Article Views :

1.036 views

Η Θρησκευτική Διπλωματία των ισλαμικών κρατών 

Το παράδειγμα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας 

OIC 1 1

Ένα από τα πολλά «εργαλεία» της Πολιτιστικής Διπλωματίας είναι και η Θρησκευτική Διπλωματία,1 η οποία -εξειδικεύοντας τον ορισμό της πρώτης- θα λέγαμε ότι είναι «πολιτική πράξη και αφορά την προώθηση της εικόνας μιας χώρας στο εξωτερικό μέσα από τη θρησκεία. Συνεισφέρει στην οικοδόμηση ενός θεμελίου εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινωνιών και αναδεικνύει τις αξίες της θρησκείας δημιουργώντας σχέσεις συναισθηματικής εγγύτητας με αλλόθρησκους λαούς, οι οποίες υφίστανται πέρα από τις αλλαγές των κυβερνήσεων»2. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτού του είδους της Διπλωματίας αποτελεί ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) [Organisation of Islamic Cooperation (OIC)] με έδρα τη Τζέντα (Jeddah) της Σαουδικής Αραβίας, ο δεύτερος σε μέγεθος Διεθνής Οργανισμός μετά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).3

Ο ΟΙΣ αποτελείται από 57 κράτη-μέλη4 (κ-μ) των οποίων κυρίαρχη θρησκεία είναι το Ισλάμ και στοχεύει στη διασφάλιση και την προστασία του μουσουλμανικού κόσμου μέσω της προώθησης της διεθνούς ειρήνης και της αρμονίας, αποτελώντας σύμφωνα με το ρητό του Οργανισμού «Τη συλλογική φωνή του μουσουλμανικού κόσμου5. Το έμβλημα του ΟΙΣ αποτελείται από μία λευκή υδρόγειο -η οποία συμβολίζει τον παγκόσμιο χαρακτήρα του Οργανισμού- τεμνόμενη από πράσινους μεσημβρινούς και παράλληλους, οι οποίοι με τη σειρά τους υποδηλώνουν τη διαφορετικότητα των κ-μ του Οργανισμού. Η υδρόγειος περιβάλλεται από μία πράσινη ημισέληνο ως ένδειξη του γεγονότος ότι ο ΟΙΣ «αγκαλιάζει» όλους τους μουσουλμάνους, ενώ στο κέντρο της βρίσκεται ο κύβος της Μέκκα6 (Κάαμπα), καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τον κεντρικό ρόλο του Ισλάμ στη λειτουργία του Οργανισμού. 

Αν και η πρόθεση της δημιουργίας ενός Οργανισμού για την προβολή του Ισλάμ και τη συνεργασία των μουσουλμανικών κρατών είχε εκδηλωθεί και κατά το παρελθόν, αφορμή για την ίδρυση του ΟΙΣ στάθηκε ο εμπρησμός του Τεμένους Αλ-Άκσα (Al-Aqsa) στην Ιερουσαλήμ, του τρίτου πιο ιερού μέρους των Μουσουλμάνων, καθώς -σύμφωνα με το Κοράνι- ο προφήτης Μωάμεθ αναλήφθηκε από εκεί στους ουρανούς. Ο εν λόγω εμπρησμός σημειώθηκε στις 21 Αυγούστου 1969 από τον Αυστραλό Χριστιανό εξτρεμιστή Denis Michael Rohan, γεγονός για το οποίο κατηγορήθηκε το κράτος του Ισραήλ. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας ήταν η Σύνοδος Κορυφής του Ραμπάτ (Μαρόκο) μεταξύ 22-25 Σεπτεμβρίου 1969, στην οποία έλαβαν μέρος 30 μουσουλμανικά κράτη7 και η οποία θεωρείται ως η ημερομηνία ίδρυσης του Οργανισμού, ο οποίος αρχικά έφερε την ονομασία Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης8 (ΟΙΔ) [Organisation of Islamic Conference (OIC)].  

Σύμφωνα με τον ισχύοντα Καταστατικό Χάρτη9 (ΚΧ) του Οργανισμού, οι επίσημες γλώσσες του είναι τα αραβικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά, ενώ σε όλα τα έγγραφά του κυριαρχεί το ισλαμικό/μουσουλμανικό ημερολόγιο. Ανάμεσα δε στους 20 στόχους που καθορίζονται στο άρθρο 1 του ΚΧ είναι και «η προστασία και υπεράσπιση της πραγματικής εικόνας του Ισλάμ, η καταπολέμηση της δυσφήμισης του Ισλάμ και η ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών»10 αλλά και «η διαφύλαξη των δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και της θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας των μουσουλμανικών κοινοτήτων και μειονοτήτων στα κράτη που δεν είναι μέλη»11. Οφείλουμε επίσης να τονίσουμε το γεγονός ότι, αν και το άρθρο 2 του ΚΧ δεσμεύει τα κ-μ του ΟΙΣ ως προς την τήρηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του ΚΧ του ΟΗΕ, αναφέρει παράλληλα ότι οφείλουν να καθοδηγούνται και να εμπνέονται από τα διδάγματα και τις αρχές του Ισλάμ.  

Στο πλαίσιο της προβολής των δράσεων του ΟΙΣ αλλά και των σημαντικότερων θεμάτων που απασχολούν την Ισλαμική κοινότητα, ο Οργανισμός εκδίδει το περιοδικό «OIC JOURNAL».12 Επιπρόσθετα, το 2014 εξέδωσε δύο ειδικές αναφορές (special reports) με τίτλο «The Israeli War on Gaza»13 και « Central Africa… Massacres & Displacement»,14 σχετικά με την κατάσταση στη λωρίδα της Γάζας και τη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής αντίστοιχα. Όσον αφορά τις δράσεις του, μερικές από τις σημαντικότερες είναι η υπογραφή της Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ισλάμ15 το 1990 και της Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Διεθνούς Τρομοκρατίας16 το 1999, καθώς και η καταδίκη της δημοσίευσης 12 σκίτσων του Μωάμεθ από τη Δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten στις 30 Σεπτεμβρίου 2005, η οποία οδήγησε στη γνωστή «Κρίση των Σκίτσων του Μωάμεθ»17

Το 2012 ο ΟΙΣ διεξήγαγε στην Ασγκαμπάτ (Ashgabat) του Τουρκμενιστάν το συνέδριο «Πρόσφυγες στον Μουσουλμανικό Κόσμο»,18  το 2016 κάλεσε τα κ-μ του να απαγορεύσουν την εισαγωγή ισραηλινών προϊόντων στο πλαίσιο των δράσεων υποστήριξης των Παλαιστινίων19 και το 2017 καταδίκασε την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μεταφέροντας εκεί την Πρεσβεία τους.20 Ο ΟΙΣ έχει προχωρήσει επίσης στην ίδρυση του Παρατηρητηρίου Ισλαμοφοβίας21 (Islamophobia Observatory) αναλαμβάνοντας δράσεις για την καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου, έχει εκπονήσει Σχέδιο Δράσης για την Πρόοδο των Γυναικών,22  Στρατηγική για τους Νέους23 και Στρατηγική για τους Ηλικιωμένους,24 ενώ το 2020 δημοσίευσε το έγγραφο με τίτλο «Μουσουλμανικές Κοινότητες σε κράτη που δεν είναι μέλη του ΟΙΣ»25 το οποίο παρέχει στατιστικά στοιχεία σχετικά με την κατανομή του μουσουλμανικού πληθυσμού στην υφήλιο.  

Όσον αφορά μείζονα ζητήματα της μουσουλμανικής κοινότητας, ο ΟΙΣ ακολουθεί συγκεκριμένη Πολιτική, υποστηρίζοντας τον Παλαιστινιακό λαό στην διεκδίκηση της πλήρης κυριαρχίας στην Ιερουσαλήμ,26 ασκώντας έντονη κριτική στην Κυβέρνηση της Ταϋλάνδης για τη συμπεριφορά της απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα που βρίσκεται εγκατεστημένη στο Νότιο τμήμα της,27 ενώ ως προς το καθεστώς του αυτόνομου κρατιδίου Jammu and Kashmir στη Βόρεια Ινδία -το οποίο αποτελείται στην πλειοψηφία του από μεγάλο πληθυσμό μουσουλμάνων- συνηγορεί στην προσάρτησή του από το Πακιστάν.28 Τέλος, το 2016 υιοθέτησε το δεκαετές «Πρόγραμμα Δράσης ΟΙΣ-2025»29 το οποίο παρέχει στα κ-μ του Οργανισμού κατευθύνσεις όσον αφορά την υλοποίηση 18 τομέων προτεραιότητας,30 οι οποίοι αντανακλούν το όραμα και τις αρχές του Οργανισμού. 

