Η τεχνολογία αναντίρρητα έχει εισχωρήσει στην καθημερινότητα όλων μας με τις πληροφορίες να διαδίδονται ταχύτατα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Στη ψηφιακή εποχή που ζούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πρωταρχικό, πλέον, ρόλο και για τις νεότερες γενιές έχουν σε μεγάλο βαθμό αντικαταστήσει τις παραδοσιακές πηγές πληροφόρησης. Καθώς η τεχνολογία έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της κοινωνίας δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη διπλωματία. Σε πολλά κράτη η δημόσια διπλωματία λαμβάνει χώρα στον ψηφιακό κόσμο μέσω της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχοντας απήχηση σε ένα ευρύ κοινό.
Η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και κοινωνικών μέσων δικτύωσης όπως το Τwitter, Facebook κ.α. δημιουργεί έναν σύγχρονο, διαδραστικό τρόπο ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων των χωρών. Φυσικά, για να χαρακτηριστεί επιτυχής η άσκηση ψηφιακής διπλωματίας χρειάζεται έμπειρο χειρισμό. Ένα από τα κράτη που ασκεί τέτοιας μορφής διπλωματία είναι και η Κροατία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παρουσία των υποψηφίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις προεδρικές εκλογές της χώρας κατά την περίοδο 2019-2020. Ωστόσο, η παρουσία τους δεν περιορίζεται μόνο κατά την διάρκεια των εκλογικών περιόδων. Αντιθέτως, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, οι περισσότερες διπλωματικές αποστολές σε διάφορα μέρη του κόσμου χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο το Facebook και το Twitter για να αλληλοεπιδράσουν με το κοινό αλλά και να εκφράσουν τους διπλωματικούς τους στόχους και τις αντίστοιχες δράσεις τους.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι λογαριασμοί πρεσβειών στο Twitter δημιουργήθηκαν το 2020. Από την άλλη πλευρά, έρευνες έχουν δείξει πως το Facebook είχε πιο σταδιακή πορεία στη δημιουργία λογαριασμών, ενώ παράλληλα δημοσιεύει συχνότερα περιεχόμενο σχετικό με διπλωματικές δραστηριότητες. Κατά την διάρκεια του 2020 και 2021 το Τwitter κάλυπτε κατά κύριο λόγο νέα σχετικά με την πανδημία, ενώ στο Facebook μπορεί κανείς να παρατηρήσει μια πιο ευρεία γκάμα θεματολογίας που αφορά στην προώθηση της χώρας στο εξωτερικό αυτής μέσω προσκλήσεων σε διάφορες εκδηλώσεις από πρεσβείες και διπλωματικές αντιπροσωπείες.
Αν και η ψηφιακή διπλωματία είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό διαδεδομένη και εργαλειοποιείται από τα κράτη, θα λέγαμε πως η Κροατία κάνει μικρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό, άλλωστε επιβεβαιώνει και η δημιουργία πολλών λογαριασμών από το 2019 έως και σήμερα. Η Κροατία ως ένα μικρό κράτος θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη ψηφιακή διπλωματία έχοντας ένα συμπαγές πλάνο ώστε να επικοινωνήσει τα συμφέροντα της ασκώντας σημαντική επιρροή σε μεγάλη κλίμακα. Ειδικότερα στο κομμάτι της πολιτιστικής διπλωματίας κρίνεται αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός και η αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων έτσι ώστε οι φορείς πολιτισμού να προωθήσουν την πολιτισμική ποικιλομορφία και την κληρονομιά της χώρας μέσω καινοτόμων διαδικασιών.
Νίκη-Μιχαηλία Φιντικίδου
Πηγές:
Kurecic P., Haluga V., Bacek Z. (2021) The Analysis of the Activity on Social Networks Facebook and Twitter of Diplomatic and Consular missions of the Republic of Croatia in the Year 2020. https://www.proquest.com/openview/972a416196c41dce7a7619e8708adcda/1?pq-origsite=gscholar&cbl=2033472
Εικόνα: