Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας. Για αυτό το λόγο πολλές χώρες θέτουν σε προτεραιότητα τη πράσινη μετάβαση. Η Ρουμανία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τον Μάιο του 2021 το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας εγκαινίασε το δίκτυο διπλωματίας για το κλίμα (Romanian Climate Diplomacy Network). Η πρωτοβουλία αυτή ενώνει τις ρουμανικές διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, για να ενισχυθεί η δέσμευση στους κλιματικούς στόχους, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το 2022 οι συμμετέχουσες διπλωματικές αποστολές έφτασαν τις 35. Το δίκτυο καλύπτει μια ευρεία γεωγραφική περιοχή στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αφρική. Μακροπρόθεσμα, όλες οι ρουμανικές αποστολές προβλέπεται να γίνουν μέρος του δικτύου.
Το δίκτυο αυτό είναι μια πλατφόρμα για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των εθνικών αρχών σε άλλες χώρες για την υλοποίηση των εθνικών και διεθνών στόχων στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Η δέσμευση αυτή διαρθρώνεται σε τέσσερις πυλώνες. Ο πρώτος σχετίζεται με την τόνωση της συνεργασίας μεταξύ των τοπικών αρχών της Ρουμανίας και άλλων χωρών για ζητήματα πράσινης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Ο δεύτερος πυλώνας επικεντρώνεται στη προώθηση των εθνικών προτεραιοτήτων για τη κλιματική αλλαγή μέσω αντίστοιχων καμπανιών στις άλλες χώρες. Ο τρίτος πυλώνας αφορά την υποστήριξη της Ρουμανίας για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων στόχων της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών στην κλιματική αλλαγή με βάση τις επίσημες συμφωνίες. Αντίστοιχη δράση πραγματοποιεί η Ρουμανία και σε χώρες που δεν σχετίζονται με την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο βασίζεται ο τέταρτος πυλώνας, ο οποίος αφορά τη διεθνή συνεργασία. Οι ρουμανικές διπλωματικές αποστολές προσπαθούν να διευκολύνουν τον διάλογο για τα κλιματικά θέματα σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.
Το εγχείρημα εστιάζει στην ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω των θεσμικών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών και επιχειρηματικών ιδρυμάτων και των μέσων ενημέρωσης. Προσπαθεί να πολλαπλασιάσει τις μαθησιακές εμπειρίες από τις δημόσιες πολιτικές που αναπτύσσονται από διάφορες χώρες και να επιτρέψει στις τοπικές αρχές της Ρουμανίας να αλληλεπιδρούν με εταίρους για θέματα κλίματος. Σε αυτή την απόπειρα συμβάλλει και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα συμμετάσχει ενεργά σε αυτή τη πρωτοβουλία. Στις αρχές του 2021, η Προεδρική Διοίκηση ξεκίνησε μια ομάδα εργασίας που θα αναπτύξει μια σειρά συστάσεων για την εκπαίδευση για το κλίμα και θα φέρει σε επαφή διάφορους ενδιαφερόμενους για να σχηματίσει έναν Συνασπισμό για την εφαρμογή των προτεινόμενων συστάσεων.
Με αυτούς τους στόχους δράσεις του δικτύου έχουν ήδη ξεκινήσει. Η Ρουμανική Πρεσβεία στο Λονδίνο οργανώνει νεανικές δράσεις σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο σχετικά με τις προτεραιότητες της Πρεσβείας στον τομέα της κλιματικής αλλαγής. Η Πρεσβεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα προσέλκυσης πράσινων επενδύσεων στις επισκέψεις και συζητήσεις της με πολιτικά και επιχειρηματικά στελέχη. Η Ρουμανική Πρεσβεία στη Δανία, η οποία ήδη από το 2019 συμμετέχει ενεργά σε συζητήσεις με το τμήμα κλιματικής διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας, στοχεύει στην προσέλκυση Δανών επενδυτών στη Ρουμανία και στην προβολή της χώρας ως κατάλληλος επενδυτικός προορισμός στις πράσινες επενδύσεις.
Αυτές οι προσπάθειες έχουν αποβεί κερδοφόρες για το ρουμανικό κράτος. Το 2021 αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιο ενεργά κράτη μέλη της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στον τομέα της πράσινης μετάβασης. Οι πράσινες επενδύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Η δανέζικη εταιρεία “Eurowind Energy” έχει αναλάβει την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου στην πόλη Teiuş για την ηλεκτροδότηση 30.000 κατοικιών και την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα. Αντίστοιχα η αυστριακή εταιρεία “Core Value Capital”, η οποία είναι έντονα δραστήρια στη Ρουμανία ήδη από το 2012, σχεδιάζει αντίστοιχο έργο μέσα στα επόμενα εφτά χρόνια. Ωστόσο για την επίτευξη των στόχων της, οι ξένες επενδύσεις θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο και η εύρυθμη λειτουργία του δικτύου κλιματικής διπλωματίας είναι ουσιαστική.
Εγιόνα Σάντε
Βιβλιογραφία:
- Austrian investment fund announces 1 GW solar project in Romania (2021, Νοέμβριος 17). Ανακτήθηκε από https://balkangreenenergynews.com/austrian- investment-fund-announces-1-gw-solar-project-in-romania/.
- Danish renewable energy company Eurowind Energy is developing an agrivoltaic
project in Romania, a 70 MW photovoltaic park that will combine solar energy with agriculture (2023, Ιούνιος 13). Ανακτήθηκε από https://balkangreenenergynews.com/danish-eurowind-energy-developing-70-mw- agrivoltaic-project-in-romania/.
- Greece, Romania most active in Southeast Europe in tackling climate challenge (2021, Μάιος 4). Ανακτήθηκε από https://balkangreenenergynews.com/greece- romania-most-active-in-southeast-europe-in-tackling-climate-challenge/.
- https://www.mae.ro/en/node/2134.
- Popovici, O. C. (2021). Romania external relations briefing: Romania has launched the climate diplomacy pilot network. Weekly Briefing. 41 (4). Ανακτήθηκε από: https://china-cee.eu/2021/07/07/romania-external-relations-briefing-romania-has- launched-the-climate-diplomacy-pilot-network/.
- https://www.presidency.ro/en/commitments/climate-and-sustainability.
Φωτογραφία: PaveLuci από Pixabay