Ε.Ι.Π.Δ - ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ | ΜΕΛΟΣ
Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Παναγιώτης Ηλιόπουλος

Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή φιλοσοφία.

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Ο κύριος Ηλιόπουλος είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή φιλοσοφία. Έχει διοργανώσει, ή συν-διοργανώσει, συνέδρια φιλοσοφίας στην Ελλάδα, όπως και στο εξωτερικό, έχει δώσει διαλέξεις σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, κι έχει συμμετάσχει με επιστημονικές ανακοινώσεις σε ποικίλα φιλοσοφικά συνέδρια σε πολλές χώρες του κόσμου.

Πάνω από εβδομήντα άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα ελληνικά και ξένα περιοδικά φιλοσοφίας, και ορισμένα από αυτά έχουν μεταφραστεί και συμπεριλαμβάνονται σε διεθνείς επιστημονικούς τόμους. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων και επιμελητής τριών συλλογικών τόμων. Είναι μέλος σε μεγάλο αριθμό φιλοσοφικών και επιστημονικών οργανώσεων (ανάμεσα σε αυτές: Society for Ancient Greek Philosophy, American Philosophical Association, Institute for Cross Cultural Studies and Academic Exchange, International Society of Philosophy and Cosmology, Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Ηθικής, κ.ά).

Υπήρξε αντιπρόεδρος, για δύο θητείες, της διεθνούς φιλοσοφικής εταιρείας ISUD (International Society for Universal Dialogue), μέλους της FISP. Επίσης, αντιπρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Ακαδημίας Θεσμών και Πολιτισμών. Διετέλεσε εκδότης και επιμελητής της επιστημονικής εξαμηνιαίας επιθεώρησης Φιλοσοφίας, Παιδείας και Τέχνης «Celestia», όπως και διευθυντής εκδόσεως του επιστημονικού περιοδικού «Papyri & Delti».

Είναι κριτής και μέλος της εκδοτικής επιτροπής των αμερικανικών περιοδικών «International Journal for Decision Ethics», «Philosophy Study», «Journal of Research on Contemporary Society», κ.ά., όπως και κριτής σε άλλες διεθνείς επιστημονικές εκδόσεις. Από το 2010 δίδαξε στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Πελοποννήσου, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού τα αντικείμενα της ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας, της αναγεννησιακής, νεώτερης και σύγχρονης φιλοσοφίας, της φιλοσοφίας της παιδείας, όπως και άλλα.

Ανάμεσα σε άλλες δημοσιεύσεις του, στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται μια επιστημονική μονογραφία του (η οποία θα εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες), και μια μετάφραση ξένων δοκιμίων για τον Επίκουρο. Αυτή τη στιγμή είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης και διδάσκει (ως μέλος του εργαστηριακού- διδακτικού προσωπικού) στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.