Ε.Ι.Π.Δ - ΠΡΕΣΒΗΣ
Αναστάσιος Συμεωνίδης

Αναστασίος Σημεωνίδης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ

Ο Αναστασίος Σημεωνίδης είναι ο πρέσβυς του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στο τομέα της Διπλωματίας της Όπερας. Ο κύριος Σημεωνίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά το πιάνo (Εθνικό Ωδείο), τη Μουσικολογία ( Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Μουσικών Σπουδών) και την διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, Academie Lyrigue), κάνει τα πρώτα του βήματα ως βοηθός μαέστρου στη Χορωδία Αθηνών και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και το 2002 αναλαμβάνει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Χορωδίας Αθηνών.

Από το 2003-2006 διορίζεται ως αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Ζωγράφου και το 2008 αναλαμβάνει τη θέση του μαέστρου, δίπλα στον διακεκριμένο αρχιμουσικό Vladimir Ashkenazy, στην Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων. Από το 2010 έως και σήμερα συνεργάζεται τακτικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες με έργα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, στο Φεστιβάλ Settembre Musica στο Μιλάνο και το Τορίνο κ.α.

Έχει συμπράξει ως μαέστρος με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα Πατρών, την Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Ρουμανίας, την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής.Από τον Αύγουστο του 2016 έχει αναλάβει Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ.

2017 – 2021 © H.I.C.D. | The Hellenic Institute of Cultural Diplomacy, is a non-governmental, self-funded organization.
All copyrights are reserved to H.Ι.C.D.