Το Ciné – Club Hellénique de Luxembourg ή αλλιώς, η Ελληνική Λέσχη Κινηματογράφου του Λουξεμβούργου απαριθμεί πάνω από δέκα χρόνια ενεργούς δράσης, με παρουσίαση πληθώρας Ελληνικών ταινιών σε πρωτότυπη εκδοχή, με υποστήριξη Αγγλικών και Γαλλικών υποτίτλων. Η Λέσχη αποτελεί μέλος του ευρύτερου Πολιτιστικού Κύκλου των Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων του Λουξεμβούργου και οι προβολές πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε επώνυμο κινηματογράφο της πρωτεύουσας.
Οι προβολές δεν περιλαμβάνουν μόνο δημοφιλείς ταινίες, αλλά συνάμα προωθούν και παραγωγές μικρού μήκους, (π.χ. ελληνικά ντοκιμαντέρ), ενώ στην αρχή ή το τέλος κάθε παράστασης διεξάγονται σχετικές ομιλίες από εξέχοντες προσκεκλημένους, — συντελεστές ή κριτικούς ταινιών — στη διάρκεια των οποίων, ο Λουξεμβουργιανός θεατής έχει τη δυνατότητα τοποθέτησης ερωτήσεων και ανάπτυξης συζητήσεων τόσο με το κοινό όσο και με τους ιδίους. Κατά αυτόν τον τρόπο, προωθείται η δημιουργία ενός διαύλου πολιτιστικής ανταλλαγής, διπλωματίας και επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, μέσω της ήπιας ισχύος της τέχνης και της ψυχαγωγίας. Η πρωτοπόρα διοργάνωση ομιλιών και παρουσιάσεων επιρρώνει τον διάλογο, επανεκκινεί τη γνωριμία των δύο λαών και την εντάσσει σε νέα συνειδησιακά πλαίσια. Μέσω των Ελληνικών εικόνων και της χρήσης της Ελληνικής γλώσσας, ο Ελληνικός πολιτισμός προβάλλεται και προωθείται εθελούσια στους πολίτες του Λουξεμβούργου, οι οποίοι ανακαλύπτουν, πληροφορούνται, προβληματίζονται και συνεπώς, κατανοούν βαθύτερα τον Ελληνικό τρόπο ζωής μέσω της κινηματογραφικής διασκέδασης.
Υπό αυτό το πρίσμα, γίνεται κατανοητό, πως η μεν τέχνη αποτελεί κομβικό σημείο στη μεταλαμπάδευση πολιτιστικών ιδεών, ενώ η δε μη στείρα αποτύπωσή της δύναται να προϊδεάσει θετικά δύο γεωγραφικά απομακρυσμένα κράτη και να προάγει την ανάπτυξη αμφότερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος και σεβασμού. Η κινηματογραφία αποτελεί ύψιστη μορφή τέχνης, η οποία προτάσσει την εξέταση πανανθρώπινων ζητημάτων, ψυχογραφεί τις εκάστοτε εντόπιες κουλτούρες, προωθεί ποικίλες εικόνες και ερεθίσματα, σκιαγραφεί συναισθήματα, χωρίς να γνωρίζει γεωπολιτικά σύνορα και εξ’ αυτού λειτουργεί ως φορέας πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ πομπού και δέκτη, ο οποίος απαλείφει τις προκαταλήψεις και ενθαρρύνει την προσέγγιση λαών και κρατών.
Σπηλιώτη Άννυ
Πηγές: https://luxgreekevents.files.wordpress.com/2018/02/cineclublux1.png