Το άγαλμα του μυθικού Προμηθέα κοσμεί εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Το άγαλμα αποτελεί δημιουργία του Ιάπωνα γλύπτη Ναόκι Τομινάγκα και τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβριο του 1988. Αφορμή για την ανάθεση του έργου ήταν η συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση γνωστής ιαπωνικής εταιρείας πρατηρίων βενζίνης, με σκοπό να κοσμήσει τα γραφεία της εταιρείας στο Οτεμάτσι του Τόκιο και να υπενθυμίσει στους Ιάπωνες την αξία της μυθολογικής μεγαλοσύνης του Προμηθέα, ο οποίος ήθελε να μοιράσει τη φλόγα της φωτιάς, αλλά και την ελπίδα στην ανθρωπότητα. Σύμφωνα με την μυθολογία, γιος του Τιτάνα Ιαπετού της Ωκεανίδας Ασίας και πολέμησε πλάι στο ανθρώπινο γένος τον Θεό Δία.
Ο μυθικός Προμηθέας λογίζεται από τους ανθρώπους ως ευεργέτης, εμπνευστής των ανθρώπινων τεχνών και των επιστημών, καθώς με την πράξη του να μεταλαμπαδεύσει την θεϊκά κρατούμενη φωτιά οδήγησε τον άνθρωπο στη δημιουργία του πολιτισμού. Τελικά θυσιάστηκε, καθώς ο Δίας τον καταδίκασε σε μία αιώνια βασανιστική διαδικασία όπου δεμένος σε ένα βράχο, ένας γυπαετός θα έτρωγε το συκώτι του το οποίο και θα αναπλάθονταν κάθε μέρα και κάθε μέρα θα αποτελούσε τροφή για το γυπαετό. Ο μύθος του Προμηθέα όμως συμβολίζει παράλληλα την ανθρώπινη ελπίδα για επιβίωση, καθώς ο Προμηθέας ήταν αυτός που έδωσε την εντολή στο γιο του Δευκαλίωνα να φτιάξει την κιβωτό και να σώσει το ανθρώπινο γένος από την οργή του Δία.
Είναι άλλη μία από τις πολλές φορές όπου άλλα κράτη τιμούν και αναγνωρίζουν την προσφορά της αρχαίας Ελλάδας και του αρχαίου πολιτισμού στην ανθρωπότητα. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει όμως όταν η προσφορά αυτή αναγνωρίζεται από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα οι οποίες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες όπως αυτή των Ιαπώνων προκειμένου να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα διαχρονικά μηνύματα που εκπέμπει ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός. Αυτό αποτελεί ένα κορυφαίο κεφάλαιο για την Ελλάδα και την ελληνική διπλωματία το οποίο οφείλει να εκμεταλλευτεί στο μέγιστο βαθμό.
Η Ελλάδα και η Ιαπωνία διατηρούν επίσημες διπλωματικές σχέσεις από το 1899 όταν κι υπογράφτηκε ανάμεσα στις δύο χώρες σύμφωνο Φιλίας, Εμπορίου και Ναυτιλίας. Μάλιστα, το 2019 συμπληρώθηκαν 120 χρόνια διμερών σχέσεων τα οποία και εορτάστηκαν με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ο βαθύς πολιτισμός των δύο λαών αποτελεί αναντίρρητα ένα εξέχον πεδίο επικοινωνίας. Αποτελεί έναν ισχυρό πόλο έλξης μεταξύ των δύο κρατών.
Δημήτρης Λύτρας
Πηγές
https://www.kathimerini.gr/culture/arts/1056096/apo-tin-archaia-ellada-ston-21o-ai/
https://www.gr.emb-japan.go.jp/portal/gr/culture/culture1.htm