Το 2016 συμπληρώθηκε μία χιλιετία από την παρουσία Ρώσων μοναχών και την ίδρυση Ρωσικού μοναστηριού στο Άγιον Όρος. Στα πλαίσια των εορτασμών, η Ρωσική Ακαδημία Τεχνών δημιούργησε έκθεση με έργα καλλιτεχνών, που επισκέφθηκαν την χερσόνησο του Άθω, με στόχο τη δημιουργία έργων τέχνης πολιτιστικής σημασίας, εμπνευσμένα από το ιερό τοπίο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης των καλλιτεχνών, έγινε ξενάγηση στις μονές της χερσονήσου, ενώ παράλληλα οι καλλιτέχνες συμμετείχαν και σε δοξολογίες σε παρεκκλήσια, επικοινώνησαν με ασκητές και μοναχούς των μονών και τους δόθηκε η ευκαιρία να περιηγηθούν σε εξέχοντες ορθόδοξους ναούς και να θαυμάσουν παλιές τοιχογραφίες σε μοναδικά και ιερά σημεία για το δόγμα. Παράλληλα, ζήσανε την εμπειρία της ασκητικής ζωής και άντλησαν έμπνευση από τις εντυπώσεις και τις εμπειρίες, καθ’όλη τη διάρκεια της παραμονής τους, για τη δημιουργία πινάκων ζωγραφικής και έργων τέχνης μέσα από τη ζωή σε ένα τέτοιο Άγιο και γαλήνιο τόπο. Οι εκδηλώσεις των εορτασμών ήταν πολλαπλές, με σημαντικότερη την αποστολή των λείψανων Αγίων στη Ρωσία και την «περιοδεία» τους σε μητροπολιτικούς ναούς της χώρας, που άνθρωποι έσπευσαν να προσκυνήσουν.
Ανέκαθεν, η κοινή θρησκεία αποτελούσε έναν κοινό παρανομαστή για τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα στη χώρα μας και τη Ρωσία. Ο Πρόεδρος της χώρας έχει επισκεφθεί ο ίδιος το Άγιον Όρος στα πλαίσια της συνεργασίας για την ανοικοδόμηση μονών και την ξενάγησή του στους τόπους λατρείας. Αυτή η στενή σχέση αντικατοπτρίζεται και στον πολιτισμό των δύο χώρων με τη θρησκεία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την επίτευξη στενότερων σχέσεων και την παρακίνηση συνεργασίας σε πολλαπλά επίπεδα. Ο θρησκευτικός τουρισμός, για παράδειγμα, είναι ένας τομέας, στον οποίο η χώρα μας πλεονεκτεί, όντας δυνατή να προσελκύσει τουρίστες από άλλες χώρες του ορθόδοξου κόσμου, που επιθυμούν να επισκεφθούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία. Οι κοινές αξίες της αδελφοσύνης και η κοινή πνευματική παράδοση που ακολουθούν οι δύο λαοί, παρόλες τις διαφορές στην σύγχρονη πολιτική και ιστορία, επιτυγχάνουν την πνευματική σύνδεση στη συνείδηση των λαών, τη συνεργασία και τον αλληλοσεβασμό ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς. Η εκκλησιαστική διπλωματία αποτελεί τομέα της πολιτιστικής διπλωματίας, που μπορεί να ωφελήσει τις δύο πλευρές, υπερτονίζοντας τις κοινές πνευματικές καταβολές και δίνοντας βήμα στη δημιουργία φιλικών και στενότερων σχέσεων με ομόθρησκους λαούς.
Γιαννούσης Αριστοτέλης
Πηγές: https://eng.rah.ru/museum_and_exhibition_activity/exhibition/detail.php?ID=31432
Πηγή εικόνας: