Η προώθηση του πολιτισμού και της ταυτότητας της Σλοβενίας στο εξωτερικό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Hπροβολή της πολιτιστικής ταυτότητας της μικρής αυτής ευρωπαϊκής χώρας παραμένει ιδιαίτερης αξίας, συχνά μάλιστα συμπληρώνοντας ή ξεπερνώντας την οικονομική διπλωματία.Το Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και τα δυο νέο-ιδρυθέντα πολιτιστικά κέντρα είναι οι κύριοι δρώντες στον τομέα της πολιτιστικής διπλωματίας.
Πιο συγκεκριμένα, με σκοπό την αποτελεσματική και οργανωμένη προώθηση του πολιτισμού και της τέχνης, η Σλοβενίαακολούθησε το παράδειγμα άλλων κρατών και ίδρυσε το πρώτο Σλοβενικό Πολιτιστικό Κέντρο, μόλις το 2011 στην Αυστρία, με το όνομα SKICA.Το SKICA είναι ένα κοινό έργο του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών που έχει σαφείς στόχους, συγκεκριμένα να γνωστοποιήσει τη σλοβενική τέχνη στο αυστριακό και διεθνές κοινό, να φέρει κοντά Σλοβένους και Αυστριακούς καλλιτέχνες, να συνδέσει εθνικούς πολιτιστικούς φορείς, να φέρει Σλοβένους καλλιτέχνες και έργα κοντά σε διάσημα αυστριακά φεστιβάλ και εκθέσεις και γενικότερα να προβάλει και να προωθήσει το πολιτιστικό προφίλ της Σλοβενίας στην Αυστρία.
Από την ίδρυσή του, το SKICA διατηρεί συνεργασίες με σημαντικά φεστιβάλ όπως το ViennaDesignWeek, το Wienerfestwochen, το LiteraturhausWien, το WavesVienna και άλλα, ενώ παράλληλα είναι ενεργός συνεργάτης στο δίκτυο πολιτιστικών ιδρυμάτων EUNIC Austria. Μέσω του EUNIC, το SKICA έχει γίνει μέρος τόσο του αυστριακού όσο και του ευρωπαϊκού πολιτιστικού τοπίου. Κάθε χρόνο, η SKICA συντάσσει, συνδιοργανώνει και προωθεί από 35 έως 40 εκδηλώσεις. Οι ανταποκρίσεις των μέσων ενημέρωσης, η προσέλευση στις εκδηλώσεις και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή δείχνουν ότι η SKICA έχει ήδη πετύχει τους αρχικούς της στόχους και είναι πλέον ένα επιτυχημένο μοντέλο πολιτιστικού κέντρου.
Παράλληλα, το Σλοβενικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Βερολίνο είναι το δεύτερο πολιτιστικό ίδρυμα της Σλοβενίας σε γερμανόφωνη περιοχή. Το πολιτιστικό κέντρο στο Βερολίνο άνοιξε τις πόρτες του την 1η Ιουνίου 2016, όταν η Σλοβενία γιόρταζε 25 χρόνια από την ανεξαρτησία της. Το πολιτιστικό κέντρο ιδρύθηκε ως απάντηση στην επιθυμία για βαθύτερες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και με πρωταρχικό σκοπό την προώθηση του πολιτισμού και των καλλιτεχνών της Σλοβενίας στο Βερολίνο και γενικώς σε ολόκληρη τη Γερμανία. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς ιστορικά η Σλοβενία είχε ισχυρούς δεσμούς με αυτήν την περιοχή. Τα δύο σλοβενικά κέντρα συνεργάζονται, με συντονισμένο τρόπο, διασφαλίζοντας έτσιτην επιτυχή υλοποίηση των προγραμμάτων τους, τα οποία εργάζονται για την προώθηση του πολιτισμού και των καλλιτεχνών της Σλοβενίας, και της δημιουργίας δεσμών μεταξύ κυβερνητικών και μη κυβερνητικών πολιτιστικών ιδρυμάτων. Παρέχουν επίσης υποστήριξη σε Σλοβένους καλλιτέχνες όταν παρακολουθούν διεθνή φεστιβάλ, εκθέσεις και ούτω καθεξής.
Μέσω του σλοβενικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Βερολίνο αρκετοί Σλοβένοι καλλιτέχνες απέκτησαν μεγαλύτερη αναγνωσιμότητά και καλές κριτικές, με τη δουλειά τους να συμβάλλει σημαντικά στο ψηφιδωτό της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής. προσκλήσεις για περαιτέρω συνεργασία. Έτσι, φαίνεται να υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Σλοβενικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Βερολίνο, και με τη βοήθεια του πολλά σλοβενικά ιδρύματα και καλλιτέχνες έχουν φιλοξενηθεί στην πόλη για πρώτη φορά. Για παράδειγμα, η κύρια σλοβενική θεατρική ομάδα, το Σλοβενικό Εθνικό Θέατρο DramaLjubljana, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Βερολίνο με το έργο Alsichtotwar (When I wasDead) του Ernst Lubitsch, προσαρμοσμένο από τη βωβή ταινία του και ανέβηκε στο βερολινέζικο θέατρό και κινηματογράφο.
Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι θεμέλιο των δράσεων των εξαιρετικά ολιγάριθμων πολιτιστικών κέντρων της Σλοβενίας είναι ηαντίληψη ότι ο πολιτισμός, μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας, περιλαμβάνει την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής στις διεθνείς σχέσεις με τη μορφή της ήπιας ισχύος. Αυτό δίνει στον πολιτισμό μια αντιπροσωπευτική λειτουργία του κράτους, καθώς χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της παρουσίας της Σλοβενίας στη διεθνή σκηνή.
Αργυρώ Λυκάκη
Βιβλιογραφία
Slovenian cultural information center SKICA. (n.d.-a). Skica Berlin. SKICA Berlin., https://www.skica.de/Skica
Slovenian cultural information center SKICA. (n.d.-b). Skica Vienna. SKICA. http://www.skica.at/Skica
Introducing and Promoting Slovenia in the World—Soft Power of Cultural Diplomacy. (2017, May 12). Slovenci. https://arhiv.slovenci.si/en/introducing-promoting-slovenia-world-soft-power-cultural-diplomacy/
Φωτογραφία: https://pixabay.com/vectors/slovenia-flag-national-flag-nation-162422/