
Στις 6 Μαρτίου του 2017, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εγκαινίασε το νέο μουσείο “Louvre Abu Dhabi” με την φράση “Λούβρο της ερήμου και του φωτός”. Ήταν το αποτέλεσμα μιας δεκαετίας διαπραγματεύσεων μεταξύ της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που ολοκληρώθηκε με την συμφωνία για τον δανεισμό του ονόματος “Λούβρο” στα ΗΑΕ, μαζί με μια μεγάλη και ποικιλόμορφη σειρά έργων τέχνης καθώς και της απαιτούμενης τεχνογνωσίας για 30 χρόνια. Το “Louvre Abu Dhabi” είναι το πρώτο παγκόσμιο μουσείο που δημιουργήθηκε και ένα από τα πιο ξεκάθαρα παραδείγματα πολιτιστικής διπλωματίας μεταξύ δύο χωρών. Μάλιστα το 2024 συγκέντρωσε πάνω από 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες, καθιστώντας το ένα από τα δημοφιλέστερα μουσεία της Μέσης Ανατολής.
Ο σεΐχης Μουχάμαντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανέφερε πως “Το βασικό μήνυμα του Louvre Abu Dhabi είναι ότι η δύναμή μας ως ανθρώπινα όντα βρίσκεται στη σύγκλιση των μυαλών, στη συνάντηση των ανθρώπων και στη συμμαχία των πολιτισμών.” Πράγματι, το εγχείρημα αυτό είναι πολλά περισσότερα από ένα μουσείο, είναι ένα σύμβολο συνεργασίας μεταξύ Δύσης και Ανατολής, το οποίο εδώ και χρόνια λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, προάγοντας το διάλογο και την αλληλοκατανόηση μέσω της τέχνης. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα σαφές παράδειγμα του πώς η Γαλλία χρησιμοποιεί την πολιτισμική της κληρονομιά για να ενισχύσει τη διεθνή της επιρροή. Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι απλώς μια εμπορική συνεργασία, αλλά ένα στρατηγικό βήμα που ενισχύει τη γαλλική παρουσία στον αραβικό κόσμο θεμελιώνοντας την ως μία από τις χώρες με την μεγαλύτερη επιρροή ήπιας ισχύος παγκοσμίως.
Η επιλογή του Μουσείου του Λoύβρου συγκεκριμένα, δεν ήταν τυχαία. Ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και επιδραστικά μουσεία στον κόσμο, συμβολίζει την πλούσια καλλιτεχνική και ιστορική κληρονομιά της Γαλλίας. Η ιστορία του, που εκτείνεται από τη βασιλική του προέλευση, από την αρχική του χρήση ως το παλάτι του Βασιλιά Καρόλου Ε’ κατά τον 14ο αιώνα μέχρι τη μετατροπή του σε δημόσιο μουσείο μετά τη Γαλλική Επανάσταση, το 1793 αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Γαλλίας στη διατήρηση και διάδοση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σήμερα, το μουσείο φιλοξενεί μια τεράστια συλλογή με περισσότερα από 500.000 έργα τέχνης, τα οποία αντανακλούν 10.000 χρόνια ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού, καθιστώντας το έναν από τους σημαντικότερους φορείς πολιτιστικής μνήμης και ανταλλαγής στον κόσμο.
Ωστόσο, υπάρχουν πάντα δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το εγχείρημα του Louvre Abu Dhabi προκάλεσε αντιδράσεις από ιστορικούς τέχνης, οι οποίοι κατήγγειλαν την εμπορευματοποίηση των μουσείων. Σε άρθρο τους στη Le Monde (2006), τρεις διακεκριμένοι ειδικοί εξέφρασαν φόβους ότι η μακροχρόνια εκμίσθωση έργων τέχνης έναντι αμοιβής ισοδυναμεί με «πώληση της ψυχής» των μουσείων. Λίγο αργότερα, 39 επιμελητές του Λούβρου υπέγραψαν κείμενο που χαρακτήριζε το έργο περισσότερο οικονομική και διπλωματική παρά πολιτιστική πρωτοβουλία. Το μήνυμα “Το Λούβρο δεν είναι προς πώληση” απέκτησε τεράστια απήχηση, με αποτέλεσμα να γίνει πρωτοσέλιδο σε πολλά μέσα ενημέρωσης. Έγινε το επίκεντρο συζητήσεων, προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον και διάλογο γύρω από την πολιτιστική κληρονομιά και τη διατήρηση των δημόσιων αγαθών. Ο υπουργός Πολιτισμού Renaud Donnedieu de Vabres υπερασπίστηκε τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της γαλλικής πολιτιστικής επιρροής και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης.
Παρά τις αντιδράσεις και τους προβληματισμούς που προκάλεσε, το Louvre Abu Dhabi είναι αδιαμφισβήτητα ένα κλασικό παράδειγμα του πως η πολιτιστική διπλωματία μπορεί να γεφυρώσει πολιτισμούς και να προαγάγει τον διάλογο. Η συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δείχνει ότι, εν μέσω της παγκοσμιοποίησης, η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά εργαλεία διπλωματίας, αναδεικνύοντας όμως και την ανάγκη για ισχυρές αξίες που θα διαφυλάσσουν την αυθεντικότητα και την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Δημήτριος Νίκας-Δελιβάνης
Βιβλιογραφία:
‘“Desert and Light”: The Louvre Abu Dhabi and the Role of Cultural Diplomacy | by Danielle Wolff www.daniellewolff.com | Culture/Diplomacy | Medium’. Ημερομηνία πρόσβασης 2 Φεβρουάριος 2025.
https://medium.com/culture-diplomacy/desert-and-light-the-louvre-abu-dhabi-and-the-rol e-of-cultural-diplomacy-9f2d1666265b.
‘Is cultural diplomacy an exercise in rhetoric? The example of the Louvre Abu Dhabi, a universal museum | Cairn.info’. Ημερομηνία πρόσβασης 2 Φεβρουάριος 2025. https://shs.cairn.info/journal-hermes-la-revue-2018-2-page-183?lang=en.
‘Musée du Louvre Official Website’. Ημερομηνία πρόσβασης 2 Φεβρουάριος 2025. https://www.louvre.fr/en.
‘Piercing the Cultural Diplomacy Veil: The Case of the Louvre Abu Dhabi by Jan De Corte :: SSRN’. Ημερομηνία πρόσβασης 2 Φεβρουάριος 2025. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3733447.
‘The Louvre Abu Dhabi’. Ημερομηνία πρόσβασης 2 Φεβρουάριος 2025.
Photograph: Louvre Abu Dhabi Modern Architectural Interior · Free Stock Photo