Ε.Ι.Π.Δ | Πρεσβειρα
Ιουλία Αμπαντή

Ιουλία Αμπαντή

Ζωγράφος

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας στο Παρίσι έχει την τιμή να σας ανακοινώσει τη συνεργασία με την Καλλιτέχνιδα και ζωγράφο Ιουλία Αμπαντή η οποία αποτελεί στο εξής Πρέσβειρα του παραρτήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας στη Γαλλία με έδρα το Παρίσι.

Η κυρία Ιουλία Αμπαντή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Παρίσι στη Γαλλική Σχολή «École Nationale Supérieure des Arts Appliqués», στο «Institute of Art» στο Cleveland και στην «Society of Illustrators» στη Νέα Υόρκη. Το 1969, ο Πρόεδρος και ιδιοκτήτης του γαλλικού Οίκου Hermès, Robert Dumas ξεχώρισε το ταλέντο της και της πρότεινε να δημιουργήσει μακέτες για τον Οίκο.

Καλλιτέχνης και ζωγράφος, συνεργάστηκε με τον Οίκο Hermès σχεδιάζοντας μακέτες για φουλάρια ζωγραφισμένα στο χέρι.Έμπνευση για το πρώτο της φουλάρι “ Tribord ” αποτέλεσε ένα έργο χαρακτικής που διέθετε το Μουσείο Hermès στο Παρίσι.

Έκτοτε και για πάνω από 40 χρόνια η κυρία Ιουλία Αμπαντή σχεδιάζει ανελλιπώς για τον Οίκο HERMES με πολλά από τα έργα της τα οποία είναι εμπνευσμένα από την Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομία και τα Ιστορικά Κειμήλια του Μουσείου Μπενάκη, τα χρώματα της ελληνικής θάλασσας και τις αισθησιακές φόρμες μέσα από το νερό. Έχει εκθέσει δουλειά της στην Unesco, στο Grand Palais του Παρισιού, στη Beaux Arts, στο Carousel του Louvre και στο Μουσείο Μπενάκη. Ανάμεσα στα αξιοσημείωτα έργα της ξεχωρίζει το μαντήλι HERMES «1821» το οποίο είναι αφιερωμένο στη Γάλλο-Ελληνική συμμαχία και παρουσιάζει εικόνες από το κίνημα του Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία του 1821.

Αποτελεί μια εκπληκτική σύνθεση από Ιστορικά Κειμήλια του Μουσείου Μπενάκη, παλάσκες, σπάθες και πιστόλια. Απεικονίζονται, επίσης, τρεις πολεμιστές πάνω σε μαύρα άλογα. Οι παλάσκες των δύο χωρών βρίσκονται σε κάθε γωνιά του μαντηλιού, καθώς και μια χρυσή σέλα που είναι ζωγραφισμένη τρεις φορές.