Εργατική Πρωτομαγιά του Μλάντεν Τζόρτζεβιτς

Ο Σέρβος συγγραφέας – σκηνοθέτης Mladen Djordjević, γνωστός για το γενναίο και προκλητικό στυλ του, ξεκίνησε τα γυρίσματα της δεύτερης ταινίας του, με τίτλο Labour Day, σε έναν χώρο κοντά στο Βελιγράδι.

Όσον αφορά το ιστορικό κομμάτι, ένα εργοστάσιο, που απασχολούσε όλη την πόλη και τα γύρω χωριά, είχε κλείσει στα πλαίσια μιας σκιερής ιδιωτικοποίησης, ενώ μια ομάδα εργαζομένων έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά. Οι φίλοι και τα μέλη των οικογενειών τους, — επίσης πρώην εργαζόμενοι του εργοστασίου — που αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από τις Αρχές και την εκκλησία, στρέφονται προς το υπερφυσικό, ελπίζοντας για βοήθεια. Την Πρωτομαγιά, οι εργάτες με επικεφαλής τον μυστηριώδη Elijah, που πιστεύουν ότι μπορεί να είναι η ενσάρκωση της δύναμης που αποζητούσαν, εκδικούνται τους εκμεταλλευτές τους.

Έχοντας ως ορμητήριο αυτό το γεγονός, ο σκηνοθέτης το βλέπει ως μία ταινία για τις δυνατότητες εξέγερσης και την απεριόριστη δύναμη, η οποία, κατά τη γνώμη του, κοιμάται σε κάθε έναν από εμάς, κρυμμένη σε ένα σκληρό κέλυφος. Εν συνεχεία, εξήγησε, ότι μέσα από αυτή την ταινία επιθυμεί να εκφράσει την προσωπική του άποψη για το θέμα της μετάβασης από μια σοσιαλιστική σε μια καπιταλιστική κοινωνία και να δώσει μία νέα οπτική γωνία σε αυτό, συνδυάζοντας τον αφοσιωμένο κοινωνικοπολιτικό ρεαλισμό με στοιχεία ενός ψυχολογικού θρίλερ.

Η ταινία είναι μία συμπαραγωγή της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας αλλά και της Ελλάδας, μέσω της Μαρίας Δρανδάκη και της Homemade Films, μίας εταιρίας παραγωγής και διανομής ταινιών, η οποία ιδρύθηκε το 2009, με έδρα την Αθήνα.

Ακόμη και σε αυτή την δύσκολη περίοδο του Covid-19, οι συνεργασίες μεταξύ των καλλιτεχνών, αν και είναι πιο δύσκολες, δεν έχουν πάψει να υφίστανται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, καλλιτέχνες και παραγωγοί από πέντε Βαλκανικές χώρες συνεργάστηκαν για τη δημιουργία αυτού του έργου, αποδεικνύοντας περίτρανα, πως η τέχνη και ο κινηματογράφος θα αποτελούν πάντα έναν τρόπο σύνδεσης μεταξύ των λαών.

Γιώργος Καλλιγάς

Πηγές : https://www.filmneweurope.com/news/serbia-news/item/117168-production-greek-film-centre-supports-labour-day-by-mladen-dordevic

https://cineuropa.org/en/newsdetail/397915/

Πηγή εικόνας : http://senseproduction.rs/portfolio/the-return-of-elijah/

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελοντικές δημοσιεύσεις.

You can unsubscribe at any time. By signing up you are agreeing to our Terms of Service and Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