Article Views :

166 views

NATION BRANDING AND TOURISM: THE BUSINESS STRATEGIES AS FOREIGN POLICY FOR GREECE

“Η Ελλάδα, η χώρα των παράλληλων μονολόγων” Γιώργος Σεφέρης

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

       H εικόνα που έχουμε εμείς για την χώρα μας και για τον ίδιο μας τον εαυτό, απεικονίζει τη θέση μας στον κόσμο. Οι διεθνείς σχέσεις είναι η λύση και ο κανόνας της παρατήρησης του κόσμου και δη σε περιπτώσεις κρίσεων. Οι κρίσεις αποτελούν το συνονθύλευμα των παθογενειών και της κακής στρατηγικής των χωρών και δεν αναπαριστούν μόνο οικονομικές αναβλώσεις, αλλά και εσωτερικές πολιτικές διχογνωμίες. Στην τεχνική των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο κόσμος διαχωρίζεται σε πλούσιο Βορρά και φτωχό Νότο, σε καλούς και σε κακούς. Όμως οι ρεαλιστικές θεωρήσεις, δεν έχουν καμία σχέση με ταυτολογίες και θεωρίες συνομωσιών, αλλά θεμελιώνονται στη βάση της ισχύος και των συμμαχιών, καθώς στον κόσμο της πολιτικής δεν υπάρχουν φίλοι αλλά μόνιμα συμφέροντα. Αντίθετα στηρίζονται στην έρευνα και δη στην πρόταση λύσεων, επι παγκόσμιων προβλημάτων και όλα αυτά διαχέονται από συζητήσεις Διεθνών Σχέσεων. Στο παράδειγμα της παρούσας έρευνας, σχετικά με τον τουρισμό της Ελλάδας, εξετάζουμε την αναβίωση της χώρας μας, σε μια περίοδο οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσεως, καθώς και την αντιμετώπιση μιας νέας πρόκλησης υγείας, μια πανδημίας που μετουσιώνεται σε μια μορφή υβριδικού πολέμου. Στόχος είναι η επαναδιαπραγμάτευση της αντίληψης του προβλήματος μέσα από την υιοθέτηση μιας επιχειρηματικής στρατηγικής της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά και η αποδοχή της αλληλοσυμπληρωματικής σχέσης του πολιτισμού με την οικονομία μέσω της πολιτιστικής διπλωματίας. Πρόταση μας, είναι η ενδυνάμωση  της οικονομίας, μέσα από την αναδιαμόρφωση της εικόνας της χώρας μας βάσει της στρατηγικής του Νation Branding, ενώ άξονας επαναπροσδιορισμού αποτελεί ο Πολιτιστικός Τουρισμός.

1. Ορισμός

       Ο όρος Nation Branding είναι η διαμόρφωση μιας στρατηγικής επικοινωνίας, διαφοροποιούμενης από την κλασική διπλωματία και, την υψηλή πολιτική που αποσκοπεί στη διαχείριση της ταυτότητας μιας χώρας μέσα από την αξιοποίηση των εθνικών της χαρακτηριστικών. Σε αντιδιαστολή το BRAND(επωνυμία) είναι ένα μοναδικό όνομα, όρος, λέξεις, σύμβολα, σχέδια ή ένας συνδυασμός όλων αυτών που προσδιορίζει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μίας εταιρίας και την διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό(Business Dictionary, 2015, American Marketing Association, 2016). Σε αυτό το σημείο ας διαφοροποιήσουμε την έννοια του Βrand από τοBranding καθώς δεν ταυτίζονται. Κατά τον Simon Anholt, το «Branding» είναι η διαδικασία σχεδιασμού επικοινωνίας και διαχείρισης του ονόματος και της ταυτότητας ενός προιοντος, με στόχο τη θεμελίωση και τη διαχείριση της φήμης του(Anholt, S.2007).

2. H EIKONA ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

       Εν έτη 2020, η Ελλάδα βιώνει το τρίπτυχο της έκφανσης της κρίσης. Μια οικονομική κρίση, πολιτιστική με το μεταναστευτικό και μια κρίση υγειονομική, μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Μια δυσχερής κατάσταση που έχει βλάψει ανεπανόρθωτα το πυλώνα της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας της χώρας μας. Eιδικότερα ο Τουρισμός αποτελεί στυλοβάτης της αναπτυξιακής προσπάθειας της ελληνικής οικονομίας και άκρως απαραίτητος για την επιβίωση του έθνους. Κάθε € 1 που δημιουργείται από τον τουρισμό, δημιουργεί έμμεση πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα ύψους € 1,5. Συνολικά συμβάλλει κατά 2,5 ευρώ στο ΑΕΠ (Κωστελένος, Γ. Κ., & Κάζης, Δ. Α. 2017[1]). Παράλληλα ακόμα και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο τουρισμός στην Ελλάδα υπήρξε από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, με σημαντική συμβολή στην αγορά εργασίας(ENTERPRISE GREECE 2020) [2]δημιουργώντας εποχικές θέσεις και καταπολεμώντας την ανεργία και τις ανισότητες. Τα τουριστικά έσοδα το 2019 ήταν 17,86 δισ. ευρώ από 15,8 δισ. ευρώ που ήσαν το ενδεκάμηνο του 2018 και κατά συνέπεια η ανάπτυξη ανήλθε άνω του 2% στο ΑΕΠ του 2019.[3]

       Στον 21ο αιώνα που διανύουμε πέρα από τις σημαντικές τεχνολογικές αλλαγές(διαδίκτυο, ψηφιοποίηση και διασκευή) που έχουν επιτευχθεί, λίγες είναι οι αναφορές στην αλληλεξάρτηση δικτύων καθώς και στην πλήρη αξιοποίηση του Nation Branding, ως επιχειρηματική στρατηγική μέσα απο τη δημιουργία πολιτιστικών βιομηχανιών, τόσο στο κέντρο, όσο και στις περιφέρειες. Ειδικότερα, η Ελλάδα, διαθέτει μια σειρά συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, η φυσική ομορφιά του τόπου και η γεωγραφική ποικιλομορφία, συνθέτοντας έναν καμβά ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Η καλύτερη πλαισίωση του, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής μιας στρατηγικής αναβάθμισης της εικόνας της.

       Πιο συγκεκριμένα τη δυνατότητα να παρουσιαστεί η ίδια η χώρα, ως ένας τουριστικός προορισμός παγκόσμιου βεληνεκούς, αλλά και ως τουριστική αγορά με εξαιρετικές ευκαιρίες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Παρα ταύτα, στην Ελλάδα παρατηρούμε τον εποχικό τουρισμό και δη σε συγκεκριμένες περιοχές(νησιά Αιγαίου- Aθήνα -Θεσσαλονίκη) και είναι γεγονός, ότι μόνο σε 5 περιφέρειες της χώρας συγκεντρώνεται το 87% της τουριστικής κίνησης. Πρακτικά δεν υπάρχει οριζόντια κατανομή πόρων και, κατά επέκταση η δημιουργία εσωτερικών χασμάτων δημιουργεί και έναν πολωμένο κατακερματισμό ανάμεσα στις περιοχές. Επιπλέον ο τουρισμός συνδέεται με τη διασκέδαση(νυχτερινά κέντρα) και όχι με την ψυχαγωγία(μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, πολιτιστικά κέντρα) με αποτέλεσμα τα έσοδα να μην δημιουργούν μια προστιθέμενη αξία μέσω της μορφής των επενδύσεων στο εσωτερικό ενός κράτους. Και ένα κράτος που δεν επενδύει στην ίδια του τη δομή με μαθηματική ακρίβεια θα επέλθει σε μια θριαμβευτική ανακύκλωση οικονομικής ύφεσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων οίκων, η Ελλάδα το 2020 θα βιώσει μια ύφεση εως και 8%(Κουρτάλη 2020). Δηλαδή η συστημική κρίση θα ανατροφοδοτηθεί από τη συγκυριακή κρίση οδηγώντας το εργαλείο της ηθικής βλάβης όλο και πιο αβέβαιο. Η ήπια αναδιάρθρωση του χρέους και η διαχείριση του ρίσκου μεγεθύνεται σε ένα παίγνιο ανταρτών, δηλαδή μηδενικού αθροίσματος.

       Συνολικά, τo πρώτο κύμα του Κορονοϊού στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες έχει επιφέρει μια μαζική επικοινωνιακή απομόνωση της χώρας μας, πέρα από τα αυστηρά προληπτικά μέτρα καραντίνας. Σε ατομικό επίπεδο, προκαλεί φόβο και δυσπιστία, ενώ στον επαγγελματικό τομέα, έχει επέλθει το κλείσιμο αρκετών επιχειρήσεων. Ο Τουρισμός κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας και έλλειψης πληροφοριών κείτεται στο κυκεώνα της Πανδώρας. Στην αντίπερα όχθη, έχει δημιουργηθεί μια ανάγκη προσωρινής ανανέωσης συμβολαίων, συμβάσεων και αλλαγών ημερομηνιών στις κρατήσεις. Μια θέση που τροφοδοτείται από την ελπίδα, αλλά όχι από τη συστημική παρατήρηση των ρεαλιστικών στοιχείων με χαρακτηριστικότερο το κλείσιμο των συνόρων που επήλθε αλλά και η χρήση της νέας ορολογίας δηλαδή της «επιστροφής  πίσω στην νέα κανονικότητα». Ακόμη οι χώρες έχουν διαμορφώσει μια διαφορετική εθνική προστασία, η πολιτική τους ιδεολογική βάση φαίνεται μέσω του ευρωπαϊκού  γίγνεσθαι  να επιβεβαιώνει σταδιακά τον κανόνα του έθνους-κράτους. Παράλληλα αναδεικνύει και την αναγκαία μεταστροφή σε  μια πιο «ενωμένη και δυναμική ΕΕ».

3. Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

       Τα κράτη είναι όπως και οι επιχειρήσεις, το Διεθνές Σύστημα τους θέτει εμπόδια, όπως και η αγορά θέτει την αβεβαιότητα. Στο όνομα του κοινού σκοπού της επιβίωσης,  σε έναν κόσμο αναρχίας, τα κράτη προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους και, οι επιχειρήσεις αποσκοπούν στην μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Η διπλή όψη του νομίσματος, της ισχύς και του κέρδους, είναι η κινητήριος λογική της δράσης, τόσο του κράτους, όσο και των δομών του. Τα μικρά κράτη, όπως η Ελλάδα είναι η αναπαράσταση μιας μικρής επιχείρησης που προσπαθεί να επεκταθεί και να αναδειχθεί στο παγκόσμιο σύστημα. Ωστόσο η αδυναμία της, έγκειται γύρω από τους περιορισμένους πόρους και κατά συνέπεια η θέση της, δεν της δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε ένα ισχυρό πόλο και να διαμορφώσει την αγορά του συστήματος. Δηλαδή, η Ελλάδα είναι Prime Staker και όχι Prime Maker κράτος. Εν τις πράγμασι, λόγω της ευάλωτης θέσης που κατέχει στο παγκόσμιο χάρτη, η ίδια πρέπει να προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα.