Λαμβάνοντας υπόψιν μας όσα έχουμε αναφέρει σχετικά με τη σύνθεση, τη λειτουργία και τις δράσεις του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας συμπεραίνουμε ότι ο εν λόγω Οργανισμός πληροί όλες τις προϋποθέσεις του ορισμού της Θρησκευτικής Διπλωματίας. Καταρχάς αποτελεί πολιτική πράξη καθώς η λειτουργία του ρυθμίζεται από Καταστατικό Χάρτη ο οποίος αποτελεί διακρατική συμφωνία,  προωθεί την εικόνα όλων των μουσουλμανικών κρατών στο εξωτερικό μέσω της προβολής του Ισλάμ και συνεισφέρει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινωνιών και την ανάδειξη των αρχών και των αξιών του Ισλάμ δημιουργώντας σχέσεις συναισθηματικής εγγύτητας με αλλόθρησκους λαούς μέσω του Παρατηρητηρίου Ισλαμοφοβίας, των ακολουθούμενων Στρατηγικών, των δράσεων που έχει αναλάβει και των αποφάσεων που έχει εκδώσει, οι οποίες -λόγω του μακροπρόθεσμου χαρακτήρα τους- υφίστανται πέρα από τις αλλαγές των κυβερνήσεων. 

Γεώργιος Κουκάκης  

Απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων 

ΜΔΕ «Διακυβέρνηση, Ανάπτυξη και Ασφάλεια στη Μεσόγειο» του Πανεπιστήμιο Αιγαίου 

Βιβλιογραφία – Παραπομπές
1 Θρησκευτική Διπλωματία, Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, στο
https://helleniculturaldiplomacy.com/%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1/ (πρόσβαση 09/07/2022).

2 Καψάσκης Δ. Πέτρος, Πολιτιστική Διπλωματία, Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας, στο
https://helleniculturaldiplomacy.com/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%ce%b4%ce%b9%cf%80%ce%bb%cf%89%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b1/ (πρόσβαση06/07/2022).

3 Organisation of Islamic Cooperation, History, στο https://www.oic-oci.org/page/?p_id=52&p_ref=26&lan=en (πρόσβαση 07/07/2022).

4 Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλβανία, Αλγερία, Αφγανιστάν, Γκαμπόν, Γκάμπια, Γουιάνα, Γουινέα, Γουινέα-Μπισσάου, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδονησία, Ιράκ, Ιράν, Ιορδανία, Κατάρ, Καζακστάν, Καμερούν, Κιργιζία, Κομόρες, Κουβέιτ, Λίβανος, Λιβύη, Μαλαισία, Μάλι, Μαλδίβες, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μοζαμβίκη, Μπαγκλαντές, Μπαχρέιν, Μπενίν, Μπουρκίνα-Φάσο, Μπρουνέι, Νίγηρας, Νιγηρία, Ομάν, Ουγκάντα, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Σομαλία, Σουδάν, Σουρινάμ, Συρία, Τατζικιστάν, Τζιμπουτί, Τόγκο, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Τσαντ, Τυνησία, Υεμένη.

5 Organisation of Islamic Cooperation, History, οπ

6 Ο κύβος της Μέκκα αποτελεί το σημείο αναφοράς όλων των μουσουλμάνων.

7 Αφγανιστάν, Αλγερία, Αίγυπτος, Γουινέα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ινδονησία, Ιράν, Ιορδανία, Κατάρ, Κουβέιτ, Λίβανος, Λιβύη, Μαλαισία, Μάλι, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μπαχρέιν, Νίγηρας, Ομάν, Πακιστάν, Σαουδική Αραβία, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Σομαλία, Σουδάν, Συρία, Τουρκία, Τσαντ, Τυνησία, Υεμένη.

8 Η σημερινή ονομασία αποφασίστηκε το 2011 κατά το 38 ο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών.

9 Charter of the Organisation of Islamic Cooperation (OIC), 2008, στο https://www.oicoci.org/upload/documents/charter/en/oic_charter_2018_en.pdf (πρόσβαση 07/07/2022).

10 Στόχος (objective) υπ’ αριθμόν 12 του ΚΧ του ΟΙΣ.

11 Στόχος (objective) υπ’ αριθμόν 16 του ΚΧ του ΟΙΣ.

