Τα μουσεία λειτουργούν ως φορείς ήπιας ισχύος, επιτελώντας σημαντικό έργο στην άσκηση Πολιτιστικής Διπλωματίας. Οι αδελφοποιήσεις με άλλα μουσεία, οι ανταλλαγές εκθεμάτων, οι συνεργασίες και οι αμοιβαία επωφελείς δράσεις πλέκουν ένα δίκτυο σχέσεων που αποτελεί αναμφισβήτητα βοήθημα για τη διεθνή διπλωματία. Μέσω της φήμης και της ισχυρής δημόσιας εικόνας τους, τα μουσεία αποτελούν τοπόσημα που συμβάλλουν στον εξωραϊσμό της εικόνας μίας χώρας, στην εξάλειψη των στερεοτύπων, των προκαταλήψεων κ.ά.
Ένα από τα πλέον εμβληματικά μουσεία στην Κομοτηνή είναι αυτό του Έλληνα Μαθηματικού Καραθεοδωρή. Το μουσείο εδράζεται στην Τσανάκλειο Βιβλιοθήκη της Κομοτηνής, όπου διαφυλάσσονται τα αρχεία, η αλληλογραφία, τα επιστημονικά βιβλία που έχει συγγράψει ο ίδιος, τα προσωπικά του αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του και της οικογένειάς του.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του μουσείου κ. Α. Λιπορδέλη,στόχος του μουσείου είναι αυτό να αποτελέσει πηγή γνώσης, προάγοντας την επιστήμη των μαθηματικών. Το μουσείο Καραθεοδωρή αποτελεί το μοναδικό στον κόσμο που αναφέρεται στο όνομά του, γεγονός που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα και την αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας και αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς μαθητές, φοιτητές και τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο.
Ο Καραθεοδωρής υπήρξε ένας από τους πλέον αξιόλογους και διακεκριμένους Μαθηματικούς του 19ου αιώνα και η συνεισφορά του στον κλάδο των μαθηματικών είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως. Ο ίδιος διατηρούσε αλληλογραφία με τον Einstein και άλλους διάσημους μαθηματικούς εκείνης της περιόδου. Όσον αφορά την επαγγελματική του σταδιοδρομία, αναγορεύτηκε διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεν, το 1904. Αμέσως μετά, αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπου διορίστηκε δάσκαλος σε σχολείο της Μακεδονίας και όχι ως μαθηματικός. Τότε επέστρεψε στη Γερμανία το Μάρτιο του 1905, όπου αναγορεύτηκε υφηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεν, το 1908. Αργότερα δίδαξε και σε άλλα Πανεπιστήμια όπως του Χάρβαρντ, Πρίνστον, Τέξας, Πενσυλβάνια, Καλιφόρνια, Νέας Υόρκης και Μονάχου.
Σταδιακά η φήμη του τον έκανε περιζήτητο. Άρχισε να δημιουργεί φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις με διακεκριμένους μαθηματικούς όπως ο Plank, Einstein, Hilbert και άλλοι. Είναι άξιο αναφοράς, το γεγονός ότι ο Καραθεοδωρής βοήθησε τον Einstein να θεμελιώσει τη Θεωρία της Σχετικότητας. Συγκεκριμένα, κατάφερε να λύσει 25 ερωτήσεις, τις οποίες δεν κατάφεραν να λύσουν άλλοι μαθηματικοί, πράγμα που εκτίμησε ιδιαίτερα ο Einstein. Επίσης, ο Ελ. Βενιζέλος αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά του, του πρότεινε να οργανώσει το Πανεπιστήμιο Σμύρνης, πρόταση την οποία ο Καραθεοδωρής δέχθηκε με μεγάλη χαρά.
Το μουσείο Καραθεοδωρή αποτελεί έναν ζωντανό και διαδραστικό φορέα πολιτισμού, αλλά και εθνικό θησαυρό για τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, και σε τοπικό επίπεδο για τη Θράκη με εκθέσεις επιστημονικού περιεχομένου, διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές προηγμένων ντοκιμαντέρ της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας και ποικίλες παρουσιάσεις από μαθητές και καθηγητές.
Μαργαρίτα – Ελένη Πεχλιβάνου
Βιβλιογραφία: