Ένας Ρώσος επιχειρηματίας είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της συνέχισης της αρχαιολογικής ανασκαφής στο Ακρωτήρι της Θήρας, καθώς και ο άνθρωπος που έκανε δυνατή την πρώτη έκθεση προ-ιστορικών αρχαιοτήτων από την ανασκαφή στο Κρατικό Μουσείο Πούσκιν της Μόσχας. Χρηματοδοτώντας την ανασκαφή, γίνεται ένας ευεργέτης για τον πολιτισμό αλλά και τη τοπική κοινωνία και ένας «διπλωμάτης» που από πλευρά μας – σαν κράτος και σαν πολιτισμός- μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για την προαγωγή της ήπιας ισχύος και την συνεργασία σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
Ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός δίνει από μόνος του ένα προβάδισμα στην άσκηση πολιτιστικής διπλωματίας, όντας παγκόσμια αναγνωρισμένος ως ο σημαντικότερος ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς και σαγηνεύοντας μέσω των μνημείων, των επών και των έργων τέχνης ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Ο πανανθρώπινος χαρακτήρας του και οι αξίες είναι αυτά που τον έκαναν τόσο γνωστό. Έτσι, έχοντας στα χέρια μας ένα τέτοιο υλικό λίγα είναι τα πράγματα που χρειάζεται να κάνουμε για να προξενήσουμε το ενδιαφέρον άλλων πολιτισμών και χωρών. Η δράση του συγκεκριμένου επιχειρηματία είναι ένα προϊόν της επίδρασης του πολιτισμού χωρίς κάποια κυβερνητική ή ιδιωτική πρωτοβουλία.
Τέτοιες κινήσεις και δράσεις παρά ευεργετικές μπορεί να είναι και για την άσκηση της ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα βρέθηκε ένας άνθρωπος που μπορεί να αποτελέσει ανεπίσημο «διπλωμάτη» της χώρας του και που λόγω της βαθιάς αγάπης του για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, η πολιτιστική διπλωματία βρίσκει το απαιτούμενο πρόσφορο έδαφος να συνάψει σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης και να προάγει την συνεργασία. Το επόμενο βήμα λοιπόν, είναι η έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του έτους κοινής ιστορίας Ελλάδας- Ρωσίας το 2021 με αντικείμενα από την ανασκαφή που πρώτη φορά θα δουν το φως της δημοσιότητας και θα εκτεθούν στην χώρα.
Εν κατακλείδι, οι ευεργέτες πάντοτε υπήρξαν προσωπικότητες που βοήθησαν σε πολλά πλαίσια τις χώρες που έδρασαν. Έτσι και σήμερα ευεργεσίες αποτελούν τον κοινό τόπο όπου ένας άνθρωπος με πραγματική αγάπη για έναν τόπο και τον πολιτισμό του μπορεί να σταθεί η αφορμή για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ δύο χωρών και φορέων. Να βοηθήσει να εξαπλωθεί περαιτέρω ο πολιτισμός της χώρας, να φέρει περισσότερους ανθρώπους σε επαφή με αυτόν μαζί με την παράλληλη ανάδειξη του φυσικού τοπίου, την άμεση βέβαια οικονομική ενίσχυση μιας τοπικής κοινωνίας και επαγγελμάτων αλλά και τα γενικότερα οικονομικά οφέλη που μπορεί να προσφέρουν ο τουρισμός και τυχόν οικονομικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.
Γιαννούσης Αριστοτέλης, Ασκούμενος του ΕΙΠΔ