Λίγο πριν σβήσει το προηγούμενο έτος, ένα παγκόσμιο διαδικτυακό εγχείρημα έλαβε χώρα από το Δημόσιο Πανεπιστήμιο του Ταμπόφ. Στο εγχείρημα με τίτλο «Η ρωσική γλώσσα και ο πολιτισμός: θολώνοντας τα σύνορα», έλαβαν μέρος εκατοντάδες συμμετέχοντες, μαθητές και σπουδαστές, από την Ελλάδα, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Μέσα στα πλαίσια αυτού του εγχειρήματος διενεργήθηκε μια Ολυμπιάδα για την Ρωσική γλώσσα και τις τοπικές σπουδές της χώρας, διαγωνισμοί παρουσιάσεων αλλά και ένας μεγάλος διαδικτυακός μαραθώνιος ρωσικών παραμυθιών. Το κύριο θέμα του ήταν « Ήρωες του πατριωτικού αγώνα» , όπου υπήρχαν διαγωνισμοί για μαθητές αλλά και μία διαδικτυακή εικονική περιήγηση στη Ρωσία, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να αναδείξουν τις γνώσεις τους για τα μνημεία της χώρας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το εγχείρημα έδειξε πως η ρωσική είναι μια γλώσσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επικοινωνία μεταξύ εθνών.
Μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να φαίνεται ασήμαντη, αλλά δίνει την ευκαιρία σε χώρες και λαούς, όπως και τη δική μας, να αναπτύξουν σχέσεις και να βρουν ένα κοινό έδαφος μέσα από τη γνώση του πολιτισμού και της γλώσσας της Ρωσίας. Παραδοσιακά η χώρα μας είχε κάποιες σχέσεις με τις χώρες της κεντρικής Ασίας, αφού φιλοξενούσαν πληθυσμούς της Ελληνικής διασποράς, ειδικότερα τον προηγούμενο αιώνα.
Στις μέρες μας ίσως αυτή η σχέση να έχει ξεθωριάσει, γι’ αυτό και τέτοιες πρωτοβουλίες που δημιουργούν διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε ομάδες, θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν την δημιουργία εκτενέστερων σχέσεων. Η Ελληνική πολιτιστική διπλωματία θα μπορούσε να επωφεληθεί με την δημιουργία συνεργασιών ανάμεσα σε θεσμούς και ιδρύματα αυτών των χωρών, όπως παραδείγματος χάριν μουσεία και πανεπιστήμια, για την ισχυροποίηση της ήπιας ισχύος της και την πολιτισμική σύνδεση των κοινωνιών.
Γιαννούσης Αριστοτέλης
Πηγή: https://russkiymir.ru/en/news/282578/
Πηγή εικόνας: