Ιταλία / Άσκολι Πιτσένο (Ascoli Piceno) 7 φεβρουαρίου 2025
Το Λύκειο διοργάνωσε τις δραστηριότητες σε συνεργασία με το παράρτημα της Ανκόνα του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Ιταλία, με την υποστήριξη της καθηγήτριας κυρίας Maura Pugliese και του Δρ. Alberto Di Matia, μέλους του παραρτήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας.
Στην Αίθουσα Μεγάλου Συμβουλίου του Κλασικού Λυκείου “Stabili”, οι μαθητές των πρώτων και τετάρτων τάξεων συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, αφιερωμένη στα πάθη των Ελλήνων.
Η πρώτη ενότητα αφορούσε τους νεότερους μαθητές που μαθαίνουν ελληνικά, με τον Dr. Di Matia που παρουσίασε τα δέκα κύρια σημεία επαφής μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας σε ιστορική εξέλιξη από την αποικισμό της Μεγάλης Ελλάδας έως τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολούθως, ο καθηγητής κ. Χάρης Κουδούνας συζήτησε τις διαφορές μεταξύ της αρχαίας και νέας ελληνικής προφοράς και τη σημασία πολλών λέξεων που προέρχονται από την αρχαία ελληνική.
Η δεύτερη ενότητα αφορούσε τους μαθητές των τάξεων της τετάρτης, που βρίσκονται στο κέντρο της μάθησης και της βαθύτερης εξερεύνησης του ελληνικού πολιτισμού και των συγγραφέων του, με τον καθηγητή κ. Arturo Verna, Διευθυντή του Σχολείου “Stabili”, να αναλύει αποσπάσματα από το “Περί Ψυχής” του Αριστοτέλη σχετικά με τον ορισμό της πάθους ως αλλαγή που επιτρέπει στα αντικείμενα να επηρεάζουν τις αισθήσεις ενός ατόμου και τον ενεργοποιούν στο να το αντιλαμβάνεται, καθώς και αποσπάσματα από τα “Ηθικά Νικομάχεια” για τα πάθη ως μία κατάσταση που συνοδεύεται από συναισθήματα ευχαρίστησης ή πόνου.
Στη συνέχεια, η καθηγήτρια κυρία Donatella Ferreti, Αντιδήμαρχος τομέα Εκπαίδευσης του Δήμου της πόλης Ascoli, αναφέρθηκε στα “Περί του Μέλλοντος των Σχολείων μας” όπου ο νεαρός Φρίντριχ Νίτσε, λίγα χρόνια καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στη Βασιλεία Ελβετίας, τόνισε τη σημασία της σχολικής εκπαίδευσης όχι μόνο ως γνώση απαλλαγμένη από το συμφέρον, αλλά ως βαθύτατη με πάθος που επιτρέπει την πρόσβαση στη γνώση και την κορύφωση της διανοητικής διαδρομής του καθενός.
Τέλος, ο καθηγητής κ. Χάρης Κουδούνας εξέτασε τις πολυδιάστατες εκφράσεις με τις οποίες οι Έλληνες ορίζουν τα πάθη, είτε ως δύσκολες στιγμές που οδηγούν σε πόνο και απώλεια του εαυτού, είτε ως στιγμές αυθεντικής αγάπης, προσπάθειας γνώσης και ομορφιάς, και σε τελική ανάλυση ως ταξίδι της ψυχής, εναρκτήριο διάδρομο από το πνεύμα προς τη σωτηρία. Μέσα από παραδείγματα σημαντικών Ελλήνων προσωπικοτήτων, από τον τελευταίο βυζαντινό αυτοκράτορα μέχρι τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη, ο καθηγητής κ. Κουδούνας απέδειξε πώς η ελληνική ιστορία διαμορφώθηκε από άνδρες και γυναίκες που υπέφεραν, πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για τα πάθη τους.
Τέλος, οι μαθητές των τάξεων της τετάρτης παρουσίασαν εργασίες για το θέμα της ημέρας. Η τάξη 4C ανέλυσε και διάβασε αποσπάσματα από Έλληνες συγγραφείς σχετικά με τον έρωτα ως έντονο και αχαλίνωτο πάθος. Η τάξη 4A εξέτασε την Ελένη ως θύμα ή υπεύθυνη για τον έρωτά της με τον Πάρι, που προκάλεσε τον Τρωικό Πόλεμο. Η τάξη 4B αναφέρθηκε στον μύθο της Ηχώ και του Νάρκισσου από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες ψυχολογικές ερμηνείες του.
Συνοπτικά, ήταν ένα πολύ έντονο και συναρπαστικό πρωινό, που εξυμνούσε την ανεξάντλητη βάθος του ελληνικού πολιτισμού που μιλά σε καθέναν από εμάς και μας βοηθά πραγματικά να γνωρίσουμε τον εαυτό μας.



