Ε.Ι.Π.Δ - ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ | ΜΕΛΟΣ
Παναγιώτης Τσακλής

Παναγιώτης Τσακλής

Τακτικός Καθηγητής Εμβιομηχανικής & Εργονομίας, στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κος Παναγιώτης Τσακλής είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας. Ο Δρ Παναγιώτης Τσακλής, είναι Τακτικός Καθηγητής Εμβιομηχανικής & Εργονομίας, στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2019.

Υπήρξε Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ για 25 έτη (1994 -2019). Είναι επισκέπτης Καθηγητής στην Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ στο Γ.Ν. “Παπαγεωργίου” και μέλος της ερευνητικής ομάδας «Ορθοπαιδικής και Αναγεννητικής Ιατρικής CORE-ΚΕΔΕΚ-ΑΠΘ». Έχει τοποθετηθεί ως Research associate, Department of Molecular Medicine and Surgery – Growth and Metabolism στο Karolinska Institutet Σουηδίας.

Είναι μέλος του Συμβουλίου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) από το 2015. Είναι κάτοχος βασικού πτυχίου των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙΘ (1987) και του ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με κύρια ειδικότητα «Κλασσικός Αθλητισμός» και δευτερεύουσα «Βάρη» (1991). Ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στη Βιολογία της Άσκησης στο ΑΠΘ το 2001.

Έκανε το μεταδιδακτορικό του (postDoc studies fellowship) στο Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας, στον τομέα της Εμβιομηχανικής και του Κινητικού Ελέγχου (2005-2006). Μετεκπαιδεύτηκε στον τομέα της Μηχανικής Ιστών στο HST – Harvard Medical School (2007). Εργάστηκε ως βασικός ερευνητής και διδάσκων, στα Τμήματα NVS & Public Health Sciences του Karolinska Institute (2005-2009).

Τοποθετήθηκε ως ερευνητής στο Dept Mechanical Engineering (Bioengineering) του Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ) της Μασαχουσέτης, με αντικείμενο την Αναγέννηση Ιστών και Οργάνων, (2008-2012) και είναι μέλλος της Ένωσης Μεταπτυχιακών Υποτρόφων του Harvard Medical School.

Η διδασκαλία και η Ερευνητική εξειδίκευση του αφορούν: την εφαρμοσμένη Εμβιομηχανική και τον Κινητικό έλεγχο στο χώρο της Αποκατάστασης, Ισοκινητική δυναμομετρία, Αναγεννητική μηχανική Ιστών και οργάνων, Εργονομία και Ασφάλεια Εργασίας και την Αθλητική Φυσικοθεραπεία. Έχει έντονη κινητικότητα Διδασκαλίας μέσω του LLP Erasmus+ σε αρκετά Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.

Έχει πλούσιο συγγραφικό, διδακτικό έργο. Συμμετέχει σε 4 Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, ως υπεύθυνος διδακτικών ενοτήτων και έχει επιβλέψει Προπτυχιακές, Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές διατριβές. Έχει συντονίσει και συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτημένα από την ΕΕ (FP3 – FP7 – INTERREG II – Erasmus+ etc).

Εχει εκπαιδευτεί στο σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων σπουδών για σχολές Υγείας από το Harvard Medical School και είναι μέλος της επιτροπής αξιολόγησης για την ετήσια βράβευση των προτάσεων προγραμμάτων σπουδών, στην Ιατρική Σχολή του Case Western Reserve University, USA από το 2009. Είναι τακτικός Εμπειρογνώμονας (EXPERT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τα προγράμματα Horizon 2020 και ERASMUS+, καθώς επίσης και μέλλος επιτροπών αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Έρευνας Κύπρου και του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας.

Είναι αδειοδοτημένος επαγγελματίας Φυσικοθεραπευτής από το 1987. Στο χώρο του αγωνιστικού Αθλητισμού, ο Δρ Τσακλής είναι επαγγελματίας προπονητής στίβου (Ά-κατηγορίας ΓΓΑ) από το 1991 και Ομοσπονδιακός Προπονητής του ΣΕΓΑΣ από το 2016.