12 OIC Journal, Issue No. 49, στο https://www.oicoci.org/upload/journals/content/oic_journal_issue_49_en.pdf (prosbash 07/07/2022).

13 OIC, The Israeli War on Gaza, 2014: Year of tension and aggression, στο https://www.oic-
oci.org/upload/media/special_reports/en/gaza_special_report_nov_2014_en.pdf (πρόσβαση 07/07/2022).

14 OIC, Central Africa… Massacres & Displacement, Political and humanitarian actions of the Organization of Islamic Cooperation on the ground, στο https://www.oicoci.org/upload/media/special_reports/en/Special_Report_on_Central_African_Republic_2014_en.pdf (πρόσβαση 07/07/2022).

15 The Cairo Declaration of the Organization of Islamic Cooperation on Human Rights, στο https://www.oic-oci.org/upload/pages/conventions/en/CDHRI_2021_ENG.pdf (πρόσβαση 07/07/2022).

16 Convention on Combating International Terrorism, στο https://ww1.oicoci.org/english/convenion/terrorism_convention.htm (πρόσβαση 07/07/2022).

17 Henkel, Heiko. 2010. “Fundamentally Danish?: The Muhammad Cartoon Crisis as Transitional Drama.” Pp. 67-81 in Islam: From Phobia to Understanding (Human Architecture: Journal of the Sociology of Self-Knowledge: Volume VIII, issue 2, 2010.) Belmont, MA: Okcir Press (an imprint of Ahead Publishing House), στο https://www.okcir.com/product/journal-article-fundamentally-danish-the-muhammad-cartoon-crisis-as-transitional-drama-by-heiko-henkel/?doing_wp_cron=1657234727.0155670642852783203125 (πρόσβαση 08/07/2022).

18 Statement Of The OIC Secretary General International Ministerial Conference On Refugees In The Muslim World, 11 May 2012, στο https://www.oic-oci.org/topic/?t_id=6798&ref=2818&lan=en (πρόσβαση 09/07/2022).

19 Jakarta Summit supports the Palestinian reconciliation, calls for banning products of settlements and endorsesAbbas’ call for an international peace conference, 09 March 2016, στο https://www.oic-
oci.org/topic/?t_id=10995&ref=4323&lan=en (πρόσβαση 09/07/2022).

20 OIC Regrets and Denounces US recognition of Jerusalem as Israel’s capital, 07 December 2017, στο https://www.oic-oci.org/topic/?t_id=17114&ref=9118&lan=en (πρόσβαση 09/07/2022).

21 Islamophobia, στο https://www.oic-oci.org/page/?p_id=182&p_ref=61&lan=en (πρόσβαση 07/07/2022).

22 OIC Plan of Action for the Advancement of Women (OPAAW), 2016, στο https://www.oicoci.org/upload/documents/opaaw/opaaw_en.pdf (πρόσβαση 08/07/2022).

23 The OIC Youth Strategy, 2018, στο https://www.oicoci.org/upload/youth_strategy/OIC_Youth_Strategy_Final_Rep_2018_EN.pdf (πρόσβαση 08/07/2022).

24 OIC Strategy on the Elderly, 2019, στο https://www.oicoci.org/upload/departments/family/oic_strategy_elderly_r1_en.pdf (πρόσβαση 08/07/2022).

25 Muslim Communities in Non-Member States of the Organisation of Islamic Cooperation, 2020, στο https://www.oic-oci.org/upload/media/books/minority_book_en.pdf (πρόσβαση 08/07/2022).

26 Resolution Adopted by The Virtual Open-Ended Extraordinary Meeting of The OIC Executive Committee at The Level of Foreign Ministers to Discuss The Aggression by Israel, The Occupying Power, in The Palestinian Territories, in Particular, Al-Quds Al-Shareef (East Jerusalem), 16 May 2021, στο https://www.oic-oci.org/topic/?t_id=26153&t_ref=16389&lan=en (πρόσβαση 09/07/2022).

27 OIC Delegation visits Southern Thailand to assess the situation of Muslim communities, 01 March 2018, στο https://www.oic-oci.org/topic/?t_id=17428&t_ref=9244&lan=en (πρόσβαση 09/07/2022).

28 OIC Calls for Peaceful Settlement of Kashmir Dispute, 16 August 2019, στο https://www.orfonline.org/expert-speak/oic-views-kashmir-india-achilles-heel-islamic-world-56584/ (πρόσβαση 09/07/2022).

