Η αρχιτεκτονική των εκκλησιών υπήρξε μέσα στους αιώνες μία πρόκληση για τους αρχιτέκτονες. Στο εσωτερικό των ιερών κτηρίων επρόκειτο να φιλοξενηθεί τόσο η ψυχή του ανθρώπου όσο και το πνεύμα του θεού. Αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος και το μέλημα κατά την κατασκευή τους: η άριστη συνένωση της γης και του ουρανού. Θα μπορούσε οποιοσδήποτε να αισθανθεί την μοναδική ενατένιση της πνευματικότητας, κάτω από τον επιβλητικό ουράνιο θόλο, ένα στοιχείο που αποτελεί, για την ρωσική εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, ορόσημο.
Η εκκλησιαστική διπλωματία αποτελεί ένα, μεγάλης σημασίας, κεφάλαιο ανάμεσα στην Ελληνική και Ρωσική Εκκλησιαστική και θρησκευτική παράδοση. Η κοινή θρησκευτική παραδοχή είναι ένα στοιχείo που, όχι απλώς, συνενώνει τα δύο έθνη ιστορικά, αλλά αποτελεί σύγχρονο δεσμό πνεύματος. Μάλιστα, ανατρέχοντας κανείς στην ιστορία των ναών εκκλησιαστικού χαρακτήρα, θα διαπιστώσει πως στην αρχαία Ελλάδα, οι ναοί εμφάνιζαν την πιο διαδεδομένη μορφή ουράνιου θόλου. Ο λεγόμενος τρούλος ακόμα και σήμερα έχει εξέχουσα θέση στους μεγαλοπρεπείς μητροπολιτικούς ναούς. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η καρδιά του ναού. Την δική τους αρχιτεκτονική πινελιά προσέδωσαν οι Ρώσοι αρχιτέκτονες, χρησιμοποιώντας πολλαπλούς μικρούς και μεγαλύτερους τρούλους. Οι εκκλησίες τους φιλοτεχνήθηκαν στο εξωτερικό τους άλλοτε με χρωματιστά μοτίβα και άλλοτε με λιτές μαρμάρινες προσόψεις. Μάλιστα, η Άλωση της Πόλης ενίσχυσε την εκκλησιαστική παράδοση στην ρωσική αυτοκρατορία, καθώς η τελευταία εκτιμούσε πως αποτελεί θεματοφύλακα της βυζαντινοχριστιανικής παράδοσης. Σήμερα, ένα σημαντικό κομμάτι του ρωσικού τουρισμού στην Ελλάδα επισκέπτεται θρησκευτικά ενεργές περιοχές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στο Άγιο Όρος, κατά το τελευταίο του ταξίδι στην Ελλάδα.
Ούσα, επομένως, η εκκλησιαστική παράδοση ένας χώρος μέσα στον οποίο συνομιλούν Ρωσία και Ελλάδα, σημειώνεται μια βαθύτερη σύγχρονη σύζευξη των δύο. Πέρα από το θρησκευτικό αίσθημα και την αρχιτεκτονική αλληλεπίδραση, οι καρδιές των δύο λαών ενώνονται στο βάθος της ιστορίας, αλλά και του μέλλοντος με αμοιβαίο, κατά καιρούς, σεβασμό και στήριξη σε σειρά ζητημάτων.
Φουντούκου Βασιλική Χρυσοβαλάντω
Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Διεθνών Σχέσεων Στρατηγικής και Ασφάλειας (Pafos University Cyprus)
Απόφοιτη Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Rotunda church in Russia as typological phenomenon To cite this article: O B Tereshina 2019 IOP Conf. Ser.: Mater. Sci. Eng. 687 055007
Стиль и архитектура церквей России (fb.ru) https://fb.ru/article/445241/stil-i-arhitektura-tserkvey-rossii
https://sitekid.ru/kultura_i_iskusstvo/arhitektura/osobennosti_russkoj_arhitektury.html