![image 18](https://helleniculturaldiplomacy.com/wp-content/uploads/2024/12/image-18.png)
Η Διπλωματία του Αθλητισμού αποτελεί ένα εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας όπου μέσω της διεξαγωγής διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων, μία χώρα βελτιώνει τη διεθνή της εικόνα, ενδυναμώνει τις σχέσεις της με άλλα κράτη και συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη. Σε μία απόπειρα άσκησης διπλωματίας του αθλητισμού, το Καζακστάν απόφασισε να διεξάγει τους 5ους Παγκόσμιους Αγώνες Νομάδων στην πρωτεύσουσα του, την Αστάνα. Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Νομάδων διεξήχθησαν για πρώτη φορά στο Κιργιστάν το 2014. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν άλλες δύο φορές στο Κιργιστάν και έπειτα διεξήχθησαν στην Τουρκία, ενώ την 5η φορά ήταν η σειρά του Καζακστάν να γίνει η διοργανώτρια χώρα.
Το 2024 διεξήχθησαν στο Καζακστάν οι 5οι Παγκόσμιοι Αγώνες Νομάδων. Διήρκησαν από τις 8 μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου και έγιναν διαγωνισμοί σε 21 αθλήματα. Περίπου 2,500 συμμετέχοντες από 89 χώρες συμμετείχαν στους αγώνες. Για την διεξαγωγή των αγώνων στήθηκε έξω από την Αστάνα ένα Ethno Village με την ονομασία Koshpendiler Alemi (Κόσμος των Νομάδων). Το Ethno Village είχε έκταση δέκα εκτάρια και ήταν χωρισμένο σε διάφορες περιοχές, μία κεντρική πλατεία, μία παιδική χαρά για παραδοσιακά παιχνίδια, μία σκηνή για παραδοσιακή μουσική, ένα ανοιχτό μουσείο για νομαδικούς πολιτισμούς, και καθορισμένους χώρους για τις αθλητικές εκδηλώσεις και την εθνική κουζίνα. Κατά την διάρκεια της εβδομάδας υπήρχαν καθημερινά πολιτιστικά προγράμματα στο Ethno Village. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν πάνω από 100 πολιτιστικά προγράμματα όπως συναυλίες, εκθέσεις χειροτεχνίας, φωτογραφικές εκθέσεις και διαγωνισμοί τραγουδιου aitys. Στα πλαίσια της εβδομάδας διεξήχθη και ένα πολιτιστικό και πρακτικό συνέδριο με την ονομασία ‘Νομάδες: Ιστορία, Γνώση και Μαθήματα’ στο οποίο συμμετείχαν ειδικοί από 12 διαφορετικές χώρες.
Κάποια από τα 21 αθλήματα των Αγώνων είναι σχετικά με την πάλη όπως τα: kurash, koresh, qazaq kuresi, alysh και mas-wrestling. Στα παλαιστικά αθλήματα σκοπός του αθλητή είναι να ρίξει τον αντίπαλο στο έδαφος. Κάποια είναι σχετικά με την ιππασία όπως τα: baige, kokpar, tenge ilu και kok boru. Συγκεκριμένα, το baige είναι όμοιο με τον αγώνα δρόμου ιππασίας. Τα υπόλοιπα ιππικά αθλήματα όμως, έχουν ιδιαίτερους κανονισμούς. Σε αυτά, σκοπός των αθλητών είναι να πάρουν ένα ομοίωμα ζώου από το έδαφος και ανάλογα με τους κανονισμούς, να το τοποθετήσουν στην γραμμή τερματισμού ή στην περιοχή της αντίπαλης ομάδας. Κάποια άλλα αθλήματα είναι ομαδικά όπως το asyk atu, το ordo και η διελκυστίνδα. Ένα από αυτά είναι και η γνωστή σε όλους μας τοξοβολία. Υπάρχει επίσης ο διαγωνισμός του Ισχυρού Νομά, όπου ο αθλητής διαγωνίζεται σε 5 κατηγορίες άρσης βαρών. Άλλα αθλήματα αποτελούν συνδυασμούς δύο κατηγοριών όπως η έφιππη τοξοβολία και η έφιππη πάλη. Υπάρχουν επίσης τρία αθλήματα τα οποία είναι διανοητικά , όπως το mancala, το oware και το togyzkumalak. Τα αθλήματα αυτά είναι επιτραπέζια και σκοπός των αθλητών είναι να πάρουν τα πιόνια του αντιπάλου τους. Τέλος, το kusbegilik είναι ένα ξεχωριστό άθλημα καθώς σε αυτό οι αθλητές αθλούνται μαζί με ένα αρπακτικό πουλί και ο σκοπός είναι το αρπακτικό να πιάσει το δόλωμα που έχει στημένο ο αθλητής. Στην τελετή λήξης των Αγώνων ανακοινώθηκε ότι οι 6οι Παγκόσμιοι Αγώνες Νομάδων θα λάβουν μέρος ξανά στο Κιργιστάν κάποια στιγμή μέσα στο 2026.
Συμπερασματικά, η επιλογή του Καζακστάν να διεξάγει τους Παγκόσμιους Αγώνες Νομάδων είχε πολυεπίπεδα θετικά αποτελέσματα για την διεθνή εικόνα του Καζακστάν. Κατ’αρχήν, με το να γίνει διοργανώτρια χώρα μίας αθλητικής εκδήλωσης που ξεκίνησε από το Κιργιστάν δηλώνει τη θέλησή της να αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης και βαθύτερης συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες της Κεντρικής Ασίας χωρίς ανταγωνισμό ή εσωστρέφεια. Επίσης, μέσα από τους αγώνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ανέδειξε την πολιτιστική κληρονομιά των νομαδικών λαών της Κεντρικής Ασίας σε καλεσμένους από χώρες που είναι γειτονικές με την περιοχή και έχουν κάποιους πολιτιστικούς δεσμούς, αλλά και από χώρες πολύ πιο μακρινές που δεν έχουν άμεσους πολιτιστικούς δεσμούς. Τέλος, μέσα από την διεξαγωγή των αγώνων ανέδειξε τον εαυτό της ως μία χώρα που μπορεί να αναλάβει επιτυχημένα την διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων και μπορεί να διεξάγει και άλλες διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις στο μέλλον.
Γρηγόριος Τζήκας
Ενδεικτικές Πηγές:
Craig Esherick, Robert E. Baker, Steven Jackson, Michael Sam, Case Studies in Sports Diplomacy. (2017)
Towards an EU Sport Diplomacy, Sport Diplomacy: A Literature Review of Scholarly and Policy Sources
Το site των 5ων Παγκόσμιων Αγώνων Νομάδων: https://worldnomadgames.kz/en
Πηγή εικόνας άρθρου: https://pixabay.com/el/photos/%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CF%8C%CF%82-%CE%B1%CE%B5%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%86%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB-nomad-7668878/