Τρεις σέρβικες ταινίες από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Beldocs (Σερβία), φέρνει τρεις διακεκριμένες ταινίες από τη Σερβία (και τρεις ακόμη από τη Ρουμανία, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Astra) για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι οποίες θα προβληθούν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ. 

Το φετινό Φεστιβάλ θα είναι το 23ο, που λαμβάνει χώρα. Ο στόχος είναι να πραγματοποιηθεί δια ζώσης από τις 24 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου, ωστόσο προς το παρόν θα πραγματοποιηθεί online κρατώντας ζωντανό τον δίαυλο επικοινωνίας του κοινού με το ντοκιμαντέρ.

Η πρώτη Σέρβικη ταινία ονομάζεται ¨4 χρόνια σε 10 λεπτά¨ του Μλάντεν Κοβάσεβιτς και περιλαμβάνει απόκοσμα τοπία και μυστηριώδεις διαδρομές του νου, μέσα από πλάνα γυρισμένα από τον πρώτο Σέρβο που αναρριχήθηκε στην κορυφή του Έβερεστ, μαζί με αποσπάσματα από το ημερολόγιο του ορειβάτη. Μια διαδρομή που άλλαξε έναν άνθρωπο, με τρόπο που αυτός δεν είχε επιδιώξει ποτέ. 

Η δεύτερη ταινία ονομάζεται Κέντρο / Centar του Ιβάν Μάρκοβιτς. Η αρχιτεκτονική ενός εμβληματικού συνεδριακού χώρου που χτίστηκε τη δεκαετία του ’70 στο Βελιγράδι μεταφέρει ως σήμερα μια περασμένη εικόνα, ενώ τα ίδια τα οικοδομικά υλικά αποκαλύπτουν την τωρινή του κατάσταση : αυτό το τεράστιο σύμπλεγμα από διαδρόμους, φουαγιέ και αίθουσες μοιάζει σχεδόν εγκαταλειμμένο. Ένα εργώδες πειραματικό ντοκιμαντέρ που διεγείρει τις αισθήσεις μας, καταγράφοντας την υλικότητα των κινήσεων των εργατών, είτε αυτοί δουλεύουν ατομικά είτε συνολικά.

Τέλος, η τρίτη ταινία είναι το ¨Γκόρα / Gora¨ του Στέφαν Μαλέσεβιτς. Το κοινό μπορεί να ανακαλύψει την πλούσια κληρονομιά του πληθυσμού των Γκόρανι μέσα από τις καθημερινές τελετουργίες των ανδρών της περιοχής – μιας που γυναίκες απαγορεύεται να εμφανιστούν μπροστά στην κάμερα. Η σλαβόφωνη μουσουλμανική μειονότητα των Γκόρανι ζει στα δυσπρόσιτα χωριά της Γκόρα, μιας απόκρημνης ορεινής περιοχής στο νότιο Κοσσυφοπέδιο. Κάθε χειρονομία των ανδρών καθώς δουλεύουν, μιλούν, χορεύουν, παίζουν μουσική, προσεύχονται ή τραγουδούν, γίνεται μια επίμονη υπενθύμιση για την υπερβατικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. 

Μέσα από τις ταινίες αυτές, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης φέρνει σε επαφή το Ελληνικό κοινό με τον Σέρβικο πολιτισμό, αναδεικνύοντας για ακόμη μία φορά τη δύναμη της τέχνης και του κινηματογράφου.

Γιώργος Καλλιγάς

Πηγές : https://www.monopoli.gr/2021/03/25/promotional-items/cine-news/462177/23o-fnth-apokalyptika-ntokimanter-pou-vraveythikan-se-diethni-festival-online/

https://www.lavart.gr/tainies-vravevmenes-sti-servia-kai-ti-roumania-sto-fnth/

Πηγή εικόνας : https://www.imdb.com/title/tt8401098/?ref_=ttmi_tt

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελλοντικές δημοσιεύσεις.

You can unsubscribe at any time. By signing up you are agreeing to our Terms of Service and Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