       Στην αντίπερα όχθη το παγκόσμιο Διεθνές Σύστημα διακρίνεται για τη ποικιλομορφία της ισχύος και η Ελλάδα αποτελεί μια ήπια δύναμη που μέσω της θέσης της, μπορεί να εφαρμόσει μια επιχειρηματική στρατηγική έξυπνης πολιτικής. Ωστόσο τι σημαίνει η εφαρμογή μιας επιχειρηματικής στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας; Η επιχειρηματικότητα δεν αναλύεται με οικονομικούς όρους, αλλά συνθέτει μια μέθοδο εύρεσης λύσεων μέσω της κατασκευής-προώθησης της δημόσιας εικόνας της χώρας μας προς τα έξω από το εσωτερικό με άμεσα οικονομικά οφέλη. Στην πράξη αποτελεί μια νοοτροπία, όπου η Ελλάδα έχει αντιληφθεί, ότι το Διεθνές Σύστημα, είναι ένα σύστημα ανταγωνιστικό και αυτοβοήθειας, στον οποίο η ίδια πρέπει άμεσα να δράσει και να αξιοποιήσει συνδυαστικά τα χαρακτηριστικά τις, δημιουργώντας ευκαιρίες. Για τα μικρά κράτη, η κρίση είναι μια κανονική συνθήκη, αλλά η διαχείριση της είναι η μοναδική δίοδος επιτυχίας τους. Αλλωστε, όπως έλεγε και ο Βικτόρ Ουγκώ (1802-1855) «Ο κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται».

4. Το Nation Branding και ο Τουρισμός ως μακροοικονομική λύση.

       Κατά τον θεμελιωτή του όρου Nation Branding, Σάιμον Άνχολτ, «εάν η ίδια η χώρα δεν αλλάξει την εικόνα της από μέσα, δεν μπορεί να αλλάξει την εικόνα της προς τα έξω» Δηλαδή στη βάση της αλληλεξάρτησης και της αλληλοσυμπλήρωσης, ταυτίζεται  η σχέση της εικόνας της χώρας στο εσωτερικό με την Διεθνή Εικόνα σε συσχετισμό όρων ανατροφοδότησης. Πρακτικά η επικοινωνιακή πολιτική του κράτους και δη το «straight forward brand marketing», εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων υλικών και έμψυχων όπως: η γεωγραφική θέση, οι πηγές πλούτου, η στατική οργάνωση της διοίκησης, η κοινωνική-οικονομική επικρατούσα κατάσταση καθώς και, η άσκηση της διπλωματίας μέσα από την  αναγνώριση της θέσης του κράτους στο Διεθνές Σύστημα. Παράλληλα ο πληθυσμός, και η λειτουργία του πολιτικού συστήματος μέσα από αυτήν την εσωτερική και διεθνή κατάσταση που διανύουμε.  Υπο το πρίσμα αυτό, η Ελλάδα αποτελεί μια μικρό-μεσαίου μεγέθους χώρα, που  ή βέλτιστη πολιτική ανάδειξης της, είναι η ήπια ισχύς. Ωστόσο τίθεται  το βασικό  ερώτημα στη Παγκόσμια πολιτική σκηνή, στην οποία απευθύνεται και ο άξονας του τουρισμού  που είναι «γιατί να μας χρειάζονται» ή με άλλα λόγια γιατί να έρθουν σε εμάς- που είμαστε καλοί;».

       H απάντηση επέρχεται μέσα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της Ελλάδας, όπως η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, η φυσική ομορφιά του τόπου και η γεωγραφική ποικιλομορφία. Προτερήματα που προάγουν μια δυναμική φιγούρα, ώστε να καταστεί ο τουρισμός, σε βασική κινητήρια δύναμη επικουρικής ενίσχυσης της εικόνας της Ελλάδας, αφενός ως τουριστικού προορισμού παγκόσμιου βεληνεκούς, και αφετέρου ως τουριστική αγορά, με εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες. Όμως η κυκλική ανανέωση του εποχικού τουρισμού και δη το πάγωμα του επιτάσσει την ευκαιρία διαμόρφωσης μια μακροοικονομικής λύσης, μέσω των πρακτικών του Nation Branding. Η Ελλάδα ως μια επιχείρηση, θα πρέπει να διαμορφώσει ένα ενιαίο εμπορικό σήμα και για αυτό θα πρέπει να προσδιορίσει τη διεθνή κάλυψη και να αποκτήσει μια ενιαία ταυτότητα. Το πρόβλημα έγκειται στο δίλημμα του, εάν η Ελλάδα ανήκει στη Δύση ή αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση σαν ξεχωριστός χώρος με τις δικές του πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες που αποτέλεσε την κύρια αιτία των μακροπρόθεσμων προσπαθειών της ελληνικής πολιτικής εξουσίας, και των κυρίαρχων κοινωνικών στρωμάτων να προσανατολίσουν τη χώρα στο δυτικό σύστημα αρχών και αξιών (Augoustinos 1977).[4] Mια αμφισημία που ενυπάρχει και στην προϋπάρχουσα ιδεολογικοπολιτική ρήξη σε παγκόσμια κλίμακα.

       Ο τουρισμός ως μια προσφορά υπηρεσιών που αποκτάει μάρκα, η οποία συγκροτείται από τέσσερις πτυχές όπως: η ταυτότητα (identity), η αξία (equity), ο σκοπός (purpose)και η εικόνα (image). Σε αυτή τη βάση εναλλάσσονται τέσσερις αλληλένδετες πολιτικές για τη συστημική αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αύξηση της αξίας του τουρισμού: Προσέλκυση τουριστών με υψηλό εισόδημα, Εισαγωγή συμπληρωματικών προϊόντων, Επέκταση ζήτησης σε δευτερεύοντες προορισμούς, Επέκταση & αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος[5]. Υπο αυτό το πρίσμα ο τουρισμός και ο πολιτισμός εφάπτονται ως προς το αποτέλεσμα αλλά δεν πρέπει αυτή η σύνδεση να εκφράζεται ,ως προς την επικίνδυνη σύζευξη πολιτισμού και τουρισμού σ’ ένα Υπουργείο. Η διαφοροποίηση έγκειται στο μήκος εμβέλειας του τουρισμού, ως οικονομικού μεγέθους, «που μετράει αφίξεις, απασχόληση, συνάλλαγμα, κ.λ.π»[6],  ενώ η διαφοροποίηση του πολιτισμού θεμελιώνεται στις αξίες και τα άϋλα αγαθά που εμπεριέχει και δεν πρέπει να τα διαπραγματεύεται αλλά να τα αξιολογεί και στην παράλληλη διάσταση του οικονομικού οφέλους.

       Ο σκοπός του branding είναι να εντοπίσει και να αναδείξει το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός προϊόντος ή ακόμα και μίας χώρας και να πετύχει την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση(positioning) στη συνείδηση των καταναλωτών στους οποίους στοχεύει(Keller, 2003). Δηλαδή η Ελλάδα να μεταφέρεται στη συνείδηση του καταναλωτή –επενδυτή ως  Βrand Equity ενώ το Νation Branding με τη συνεισφορά και την συνεργασία κράτους και ιδιωτών να διαμορφώνει το Βrand Image μέσα από τη διαιώνιση  εκστρατειών Brand Awareness. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πιο γρήγορος, φθηνός και άμεσος τρόπος είναι μέσω των social Media, τα οποία υιοθετούν μια στρατηγική Ιογενούς Μάρκετινγκ ή αλλιώς Viral Marketing(VM), προκαλώντας την αίσθηση της μοναδικότητας της χώρας, η οποία καλλιεργείται από τον ενθουσιασμό και την μεταβίβαση του μηνύματος σε πολλαπλασιαστική εκθετική βάση. Η πληροφορία διαχέεται και συχνά δεν ελέγχεται από τον αυριανό καταναλωτή.