29 OIC-2025: Programme of Action, στο https://www.oic-oci.org/page/?p_id=302&p_ref=106&lan=en (πρόσβαση 08/07/2022).

30 Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την Παλαιστίνη, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την πολιτισμική/διαθρησκευτική αρμονία, την ειρήνη και ασφάλεια, το περιβάλλον, την εξάλειψη της φτώχειας, το εμπόριο, τις επενδύσεις και την οικονομία, την γεωργία και την ασφάλεια τροφίμων, την εργασία και τη βιομηχανοποίηση, την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία, την εκπαίδευση, την υγεία, την πρόοδο και την ενδυνάμωση των γυναικών, την κοινή ισλαμική ανθρωπιστική δράση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καλή διακυβέρνηση, την διπλωματία, την υποδομή ψηφιακής πληροφόρησης και την αναμόρφωση του Οργανισμού.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελλοντικές δημοσιεύσεις.

You can unsubscribe at any time. By signing up you are agreeing to our Terms of Service and Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αρχείο Ηνωμένου Βασιλείου

Φορείς Πολιτιστικής Διπλωματίας Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. (Brexit) έφερε επιπτώσεις και στη διεθνή εικόνα και φήμη της χώρας. Επομένως, θα χρειαστεί μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να προωθηθούν αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, με ενισχυμένη δημόσια διπλωματία και διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις.

Η Αγγλική γλώσσα, η οποία χρησιμοποιείται ως δεύτερη ή ως επίσημη γλώσσα σε πολλές χώρες του κόσμου, το τηλεοπτικό δίκτυο BBC (το μεγαλύτερο δίκτυο ΜΜΕ στον κόσμο με παρουσία στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο σε περισσότερες από 30 γλώσσες και ένα ακροατήριο 269 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε εβδομάδα)κυρίαρχοι πολιτιστικοί οργανισμοί όπως το Βρετανικό μουσείο και το V&Aβραβευμένες τηλεοπτικές σειρές όπως το Sherlock, ναυαρχίδες του κινηματογράφου όπως ο James Bond και το Star Wars, η μουσική παραγωγή του David Bowie και του Ed Sheeranη λογοτεχνία του Σαίξπηρ και της Άγκαθα Κρίστι και αθλητικές διοργανώσεις όπως η Premier League, είναι μερικά από τα πιο δυνατά παραδείγματα και πλεονεκτήματα στον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας βασίζεται στην ανταλλαγή ιδεών, αξιών και του πολιτισμού προκειμένου να ενδυναμωθεί η σχέση της χώρας με τον κόσμο και τις υπόλοιπες χώρες και επίσης να προωθηθούν η επιρροή της, η απασχόληση και η ανάπτυξη ως θεματοφύλακες του μέλλοντος της χώρας.

Το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, παιδείας, πολιτισμού, ΜΜΕ και αθλητισμού, συνεργάζεται με το Βρετανικό συμβούλιο, το Υπουργείο Εξωτερικών (Foreign Office) και άλλους κυβερνητικούς φορείς για να προωθήσουν πρωτοβουλίες, όπως η καμπάνια GREAT και πολιτιστικές συνεργασίες με άλλες χώρες.

Το 2006, δημιουργήθηκε το συμβούλιο Δημόσιας Διπλωματίας, σε μια προσπάθεια αναθεώρησης των πρακτικών της δημόσιας διπλωματίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συμβούλιο είναι υπεύθυνο, για τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής δημόσιας διπλωματίας, προκειμένου να υποστηριχθούν τα διεθνή συμφέροντα και οι στόχοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα μέλη του συμβουλίου είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, το Βρετανικό Συμβούλιο και η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC.

Σε συνεργασία με τους βασικούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Foreign Office, του Βρετανικού Συμβουλίου και των πολιτιστικών οργανισμών, το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, Παιδείας, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, ανέπτυξε το 2010 την πολιτική Πολιτιστικής Διπλωματίας. Οι γενικοί στόχοι ήταν η ενθάρρυνση και η στήριξη του πολιτιστικού τομέα για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών σε τομείς με συγκεκριμένη πολιτιστική και/ή κυβερνητική προτεραιότητα. Παράλληλα, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του οφέλους και του αντίκτυπου της πολιτιστικής διπλωματίας, ιδιαίτερα μετά τη λήξη συγκρούσεων.

