Το Κρατικό Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν, εν μέσω του εορτασμού για το έτος Ρωσίας – Ελλάδας 2021, θα φιλοξενήσει, από τις 20 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, την έκθεση «Θησαυροί του Ακρωτηρίου». Ο αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, του οποίου πολλά ευρήματα θα παρουσιαστούν στο Ρωσικό κοινό, αποτελεί έναν τόπο σημαντικών ανασκαφών, οι οποίες, ωστόσο, μέχρι και το 2015 παρέμεναν ημιτελείς.
Το ερευνητικό και αρχαιολογικό τέλμα στο οποίο είχαν οδηγηθεί οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης, ήρθε να καλυφθεί έκτοτε από μία αναπάντεχη πηγή. Πιο συγκεκριμένα, η πηγή αυτή ήταν ο Ρώσος μεγιστάνας που ασχολείται με ζητήματα κυβερνοασφάλειας, Γεβγκένι Κασπέρσκι. Η συμβολή του Κασπέρσκι για τη συνέχιση των ανασκαφών και την αποκατάσταση των ευρημάτων, έτσι ώστε αυτά να μεταφερθούν στο Κρατικό Μουσείο Πούσκιν στη συνέχεια, κρίνεται καθοριστική για την σημερινή έκβαση της αρχαιολογικής προσπάθειας εν γένει στη Σαντορίνη.
Είναι βέβαιο, πως η συγκεκριμένη έκθεση θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού και καταπώς διαφαίνεται θα κριθεί απόλυτα επιτυχημένη. Ο βασικός λόγος, πέρα από την υπέρμετρη προσπάθεια της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Ελλάδα και της αξιοθαύμαστης και πρωτοφανούς συμβολής του Κασπέρσκι, είναι το ίδιο το περιεχόμενο της έκθεσης. Η πιθανή μαζικότητα της συγκεκριμένης εκδήλωσης έγκειται στο στοιχείο που προβάλλει η Ελλάδα, μέσω αυτής, στο εξωτερικό. Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε, πως από τη στιγμή που τα περισσότερα αρχαιοελληνικά ευρήματα προέρχονται από ανασκαφές, η προσπάθεια προβολής τους στο εξωτερικό ως των μοναδικών, ίσως, «δειγμάτων» του πολιτισμού της Αρχαίας Ελλάδας που σώζονται μέχρι σήμερα θα είχε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. Το γεγονός αυτό, θα είχε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα αν το ελληνικό κράτος προέβαλλε ακριβώς την εικόνα μίας χώρας των ανασκαφών, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό από ότι το κάνει.
Μολονότι είναι ευρέως γνωστός ο διεθνής θαυμασμός για τα αρχαιοελληνικά επιτεύγματα, κρίνεται σκόπιμο να γίνει ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια εκ μέρους της ελληνικής πλευράς για την προβολή των ευρημάτων αυτών, που δείχνουν να μένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων. Η γνωριμία με έναν πολιτισμό, του οποίου οι αξίες διαμόρφωσαν, σε ένα βαθμό, τη σύγχρονη έννοια της Ευρώπης και του δυτικού τρόπου σκέψης γενικότερα δε θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στα στενά ελληνικά σύνορα. Τέτοιες προσπάθειες, όπως της έκθεσης «Θησαυροί του Ακρωτηρίου», είναι σημαντικό να επεκταθούν, ενισχύοντας κατά αυτόν τρόπο την ελληνική πολιτιστική διπλωματία και παράλληλα προσδίδοντάς της ένα διαφορετικό επίπεδο κύρους στο εξωτερικό.
Διονύσης Χατζηθεοδώρου
Πηγές: