σχήμα του σφραγιδόλιθου είναι οβάλ, έχει μήκος 13 χιλιοστά και πλάτος 11 χιλιοστά.
Οι ανακαλύψεις σφραγιδόλιθων στην περιοχή είναι αρκετά συχνές, παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη ανακάλυψη είναι μοναδική εξαιτίας των χαρακτηριστικών της. Το σημαντικό αυτό αρχαιολογικό εύρημα είναι κατασκευασμένο από πολύτιμο λίθο και η διακόσμησή του φέρει την μορφή του Έλληνα θεού Απόλλωνα, ενός θεού εκτός της Εβραϊκής πίστης.
Πιο συγκεκριμένα, στον σφραγιδόλιθο αποτυπώνεται το προφίλ του εν λόγω θεού, με μακριά μαλλιά γύρω από τον λαιμό του, μεγάλη μύτη, σαρκώδη χείλη και θεληματικό πιγούνι.
Οι σφραγιδόλιθοι αποτελούν κομμάτια ανεκτίμητης αξίας και η μοναδική αισθητική τους έχει αναγάγει πολλούς σε αριστουργήματα τέχνης. Αρχαιολόγοι εκτιμούν πως κάθε σφραγιδόλιθος είναι μοναδικός, αφού ο σύνηθες σκοπός τους ήταν να εξασφαλίζουν το απαραβίαστο των αντικειμένων που σφράγιζαν. Ο συγκεκριμένος σφραγιδόλιθος εκτιμάται από τους αρχαιολόγους ότι είναι πιο πιθανό να είχε φορεθεί ως κόσμημα, (συγκεκριμένα δαχτυλίδι), από τον ιδιοκτήτη του, παρά ως σφραγίδα για την σφράγιση εγγράφων.
Ο επικεφαλής αρχαιολόγος Έλι Σουκρόν, λέει ότι η εικόνα ενός άλλου θεού στην Ιερουσαλήμ είναι σπάνιο φαινόμενο και αναφέρει: «όταν βρήκαμε τον λίθο, αναρωτηθήκαμε “τι κάνει ο Απόλλωνας στην Ιερουσαλήμ; ”Και γιατί ένας Εβραίος θα φορούσε ένα δαχτυλίδι με το πορτρέτο ενός ξένου θεού;” λέει ο Σουκρόν. Η απάντηση σε αυτό, κατά τη γνώμη μας, είναι ότι ο ιδιοκτήτης του δεν το φορούσε ως τρόπο έκφρασης θρησκευτικών πεποιθήσεων, αλλά ως μέσο αξιοποίησης των όσων αντιπροσωπεύει η φιγούρα του Απόλλωνα: φως, καθαρότητα, υγεία και επιτυχία» εξηγεί.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο Απόλλωνας, που συνδέεται με τη μαντεία, ήταν ένας από τους πιο σεβαστούς θεούς της εποχής στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.
Κατά την αρχαιότητα οι αρχαίοι Έλληνες θεοί αποτελούσαν το ιδεώδες του τέλειου ανθρώπου για τους κοινούς θνητούς. Οι αρχαίοι Έλληνες ανέθεταν στους θεούς τους όλες τις ιδιότητες που θα ήθελαν οι ίδιοι να έχουν αλλά η ανθρώπινη τους φύση δεν τους επέτρεπε να αποκτήσουν. Το πολύτιμο αυτό αρχαιολογικό εύρημα, η χρονολογική του προσέγγιση και ο τόπος της εύρεσης του, μας υπενθυμίζει πως η επιρροή του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αποτελεί μια συμβολή δίχως γεωγραφικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά όρια.
Μαρία Χατζηστεφάνου
Πηγή: