Μορφές του 1821 αποτυπωμένες από έναν Βέλγο διπλωμάτη

Ο Μπενζαμέν Μαρί (Benjamin Mary) ήταν ο πρώτος Βέλγος πρεσβευτής στην Αθήνα. Έφτασε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1839 και έμεινε για σχεδόν πέντε χρόνια, ενώ ταξίδεψε στην Κύπρο, τον Λίβανο και την Αίγυπτο μέχρι και το 1845. Σε αυτό το διάστημα, συν τοις άλλοις, αποτύπωσε εκατοντάδες προσωπογραφίες αγωνιστών, ιερωμένων, πολιτικών, καθώς και καθημερινών ανθρώπων. Αυτές οι προσωπογραφίες — διά χειρός Μαρί — αποτέλεσαν μεγάλη παρακαταθήκη για τους Έλληνες ερευνητές και ιστορικούς.

Ο Βέλγος απέδωσε τα πρόσωπα, τα οποία επέλεξε να ζωγραφίσει, με άκρως εντυπωσιακό τρόπο. Συνήθως, ζητούσε από τους εικονιζόμενους να ποζάρουν, όμως, άλλες φορές, τους ζωγράφιζε στα κρυφά. Με κάποιους εξ αυτών είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις, ενώ κάποια σκίτσα φέρουν τις γνήσιες υπογραφές τους, καθώς και πληθώρα άλλων στοιχείων όπως την ημερομηνία, τον τόπο και τις σημειώσεις. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η απεικόνιση της Εθνοσυνέλευσης του 1843-44, αφού, κατά αυτόν τον τρόπο, μας έδωσε μια εικόνα για ένα γεγονός, που γνωρίζαμε μόνο μέσα από εφημερίδες και πρακτικά.

Όπως και οι υπόλοιποι ξένοι που επισκέπτονταν την Ελλάδα εκείνη την περίοδο, ήθελε και ο ίδιος να εξερευνήσει τη σύνδεση με την αρχαία Ελλάδα. Ωστόσο, ο Μαρί δεν εγκλωβίστηκε σε αυτό, αλλά αντιλήφθηκε ότι η Επανάσταση του 1821 ήταν μείζονος σημασίας, καθώς αποτέλεσε το εφαλτήριο της δημιουργίας του ελληνικού κράτους. Έτσι, αποφάσισε να αποτυπώσει με το πενάκι του τις μορφές, που συναντούσε. Ανάμεσα στα πρόσωπα που ζωγράφισε συγκαταλέγονται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Λάζαρος Κουντουριώτης, ο Ιωάννης Μακρυγιάννης, ο Νικηταράς και πλήθος άλλων Ελλήνων αγωνιστών.

Αθηνά Φατσέα

Πηγές:

https://www.kathimerini.gr/culture/athinaika-plus/561177238/oi-iroes-toy-1821-apo-to-penaki-toy-protoy-velgoy-presveyti-stin-athina/

https://www.kathimerini.gr/culture/561201133/enas-velgos-stin-ellada-toy-1839/

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελοντικές δημοσιεύσεις.

You can unsubscribe at any time. By signing up you are agreeing to our Terms of Service and Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