Η σύνδεση των πολιτισμών μέσα από το Ρεμπέτικο

Εδώ και λίγα χρόνια έχει καθιερωθεί με μεγάλη επιτυχία το Ρεμπέτικο Φεστιβάλ στη Μελβούρνη, η οποία «κουβαλά» μεγάλη ιστορία σε αυτό το μουσικό είδος. Τα ρεμπέτικα τραγούδια εμφανίστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα και απέκτησαν την γνώριμη μορφή τους στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Πρόκειται για αστικά λαϊκά τραγούδια, τα οποία εξελίχθηκαν τόσο στα Ελληνικά λιμάνια (τον Πειραιά, τον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη), όπου ζούσε η εργατική τάξη, όσο και στην Σμύρνη αλλά και την Κωνσταντινούπολη.

Την ιστορία του μουσικού αυτού λοιπόν είδους προσπαθεί να διαδώσει το Ρεμπέτικο φεστιβάλ της Μελβούρνης, προσπαθώντας συγχρόνως να ενώσει διάφορους λαούς μέσα από τη μουσική και τα κοινά ακούσματα. Το ρεμπέτικο συνδυάζει διάφορα στυλ μουσικής και στίχων αφιερωμένα στον πόνο, την αγάπη, τη χαρά και τις δυσκολίες της καθημερινότητας, ιστορίες και βιώματα, τα οποία πρέπει να «περάσουν» στις επόμενες γενιές. Αυτός είναι και ένας από τους κύριους στόχους του φεστιβάλ, δηλαδή όχι μόνο να ενώσει τους λαούς αλλά και να μεταδώσει την πλούσια κληρονομιά των Ρεμπέτικων ή αλλιώς «Ελληνικών μπλουζ», όπως τα αποκαλούν στην Αυστραλία, στους νέους ανακαλύπτοντας παράλληλα καινούργια ταλέντα.

Στο φεστιβάλ κάθε χρόνο συμμετέχουν συγκροτήματα και καλλιτέχνες από τη διεθνή σκηνή και κυρίως, από την Ελλάδα, την Αμερική, την Ιαπωνία και φυσικά από την Αυστραλία. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ, που με το πέρασμα του χρόνου αποκτά μεγαλύτερο κοινό, καθώς έχει καταφέρει να προσεγγίσει ανθρώπους από διάφορες κουλτούρες, μεταδίδοντάς τους ταυτόχρονα την μουσική κληρονομιά των Ρεμπέτικων τραγουδιών καθώς και τα πολιτιστικά και πολιτικά στοιχεία του Ρεμπέτικου κινήματος. Καταληκτικά, λοιπόν, το παραπάνω φεστιβάλ συνδράμει στο «πάντρεμα» των μουσικών ήχων και των πολιτισμών των χωρών, που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, με αποτέλεσμα τη διάδοση και την εμβάθυνση των ενδιαφερόμενων στην ιστορία των Ρεμπέτικων τραγουδιών.

Γκόπη Άννα-Μαρία

Πηγές :

1. Σαββόπουλος Π., «Περί της λέξεως το «Ρεμπέτικο» το ανάγνωσμα,… περιοδικό«ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ», τχ 131, Ιανουάριος – Μάρτιος 2006.

2. Αλεξίου Μ., 25/02/2018. «Μελβούρνη, η ρεμπέτικη πρωτεύουσα της Αυστραλίας». Ανακτήθηκε από:https://neoskosmos.com/el/184408/melvourni-i-rempetiki-protevousa-ti/ .

3. ΣΚΟΥΦΑΤΟΓΛΟΥ Ν. & ΣΙΝΑΔΙΝΟΥ Μ., 10/03/2019. «Το ρεμπέτικο επιστρέφει στην Μελβούρνη».Ανακτήθηκε από:https://neoskosmos.com/el/210362/to-rempetiko-epistrefei-sti-melvourni/ .

4. «Φεστιβάλ ρεμπέτικου στην Μελβούρνη», 26/11/2017. Ανακτήθηκε από: https://neoskosmos.com/el/60095/festival-rempetikou-sti-melvourni/

Πηγή εικόνας : https://smassingculture.gr/to-komik-rempetiko-david-prudhomme/

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελλοντικές δημοσιεύσεις.

You can unsubscribe at any time. By signing up you are agreeing to our Terms of Service and Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