Ε.Ι.Π.Δ - ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ | ΜΕΛΟΣ
Μαρία Γαζούλη

Μαρία Γαζούλη

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Μαρία Γαζούλη είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Η κυρία Γαζούλη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε και τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στην Καλαμάτα και εισήχθη στο Βιολογικό Τμήμα του ΕΚΠΑ. Είναι κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων από το Τμήμα Βιολογίας και την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Georgetown University Medical Center, Washington DC, USA, ενώ έχει εργαστεί και εκπαιδευτεί σε καταξιωμένα εργαστήρια του εξωτερικού. Διακρίνεται με βραβεία από το 1995 έως σήμερα και παρουσιάζει εξαιρετικά εστιασμένο ερευνητικό έργο στη μοριακή/γενετική βάση παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου και ο καρκίνος.

Παράλληλα, έχει λάβει υποτροφίες, όπως από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα και από το Ίδρυμα Fulbright για έρευνα και εκπαίδευση στη Νανοϊατρική στο University of Maryland, NanoCenter, USA και το 2006 ελαβε το βραβείο UNESCO-L’OREAL για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Το 2016 τιμήθηκε από το Συμβούλιο του Ιδρύματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το βραβείο αριστείας «Καραθεοδωρή».

H ερευνά της εστιάζεται στην Μοριακή – Γενετική Βάση των Ιδιοπαθών Φλεγμονοδών Νοσημάτων του Εντέρου και τους καρκίνου του πεπτικού συστήματος. Σήμερα έχει πάνω από 200 διεθνείς δημοσιεύσεις σε περιοδικά με υψηλό δείκτη απήχησης (όπως Nature Genetics, Gastroenterology, Gut κλπ), κεφάλαια σε βιβλία, 6 πατέντες και τυγχάνει αναγνώρισης από τη διεθνή κοινότητα με πάνω από 5000 ετεροαναφορές.

Επιπροσθέτως, παράλληλα με το εκπαιδευτικό της έργο σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, η κα Γαζούλη συμμετέχει τόσο ως Scientific Coordinator όσο και ως επιστημονική υπεύθυνη ερευνητικής ομάδας σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα μεγάλης κλίμακας.