Από τα παραπάνω, παρατηρούμε ότι στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας δεν είναι αρμοδιότητα ενός μόνο υπουργείου και πως συμπεριλαμβάνει τη συλλογική προσπάθεια και την αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων, για την προώθηση των πολιτικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας. Οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των προαναφερόμενων φορέων του Ηνωμένου Βασιλείου, συντελούν στην ευρεία αναγνώριση της Ήπιας ισχύος της χώρας.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Ψηφιοποίησης, Πολιτισμού, Παιδείας, Μέσων και Αθλητισμού, το οποίο μεταξύ άλλων έχει σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της αίσθησης υπερηφάνειας και συνοχής στη χώρα, να προσελκύσει νέα άτομα να επισκεφτούν και να εργαστούν στη χώρα, να μεγιστοποιήσει και να αξιοποιήσει την ήπια ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις ενέργειες, συμπεριλαμβάνονται η ενίσχυση της Βρετανικής παρουσίας στο εξωτερικό διαμέσου της πολιτιστικής διπλωματίας, διεθνών επισκέψεων και του προγράμματος «Great», η προώθηση των πολιτιστικών εξαγωγών για την αύξηση της αξίας τους στην οικονομία της χώρας, η συνεισφορά στην παράλληλη κυβερνητική ατζέντα της ήπιας ισχύος και ευημερίας, η χρησιμοποίηση της συλλογής έργων τέχνης της κυβέρνησης , προκειμένου για να προωθηθούν οι τέχνες, η κληρονομιά και ο πολιτισμός της χώρας, μέσω της δημιουργίας εκθέσεων σε υπουργικά και διπλωματικά κτίρια σε όλον τον κόσμο και της συνεισφοράς στην ήπια ισχύ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, είναι υπεύθυνο κυρίως για την διεθνή πολιτική, χωρίς όμως να απουσιάζουν ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας, ως κατεξοχήν φορέας της επίσημης διπλωματίας της χώρας. Άλλωστε στο υπουργείο υπάγονται οι πρεσβείες που είναι υπεύθυνες για την μεταφορά των πολιτικών και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο πρεσβειών και προξενείων, απασχολώντας πάνω από 14.000 άτομα σε περίπου 270 διπλωματικά γραφεία. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς για την προώθηση των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και της παγκόσμιας ασφάλειας. Προωθεί τα συμφέροντα και τις αξίες του Ηνωμένου Βασιλείου διεθνώς, υποστηρίζει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, στηρίζοντας την παγκόσμια επιρροή και την ευημερία της χώρας. Όραμα του είναι να οικοδομήσει μια πραγματικά «παγκόσμια Βρετανία», η οποία θα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή.

Μεταξύ άλλων, στηρίζει κορυφαίους μελετητές με ηγετική ικανότητα να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά μαθήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφίες Chevening και νέους Αμερικανούς να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφίες Marshall. Προωθεί την ευημερία και την ανάπτυξη μέσω του Δικτύου Επιστήμης και Καινοτομίας, καθώς και μερικές από τις εργασίες της κυβέρνησης για τη διεθνή ανάπτυξη, (μεταξύ άλλων την προώθηση της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κλιματικής αλλαγής και της πρόληψης των συγκρούσεων).

Το Βρετανικό Συμβούλιο, είναι ο διεθνής οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου με αρμοδιότητα στις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις, με αντιπροσωπείες σε τουλάχιστον 110 χώρες προωθώντας την Αγγλική γλώσσα, ενθαρρύνοντας την πολιτιστική, επιστημονική και εκπαιδευτική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η δράση του επικεντρώνεται στις ευκαιρίες πολιτιστικής ανάπτυξης, στις νέες συνεργασίες και στις πολιτιστικές σχέσεις.

Μουσεία, κληρονομιά και Οργανισμοί:

Βρετανικό Μουσείο φορέας πολιτιστικής διπλωματίας με πληθώρα αρχαιολογικών και εθνογραφικών στοιχείων-ευρημάτων.

Βρετανική Βιβλιοθήκη με αρχαία και μεσαιωνικά χειρόγραφα καθώς και παπύρους .

Ζωολογικός κήπος του Λονδίνου

Βασιλικός Βοτανικός κήπος του Λονδίνου

Πανεπιστήμια και οι βιβλιοθήκες τους όπως University of Gambridge, Oxford κ.α.

