Ε.Ι.Π.Δ | ΠρΕσβειρα
Σίσσυ Πιάνα

Σίσσυ Πιάνα

Γλύπτρια & Ζωγράφος.

Η Σίσσυ Πιάνα είναι Ελληνογαλλίδα γλύπτρια και ζωγράφος. Γεννήθηκε στο Βόλο Μαγνησίας, όπου τελείωσε το Λύκειο. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Μασσαλίας. Είναι δημιουργός μπούστων προσωπικοτήτων, όπως η προτομή του Γάλλου συγγραφέα Μισέλ Τουρνιέ (Michel Tournier), αποκτημένο από την πόλη της Choisel-Paris, όπου ζούσε ο συγγραφέας, των Rolling Stones, αποκτημένα από το μουσείο Stones fun museum του Lüchow Γερμανίας, του Μίκη Θεοδωράκη, της Μαρίας Κάλλας, που αποτελεί μέρος της έκθεσης, αφιερωμένης στη ντίβα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη (15 Μαίου – 29 Οκτωβρίου 2017).

Έχει εκθέσει δουλειά της στη Γαλλία, στην Ελλάδα και στη Γερμανία ενώ συνεργάζεται με το Atelier “Petit Chantier” για πάνω από δέκα χρόνια συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση και δημιουργία Sets για διάφορα θέατρα, Όπερες και διοργανώσεις όπως η Εθνική Όπερα της Μασσαλίας, το Εθνικό Θέατρο της La Criée, το Εθνικό Θέατρο Poitou-Charente, το Stade de France και το Μουσείο Μόδας του Παρισιού (Sylvie Vartan), το Avignon Festival κ.λπ. έχοντας συνεργάτες πολλούς καλλιτέχνες και αναγνωρισμένες προσωπικότητες όπως ο Henri Alekan.

Συμμετείχε επίσης στην επιμέλεια του ντεκόρ για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές (The Horseman on the Roof, the Héritiers κ.λπ.). Από το 1993 είναι η αποκλειστική γλύπτρια για τη Manex, τη France-Display New York και μία από τις πιο διάσημες και ιστορικές εταιρείες για τους κατασκευαστές προτομών και μανεκέν, την Stockman. Δημιουργεί πρωτότυπα, μανεκέν, προτομές, κεφαλές, κορμούς και αξεσουάρ για μεγάλες μάρκες prêt-à-porter και υψηλής ραπτικής (Christian Dior, Louis Vuitton, Boucheron, Calvin Klein, Benetton, GAP …) και για πολιτιστικά ιδρύματα και ιδρύματα μόδας (Προσαρμοσμένες προτομές για έκθεση κοστουμιών από το Μουσείο του Λούβρου, προτομές ραπτικής με τον Emmanuel Bossuet στο Bon Marché, επίδειξη Chanel φθινόπωρο-χειμώνα 2016-2017, κ.λπ.) .

Από τα τέλη του 2015, η Sissy Piana μας προσκαλεί στον ιδιωτικό της κόσμο και προσπαθεί να δημιουργήσει μοναδικά κομμάτια. Ρεαλιστικές προτομές σε ανθρώπινο μέγεθος μουσικών, ηθοποιών και συγγραφέων που την συνόδευαν και την ενέπνευσαν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής της. Σε ένα μόνο χρόνο, παρουσιάζει μια ολόκληρη συλλογή ασυνήθιστων προσώπων, με ευαίσθητες και ακριβείς εκφράσεις. Κατά τη διάρκεια κάθε δημιουργίας, η Σίσσυ συνυπάρχει και επικοινωνεί με το θέμα της για να εκφραστεί από την ύλη του έργου όλος ο θαυμασμός και τα οικεία συναισθήματα της για καθεμία από αυτές τις προσωπικότητες.

Μέσα από αυτό το έργο δημιουργεί ένα ανθρώπινο δίκτυο, καθώς μοιράζεται το πάθος της με τους θαυμαστές, τους συγγενείς των ατόμων που αποτίει φόρο τιμής και μερικές από αυτές τις προσωπικότητες προσωπικά (Μίκης Θεοδωράκης, MichelTournier, …). Στις αρχές του 2016, το Stones Fan Museum στο Lüchow της Γερμανίας της ανέθεσε μια σειρά προτομών των Rolling Stones και ο δήμος Choisel της Γαλλίας της ανέθεσε την προτομή του συγγραφέα Michel Tournier μετά το θάνατό του, που προκάλεσε θλίψη στους θαυμαστές του. Από τη δημιουργίας σε πηλό ή πλαστελίνη έως τη ρητίνη ή το γύψο, μέσω χύτευσης, η Sissy δημιουργεί αποκλειστικά μόνη της κάθε κομμάτι της συλλογής της. Κάθε ολοκληρωμένο έργο αποτελεί ένα μοναδικό κομμάτι.