Ε.Ι.Π.Δ | ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
Κλεάνθης Κυριακίδης

Κλεάνθης Κυριακίδης

Αντιπλοίαρχος

Ο Κλεάνθης Κυριακίδης είναι μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Ο Αντιπλοίαρχος (με αμετάκλητη κατάθεση αίτησης αποστρατείας) Κλεάνθης Κυριακίδης έχει διατελέσει Διευθυντής Στρατηγικής και Πολιτικής και Τμηματάρχης Στρατηγικής στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (2015-2016), επιτελής στο Στρατιωτικό Γραφείο της Αναπληρωτού Υπουργού (και πριν του Υφυπουργού) Εθνικής Άμυνας (2012-2014), Διευθυντής του Γραφείου Υπαρχηγού Στρατηγείου ΓΕΕΘΑ (2011) και επιτελής των Ναυτικών Πολυεθνικών Επιχειρήσεων στο ΓΕΕΘΑ (2010-2011).

Έχει υπηρετήσει σε πολεμικά πλοία διαφόρων τύπων και διετέλεσε Κυβερνήτης της Κανονιοφόρου ΚΑΣΟΣ (2005-2006), αλλά και επιτελής Επικοινωνιών στη Μόνιμη Συμμαχική Δύναμη Μεσογείου (2000-2001). Έχει εξειδίκευση σε οπλικά Συστήματα/ΚΕΠΑΛ (1995) και στις Επικοινωνίες/CIN ST Mandrier Toulon (1996). Έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Πολέμου Ναυτικού (2001), την Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (2008) και την Σχολή Εθνικής Άμυνας (2015), ενώ έχει διατελέσει εκπαιδευτής στις πρώτες δυο (όπως και στη Σχολή Πολέμου της Πολεμικής Αεροπορίας).

Ακαδημαϊκά, είναι διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Αιγαίου (διατριβή επί του Πολιτικού Ισλάμ) και κατέχει Masters στη Δημόσια Διοίκηση από το Harvard Kennedy School of Government όπου τιμήθηκε με το Lucius Littauer Award. Επιπλέον κατέχει δυο αναγνωρισμένα από το ΔΟΑΤΑΠ Masters (ΜΑ και MS) από το NPS, ένα στις Μεσανατολικές Σπουδές (National Security Affairs – Middle East Studies) με διάκριση (1ος από 108 μαθητές την τελευταία πενταετία της φοίτησής του) και κατοχυρωμένη από το ΔΟΑΤΑΠ βαθμολογία «Άριστα 10» και ένα στη Φυσική Ωκεανογραφία.

Έχει γράψει το δίγλωσσο επίσημο πόνημα του ΠΝ «Ισχύς και Δόξα» (2002), το ιστορικό βιβλίο «Αεροπορική Ισχύς και Πόλεμος του Κόλπου» (Επικοινωνίες, 2003) και συμμετείχε με κεφάλαια στη συγγραφή έξι βιβλίων όπως αυτό του Ηλία Κουσκουβέλη (εκδ) «Η Αραβική Άνοιξη» (Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωσης, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 2012). Έχει συγγράψει πέντε ιστορικές μονογραφίες (4 για Ηγέτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και 1 για τις Αποφασιστικότερες Μάχες στην Ιστορία και τους μεγάλους Αντιπάλους που πολέμησαν σε αυτές – εκδόσεις Αμυντική Γραμμή, 2006-2009).

Επιπρόσθετα, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 250 άρθρα με θεματολογία ιστορική και γεωπολιτική/διεθνών σχέσεων σε δεκάδες ελληνικά και ξένα περιοδικά, όπως το Harvard Kennedy School Review (στο οποίο έχει διατελέσει και εκδότης –Senior Editor), Open Democracy, JESSTL, Marine Technology Society Journal, Foreign Affairs Hellenic Edition, «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Πολιτική», Στρατηγική, Άμυνα και Ασφάλεια, Άμυνα και Τεχνολογία, Πόλεμος και Ιστορία, Ιστορικές Σελίδες και Μάχες και Στρατιώτες.

Έχει συμμετοχή με παρουσιάσεις σε περισσότερα από 50 ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει προσκληθεί ως ομιλητής μεταξύ άλλων στο NATO Defense College στη Ρώμη, στο University of Gerogia στην Τιφλίδα και σε Πανεπιστήμια στο Ντουμπάι (American University in the Emirates και Middlesex University). Είναι Επιστημονικός Διευθυντής του υπό σύστασιν Ινστιτούτου Σπουδής Αραβικού Κόσμου, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, του International Political Science Association, του European Consortium for Political Research, του International Public Policy Association, του American Academy of Political Science, του επιστημονικού συμβουλίου του think tank “Strategy International” (και εκδότης του περιοδικού του), του επιστημονικού συμβουλίου του Εργαστηρίου Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών Γεωοικονομίας και Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, ενώ διατελεί από το 2013 Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας.

Έχει διατελέσει POC μεταξύ των Ελληνικών Υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών και των Θεσμών (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ) για την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Δίδαξε ή διδάσκει σε Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων τα αντικείμενα της Ηγεσίας, Ναυτικής Ιστορίας, Ισλαμικού φονταμενταλισμού, Παγκοσμιοποίησης, Στρατηγικής, Χειρισμού Κρίσεων, Θεωρίας Αποτροπής, Τρομοκρατίας και Γεωπολιτικής. Ομιλεί Αγγλικά (CPE Cambridge), Γαλλικά (Sorbonne 1) και λίγα Ισπανικά. Είναι συζευγμένος με την Ελληνο-Αυστραλή καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης Ευγενία Κόικα και δεν έχει παιδιά, ενώ ο μοναδικός αδελφός του είναι μάχιμος Πλοίαρχος στο Πολεμικό Ναυτικό