Οι τέχνες, και ειδικά η μουσική, αποτελούν τους σημαντικότερους ίσως φορείς πολιτιστικής διπλωματίας. Στην εποχή της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης που διανύουμε, ο κινηματογράφος δείχνει να έχει το πάνω χέρι στη διαδικασία αυτή. Το γεγονός αυτό φαίνεται να έχει εκμεταλλευτεί έντονα η Ινδία, της οποίας η τοπική παραγωγή ταινιών είναι γνωστή παγκοσμίως.
Το έντονο ύφος, τα χορευτικά και τα τραγούδια ξεχωρίζουν αυτό το είδος κινηματογράφου, και ίσως φαντάζουν παράξενα για τον θεατή που έχει συνηθίσει στο Hollywood. Το γεγονός όμως είναι πως η κινηματογραφική παραγωγή του Μουμπάι είναι μεγαλύτερη, σε αριθμό ταινιών, από τον Αμερικάνο εμπνευστή του ονόματός της. ωστόσο, η δημοτικότητα τους ανεβαίνει. Ήδη από τη δεκαετία του 90 στον Καναδά βραβεύονταν κάποιες ινδικές παραγωγές. Τριάντα χρόνια αργότερα, στην εποχή της κυριαρχίας των υπηρεσιών streaming, είναι πιο εύκολο από ποτέ να έχει κανείς πρόσβαση σε αυτά τα έργα. Πολλές από αυτές ακόμα και στις μη Ινδικές τους πλατφόρμες, διαθέτουν κατηγορία «Bollywood Movies».
Αυτή όμως, δεν είναι η μοναδική πηγή μουσικής κουλτούρας από την Ινδία. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναδεικνύεται παγκοσμίως η παραδοσιακή ινδική μουσική ως είδος κλασικής μουσικής που είναι άξια προσοχής, και πλούσια σε παράδοση που μπορεί να εμπνεύσει τους σημερινούς καλλιτέχνες, και να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικό εργαλείο για την διπλωματική ανάδειξη της χώρας.
Η ινδική μουσική παράδοση, που φυσικά παρουσιάζει διαφορετικές νότες από τη δυτική, λαμβάνει τη βασική της έμπνευση από τη φύση. Μεταδίδεται κυρίως προφορικά, και επομένως χρειάζεται πολλά χρόνια εξάσκησης.
Σε πολλά μέρη του κόσμου, διπλωμάτες και μετανάστες από την Ινδία χρησιμοποιούν την ινδική κλασική μουσική τόσο για ψυχαγωγία φυσικά, όσο και για να προωθήσουν την επικοινωνία μεταξύ των κρατών και λαών. Εδώ λοιπόν διαφαίνεται μία ευκαιρία για τους ινδικούς διπλωματικούς θεσμούς. Ήδη, μέσω του Bollywood, η μουσική κληρονομιά της Ινδίας μεταφέρεται σε άλλες χώρες στην πιο σύγχρονή της μορφή. Την ίδια στιγμή, νέοι καλλιτέχνες συνδυάζουν τις κλασικές τους γνώσεις με τις πιο μοντέρνες μουσικές τους προτιμήσεις για να προτάξουν ένα ενδιαφέρον και ευχάριστο μείγμα που προδίδει επιτέλους την καταγωγή τους.
Σε ένα πιο θεσμοθετημένο πλαίσιο, ο κόσμος της κλασικής μουσικής, ο οποίος πάντα ψάχνει καινούργιες πηγές έμπνευσης για τα θεάματά του μπορεί να δώσει το έναυσμα, τα μέσα και την απαραίτητη πλατφόρμα, για την προώθηση αυτής της πανέμορφης παράδοσης. Μέσω μίας συνεργασίας με τον τελευταίο, το ινδικό κράτος, μπορεί να επωφεληθεί της σύγχρονης τάσης για ανάμειξη του μοντέρνου και του κλασικού ώστε να προβάλλει τη χώρα και τα συμφέροντα της μέσω της μουσικής.
Πολίτη Αικατερίνη-Βασιλεία
Βιβλιογραφία
- https://pixabay.com/el/photos/%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%ba%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%83%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%8c%cf%81%ce%b3%ce%b1%ce%bd%ce%b1-3389191/
- HOORAY FOR BOLLYWOOD! — Monday, Sep. 16, 1996 — Page 1 — TIME (archive.org)
- Bollywood Movies Streaming on Netflix | Access Bollywood
- https://www.makingmusic.org.uk/resource/introduction-indian-classical-music
- https://timesofindia.indiatimes.com/nri/Indians-in-China-form-body-to-promote-classical- music/articleshow/52491725.cms