Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, το Ελληνικό μουσείο της Μελβούρνης αποτελεί το «διαμάντι» του Ελληνικού πολιτισμού στην Αυστραλία και την «περηφάνια» των Ελλήνων ομογενών. Αφορά ένα εγχείρημα, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία των Ελλήνων της ομογένειας, και οι οποίοι οραματίστηκαν την μύηση των Αυστραλιανών στον Ελληνικό πολιτισμό, από την αρχαιότητα έως και την σύγχρονη εποχή. Το Ελληνικό μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Νομισματοκοπείου στο κέντρο της Μελβούρνης, και παρά τον περιορισμένο χώρο του κτιρίου, έχει καταφέρει με τους «θησαυρούς» που φιλοξενεί να κερδίσει τις εντυπώσεις τόσο των Αυστραλιανών όσο και των τουριστών.
Οι εκθέσεις του μουσείου αφορούν τον κλασσικό πολιτισμό του 4ου και 5ου αι. π.Χ. αλλά και μεταγενέστερων περιόδων της Ελληνικής ιστορίας. Στις συλλογές του μουσείου συμπεριλαμβάνονται και απεικονίσεις από την σύγχρονη ιστορία των Ελλήνων της διασποράς τόσο στην Αυστραλία, όσο και στην Νότια Αμερική και Ανατολική Ασία. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιτυχημένη προσπάθεια της Ελληνικής κοινότητας της Αυστραλίας, καθώς μέσα από τη δράση του μουσείου έχει καταφέρει όχι μόνο να διαδώσει τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική ιστορία, αλλά και να προσελκύσει το ενδιαφέρον ατόμων, που αγαπούν την ιστορία και την Ελλάδα, σημειώνοντας ταυτόχρονα σπουδαίες συνεργασίες.
Μία από τις σπουδαιότερες συνεργασίες του Ελληνικού μουσείου αφορά τη συνεργασία του τελευταίου με το μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια των δύο μουσείων να εξάγουν τον Ελληνικό πολιτισμό στις άκρες του κόσμου. Μάλιστα, λόγω της αγαστής συνεργασίας μεταξύ των δύο εδώ και αρκετά χρόνια, αποφασίσθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο η ανέγερση – στην οποία θα συμμετάσχει και το μουσείο Μπενάκη – ενός σύγχρονου και μεγαλύτερου μουσείου στο παλιό Υποθηκοφυλακείο (Land Titles Office), κτίριο που ανήκε στο Victoria University και το οποίο θα συμμετάσχει εξίσου στην διαδικασία ανέγερσης.
Εν κατακλείδι, η νέα μορφή του Ελληνικού μουσείου στοχεύει στην δημιουργία μιας πολιτιστικής «γειτονιάς», που θα φιλοξενεί εκθέματα απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και στη διάνοιξη νέων δρόμων συνεργασίας με διάφορους φορείς, αποδίδοντας τον απαραίτητο σεβασμό και προσοχή στον πολιτιστικό πλούτο κάθε χώρας.
Γκόπη Άννα-Μαρία
Πηγές:
1. Φιλιπποπούλου Ε., 16/12/2020. «Μακροχρόνια έκθεση αρχαιοτήτων στη Μελβούρνη, ναι ή όχι;». Ανακτήθηκε από: https://www.kathimerini.gr/culture/561197467/makrochronia-ekthesi-archaiotiton-sti-melvoyrni-nai-i-ochi/.
2. «Η Μελβούρνη θα γίνει παγκόσμιο κέντρο προβολής της Ελληνικής Ιστορίας και του Πολιτισμού», 13/10/2020. Ανακτήθηκε από:https://neoskosmos.com/el/258310/i-melvourni-tha-ginei-pagkosmio-kentro-provolis-tis-ellinikis-istorias-kai-tou-politismou1/ .
3. «Άνοιξε τις πύλες του το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης στην Αυστραλία», 14/08/2008. Ανακτήθηκε από:https://www.in.gr/2008/08/14/culture/anoikse-tis-pyles-toy-to-elliniko-moyseio-melboyrnis-stin-aystralia/ .
Πηγή εικόνας: https://willingtobegreek.files.wordpress.com/2015/02/melvourni-ellhniko-eksofullo.jpg