Ε.Ι.Π.Δ - ακαδημαϊκο συμβουλιο | μελος
Έφη Κ. Μπάσδρα

Έφη Κ. Μπάσδρα

Kαθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύνει την Μονάδα Κυτταρικής και Μοριακής Εμβιομηχανικής.

Η Έφη Μπάσδρα είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Η κυρία Μπάσδρα αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ορθοδοντική στο Πανεπιστήμιο Columbia της Ν. Υόρκης, ΗΠΑ και εκπόνησε το διδακτορικό της και την υφηγεσία της στην εμβιομηχανική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χαιδελβέργης, Γερμανία.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κυτταρική και μοριακή εμβιομηχανική των οστεοβλαστών, των χονδροβλαστών, του ενδοθηλίου των αγγείων και προσφάτως στους συσχετισμούς με καρκινογενετικές διεργασίες. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς στην εξειδικευμένη περιοχή των κυτταρικών-μοριακών μηχανισμών της μηχανοδιέγερσης ποικίλων κυτταρικών τύπων. Οι επιστημονικές της μελέτες έχουν τιμηθεί με πολλές ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις και βραβεία, ανάμεσα τους το ιδιαίτερου κύρους ‘Arnold Biber Prize’ της Γερμανικής Γναθο-ορθοπεδικής Εταιρείας. Διετέλεσε Εκδότης-Διευθυντής του περιοδικού Παγκόσμια Επιθεώρηση Ορθοδοντικής.

Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής και κριτής περιοδικών και επιθεωρήσεων βασικής έρευνας, και ειδικής έρευνας στην βιολογική βάση των γναθοπροσωπικών παθοφυσιολογιών. Σήμερα είναι καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύνει την Μονάδα Κυτταρικής και Μοριακής Εμβιομηχανικής. Απο τον Μάιο 2013- Μάιο 2016 διετέλεσε Πρόεδρος στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Είναι μέλος του Advisory Board του Greek Diaspora Fellowship Program του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Εποπτικού Συμβουλίου του think tank ΔιαΝεοσις.