
Εκατό χρόνια μνήμης ξεδιπλώνονται όπου υπάρχει ελληνισμός και ελληνική συνείδηση ως φόρος τιμής στους αμάχους πληθυσμούς που ξεριζώθηκαν από το σπίτι τους και αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν. Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη και εξέλιξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός που τιμάται και από το Ελληνικό Ίδρυμα Ελληνισμού στο Παρίσι μέσω του σεμιναρίου «Η κληρονομικότητα των προσφυγικών συνοικισμών μετά το 1922 στην Ελλάδα. Προκλήσεις και προοπτικές» το οποίο έλαβε χώρα Τρίτη 5 Απριλίου 2022.
Οι Έλληνες ερχόμενοι στην ελληνική επικράτεια μεταφέρουν μαζί τους πολιτισμό τον οποίο ξανά δημιουργούν στο νέο τους σπίτι. Πόλεις και χωριά αναμορφώνονται και ενσωματώνουν τις ψυχές αυτές σε όλους τους τομείς, όπως στην οικονομία (εργατικά χέρια, αγροτικά προϊόντα, υλικοτεχνικές υποδομές), στην πολιτική (νέα κόμματα, εργατικό κίνημα, ριζοσπαστικό κίνημα), στο εμπόριο (υφάσματα, μπαχαρικά, πλοία), στην κοινωνία (εγγράμματοι με ιδέες) και στον πολιτισμό (ρεμπέτικο τραγούδι, ένδυση). Εικαστικές αλλαγές συμβαίνουν παντού όπου τοποθετούνται προσφυγικές ροές.
Σύμφωνα με την Συνθήκη της Λοζάνης 1.300.000 Έλληνες από την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη καταφθάνουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο ανταλλαγής πληθυσμών μετά την ήττα του Ελληνικού στρατού στην Τουρκία. Χρησιμοποιώντας την φράση ‘Cette mémoire des réfugiés appartient à l’inconscient grec’, η εικόνα δηλαδή, των προσφυγικών πληθυσμών να συρρέουν στα λιμάνια της χώρας τρομαγμένοι, πεινασμένοι, ταλαιπωρημένοι και έχοντας βιώσει τον ξεριζωμό και τον θάνατο θα μένει χαραγμένη στην μνήμη των Ελλήνων.(l’humanite, 2016)
Η Ελλάδα με μικρασιατικές μελέτες, μαρτυρίες, εκθέσεις, ταινίες και ομιλίες αφιερώνει και προωθεί την διάδοση της 19ης Μαΐου 1922 ως ημέρα γενοκτονίας του ελληνισμού. Πλαισιώνει με την ιστορία του 19ου αι της χώρας, ένα πόλο έλξης και συναισθήματος για αυτό το μεγάλο λιμάνι που συγκέντρωσε το σταυροδρόμι της Ανατολής και της Δύσης, την Σμύρνη. Ο πληθυσμός που κατέληξε εν τέλει σε όλο τον κόσμο με την νοοτροπία της Belle Époque. Μια όμορφη εποχή που έπειτα μεταφέρθηκε με τον κοσμοπολίτικο πνεύμα στην Ελλάδα.
Οι εικόνες των προσφύγων δημιουργούν συναισθήματα, θελκτικότητα και διεθνή φήμη για την πορεία και την εξέλιξη του νεοελληνικού κράτους. Μέσα από την ήπια ισχύ ξεδιπλώνεται μια ιστορία και ένας πολιτισμός αιώνων , τα οποία θα προκαλούν μνήμες σε όλους μας.
Κουκουλιού Ζωή
Βιβλιογραφία:
- Εικόνα ανακτήθηκε από: https://refugeeheritage.sciencesconf.org/?forward-action=index&forward-controller=index&lang=en
- LA PATRIMONIALISATION DES BÂTIMENTS POUR LES RÉFUGIÉS DE 1922 EN GRÈCE ανακτήθηκε από: https://refugeeheritage.sciencesconf.org/
(22 Mars 2016). l’humanite. Grèce. La mémoire de l’exil et la solidarité. Ανακτήθηκε από https://www.humanite.fr/monde/grece/grece-la-memoire-de-lexil-et-la-solidarite-602587