Art galleries: National Gallery, the Victoria and Albert Museum, the National Portrait Gallery, two Tate galleries—Tate Britain (with superb collections of John Constable and the Pre-Raphaelites) and Tate Modern—and the Wallace Collection.

Αθλητισμός και δημιουργία: ποδόσφαιρο, ράγκμπι, κολύμβηση κ.τ.λ.

ΜΜΕ και δημοσιεύσεις : Daily newspapers published in London include The Times, one of the world’s oldest newspapers; The Sun, a tabloid that is the country’s most widely read paper, with circulation in the millions; the The Daily Telegraph; and The Guardian (also published in Manchester). Major regional dailies include the Manchester Evening News, the Wolverhampton Express and Star, the Nottingham Evening Post, and the Yorkshire Post. Periodicals, such as The Economist, also exert considerable international influence.

International Council of Museums (ICOM)

ICOM is the only international organisation representing museums and museum professionals. It has more than 32,000 members and is made up of National Committees, which represent 136 countries and territories, and International Committees, which gather experts in museum specialities worldwide.

ICOM International Committees

The 30 International Committees bring together professional experts covering all aspects of museum activity. Their annual meetings offer the opportunity for UK museums professionals to extend their networks of international contacts. The ICOM events calendar lists the dates of annual International Committee meetings.

ICOM UK

ICOM UK is the National Committee of ICOM in the UK and is a gateway to the global museum community and the only UK museum association with a dedicated international focus. In addition to leading on two working internationally programmes – the annual Working Internationally Conference and the Working Internationally Regional Project – ICOM UK also offers bursaries for ICOM UK members to attend ICOM Triennial Meetings, International Committee meetings, and other conferences with a demonstrable international remit.

Visiting Arts

Visiting Arts’ purpose is to strengthen intercultural understanding through the arts.  It provides tools to help the cultural sector to work more effectively and efficiently worldwide

World Cultures Connect (WCC)

WCC is a global cultural information site.  It connects artists and cultural organisations across the globe by allowing them to promote their work, make new connections, identify opportunities, and discover new partners, markets, and audiences.  The discussion forum is a useful way to share information and advice, and take part in discussions, on working internationally.

Heritage Without Borders (HWB)

Heritage Without Borders is a unique charity working in developing countries to build capacity in heritage skills in situations of poverty and reconstruction, and to provide life-transforming work experience for volunteer students and professionals in the heritage sector.

University Museums Group (UMG)

Universities work on a global stage and their museums play a key role in this international approach.  UMG supports and advocates for the university museum sector in England, Wales, and Northern Ireland.  Working alongside their sister organisation University Museums in Scotland UMIS it represents the interests of university museums to funders and stakeholders, and also maintains close links with the international body for university museums, UMAC

The Art of Partnering report by Kings College London

The Art of Partnering is the final report of a Cultural Enquiry in collaboration with the BBC, which explored the role partnership plays in enabling publicly funded cultural institutions to enhance the quality and diversity of their work across the UK.

National Museum Directors’ Council (NMDC)

NMDC represents the leaders of the UK’s national collections and major regional museums. Its members are the national and major regional museums in England, Northern Ireland, Scotland, and Wales, the British Library, The National Library of Scotland, and the National Archives. While their members are funded by government, the NMDC is an independent, non-governmental organisation.

British Council

The British Council is the UK’s international organisation for cultural relations and educational opportunities. It has offices in over 100 countries across six continents. Each British Council office overseas has its own country website which can be accessed via the British Council’s home page.

UK Registrars Group (UKRG)

The UKRG is a non-profit membership association set up in 1979.  It provides a forum for exchanging ideas and expertise between registrars, collection managers and other museum professionals in the United Kingdom, Europe and worldwide.

Through the UKRG website, members can access a number of resources aimed at registrars, or those who undertake the work of registrars.  These include publications relevant to international loans and exhibitions, such as facilities reports, guidance and top tips, and links to other online resources.

International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (IFACCA)

IFACCA produces ACORNS, an online news service for and about arts councils and culture agencies, which contains news from arts and culture funding agencies and a digest of resources, such as links to websites, new publications, jobs, conferences, and events.

I am tab #2 content. Click edit button to change this text. A collection of textile samples lay spread out on the table – Samsa was a travelling salesman.
I am tab #3 content. Click edit button to change this text. Drops of rain could be heard hitting the pane, which made him feel quite sad. How about if I sleep a little bit longer and forget all this nonsense.
Μετάβαση στο περιεχόμενο