Ε.Ι.Π.Δ - ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ | ΜΕΛΟΣ
Ντόρα Κατσωνοπούλου

Ντόρα Κατσωνοπούλου

Αρχαιολόγος

Η Ντόρα Κατσωνοπούλου είναι μέλος του ΑκαδημαΪκού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Η κυρία Κατσωνοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αίγιον της Αχαΐας. Εισήχθη μεταξύ των πρώτων στο Τμήμα Αρχαιολογίας-Ιστορίας του ΕΚΠΑ και έλαβε το πτυχίο της ως πρωτεύσασα του Τμήματος.

Συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές και έλαβε β’ πτυχίο από το Τμήμα Βυζαντινών-Νεοελληνικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Ακολούθως πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στην Αρχαιολογία στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Cornell των ΗΠΑ και αναγορεύθηκε Δρ Κλασικής Αρχαιολογίας το 1990. Σε όλη τη διάρκεια των σπουδών της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως αριστούχος, υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Πανεπιστημίου Cornell.

Έχει διδάξει στην έδρα νεοελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Cornell, είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Γλωσσών, Φιλολογίας & Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Windsor και Διδάσκουσα στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Γεωαρχαιολογία του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο αρχαιολογικό πεδίο, έχει λάβει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα στην Πελοπόννησο, την κεντρική Ελλάδα και στην περιοχή του Αιγαίου.

Συμμετείχε ως Βοηθός Διευθύντρια στο Ερευνητικό Πρόγραμμα Αλών-Ανατολικής Λοκρίδος του Πανεπιστημίου Cornell και σήμερα είναι Διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης στην Αιγιάλεια της Αχαΐας διενεργώντας ανασκαφές και γεωαρχαιολογικές έρευνες. Παράλληλα, διεξάγει έρευνες και μελέτες με αντικείμενο την αρχαιολογία της Πάρου και των Κυκλάδων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 70 εργασίες σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και Πρακτικά διεθνών Συνεδρίων και έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια και επιστημονικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με το έργο της να αναγνωρίζεται και να τυγχάνει μεγάλου αριθμού ετεροαναφορών στη διεθνή βιβλιογραφία.

Έχει οργανώσει 9 διεθνή επιστημονικά αρχαιολογικά συνέδρια και έχει επιμεληθεί 8 αρχαιολογικούς επιστημονικούς συλλογικούς τόμους. Αρθρογραφεί επίσης συχνά για θέματα αρχαιολογίας και πολιτισμού στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της Αχαΐας και της Πάρου. Είναι μέλος ελληνικών και ξένων επιστημονικών Ινστιτούτων και Οργανισμών, και έχει συνεργαστεί με εκπαιδευτικά Ιδρύματα στο εξωτερικό σε επίπεδο μελετών και έρευνας. Είναι Πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Φίλων της Αρχαίας Ελίκης στην Αχαΐα και του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων στην Πάρο.

Το αρχαιολογικό ερευνητικό της έργο και τα σημαντικά ευρήματα στην Αρχαία Ελίκη, έχουν παρουσιαστεί σε εκτενή άρθρα εφημερίδων και περιοδικών του διεθνούς τύπου, όπως της New York Times, Herald Tribune, Independent, Athens News, Archaeology. Ειδικότερα, το ιστορικό της διεπιστημονικής της έρευνας και οι πρώτες ανακαλύψεις της για την αρχαία αχαϊκή πρωτεύουσα αποτέλεσαν το θέμα ωριαίου επιστημονικού ντοκιμαντέρ του βρετανικού καναλιού BBC και σειράς επιστημονικών παραγωγών των αμερικανικών καναλιών History Channel, Discovery Channel και του κρατικού γερμανικού καναλιού ZDF.

Εκτενής αναφορά στο έργο της εμπεριέχεται και στο πρόσφατο βιβλίο (2015) του αμερικανού best selling συγγραφέα σε αρχαιολογικά θέματα Mark Adams. Το 2012, η Ντόρα Κατσωνοπούλου τιμήθηκε στο Νέο Μουσείο της Ακροπόλεως από την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών για τη μεγάλη προσφορά της στον ελληνικό πολιτισμό