Ε.Ι.Π.Δ - ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ | ΜΕΛΟΣ
Χάρης Μυλωνάς

Χάρης Μυλωνάς

Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του George Washington University.

Ο Χάρης Μυλωνάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του George Washington University, αρχισυντάκτης του ακαδημαϊκού περιοδικού Nationalities Papers, και Αντιπρόεδρος της Association for the Study of Nationalities.

Έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα Πολιτικής Επιστήμης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ με υποτροφία από το ίδρυμα Fulbright και έλαβε M.A. Πολιτικής Επιστήμης από το University of Chicago το 2003 και Ph.D Πολιτικής Επιστήμης από το Yale University το 2008. Την ίδια χρονιά επιλέχθηκε ως Academy Scholar της Harvard Academy for International and Area Studies στο Harvard University.

Υπήρξε επίσης αναπληρωτής κοσμήτορας για την έρευνα στο Elliott School of International Affairs του George Washington University (2017-18). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διαμόρφωση εθνών-κρατών και εθνικών ταυτοτήτων. Έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά Perspectives on Politics, Comparative Political Studies, Security Studies, European Journal of Political Research, Social Science Quarterly, Nationalities Papers, Ethnopolitics, και διάφορους συλλογικούς τόμους.

Το 2016 δημοσίευσε το βιβλίο Οικοδομώντας το Έθνος: Ομοεθνείς, Πρόσφυγες, Μειονότητες (εκδόσεις Επίκεντρο). Η αγγλική έκδοση του βιβλίου, The Politics of Nation-Building: Making Co-Nationals, Refugees, and Minorities, δημοσιεύτηκε το 2012 από το Cambridge University Press και βραβεύτηκε με το European Studies Book Award του Council for European Award του Council for European Studies το 2014, όπως επίσης και το Peter Katzenstein Book Prize το 2013 από το Cornell University.

Τα τελευταία χρόνια ερευνά τις κρατικές πολιτικές μεταχείρισης διασπορικών κοινοτήτων από χώρες προέλευσης. Οι απόψεις του έχουν φιλοξενηθεί στους Los Angeles Times, Washington Post, Foreign Affairs, Foreign Policy, Newsweek Japan, CNN.com, Hürriyet, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία και άλλες εφημερίδες. Το ντοκιμαντέρ Αναζητώντας τον Ανδρέα: Πολιτική Ηγεσία σε Περίοδο Κρίσης είναι η πρώτη του ταινία και συμμετείχε στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.