       Υπό αυτή την έννοια η Ελλάδα σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται αναδιάταξη των δυνάμεών της για μια αποτελεσματικότερη χάραξη και εφαρμογή εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής. Η απλή μετονομασία υπαρχουσών δομών είναι απευκταία. Απαιτείται η δημιουργία: α) μίας νέας, συγκεντρωτικής διοικητικής δομής, που να επικοινωνεί δομικά και λειτουργικά, β) ενός επιστημονικού εργαλείου υποβοήθησης της Ελληνικής ευρωπαϊκής πολιτικής και της συμμετοχής της Ελλάδας στην Παγκόσμια Κοινωνία. Κομβικό σημείο της ευδοκίμησης της νέας δομής οφείλει να είναι η συγκρότηση του ανθρώπινου δυναμικού που θα την στελεχώνει. Υπο αυτό το πρίσμα, η βέλτιστη αξιοποίηση του Viral Marketing είναι μέσα από την άμεση ίδρυση ενός αρμόδιου φορέα κρατικού που θα απαρτίζεται από εξειδικευμένα στελέχη του τουριστικού κλάδου, της δημόσιας διπλωματίας, διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών και ανθρώπων –διαμεσολαβητών του πολιτισμού. Τα δαφορετικά αντικείμενα βοηθάνε επικουρικά στη διαμόρφωση προτάσεων και λύσεων με διαφορετική οπτική και κατά επέκταση και αναλογική διάχυση. Παράλληλα η ίδρυση ενός Εθνικού Συμβουλίου θα λειτουργήσει, ως το αρμόδιο όργανο Nation Branding, σύμφωνα με τις αρχές της Δημοκρατίας και της νομιμοποίησης σε ποικίλους τομείς προώθησης της χώρας μας. Με αποτέλεσμα ο πολιτισμός και ο τουρισμός να αλληλοσυμπληρώνονται και να οδηγούν στη δημιουργία συνδέσεων(linkages), καθώς και στη διαμόρφωση εμπιστοσύνης, ανάμεσα σε κράτος- έθνος και οργανισμούς- εταιρείες, η οποία θα αυξάνεται ραγδαία εξαιτίας της αμφίδρομης σχέσης οφέλους. Το κράτος θα εποπτεύει και θα προστατεύει, ενώ οι συνεργαζόμενοι φορείς θα ενισχύουν περεταίρω, την ταυτότητα του brand(brand identity), διαμορφώνοντας την προσωπικότητα της Ελλάδας στο Διεθνές Σύστημα. Φυσικά ο έλεγχος θα πρέπει πάντοτε να επίκειται στο κέντρο και η ισορροπία θα πρέπει να προάγεται όχι ως όραμα αλλά ως αυτοσκοπός.

       Συνεπώς, τα πλεονεκτήματα των πολιτιστικών αγαθών σε αντίθεση με τα βιομηχανικά προϊόντα, έγκειται στο ότι «δεν καταναλώνονται ανά μονάδα σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά κάθε μονάδα σχεδιάζεται για να χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από αρκετούς καταναλωτές, με αποτέλεσμα να αποκτούν μεγαλύτερη αξία κατά τη χρήση τους»[7]. Η πρωτοτυπία του πολιτισμού που σήμερα που υποδαυλίζεται είναι η πολυποίκιλη προσέγγιση του, φιλοσοφικά, ανθρωπολογικά, πολιτικά αλλά και εμπορικά. Η κληροδότηση της ιστορικής αίγλης του παρελθόντος θα πρέπει να αναγιγνώσκεται με όρους δημιουργικότητας και εφευρετικότητας του παρόντος.

        Σε αυτήν τη πραγματικότητα, κρίνεται αναγκαία η επανατοποθέτηση του ελληνικού τουριστικού “brand” και της εικόνας της χώρας και κατά επέκταση η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του τουριστικού προϊόντος- υπηρεσιών, στην ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας των ανθρώπων που παράγουν το τουριστικό προϊόν(δημιουργία νέων θέσεων, καταπολέμηση ανεργίας και αντιστροφή του Brainstorming) αλλά και η ευρύτερη αξιοποίηση των επιμέρους κλάδων του Τουρισμού καθόλη της διάρκεια του έτους. Επίσης, η Ελλάδας, ως κράτος- μέλος της ΕΕ. με μια τέτοια δομή μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και να προάγει έρευνα στη τουριστική βιομηχανία. Δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιεί πέρα από τον προσωρινό τουρισμό και άλλες πτυχές εναλλακτικού τουρισμού που απευθύνονται στο σύνολο των ανθρώπων βάσει ειδικών καμπανιών ανάλογα με το επάγγελμα, την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των Τουριστών δημιουργώντας μια κυκλική χρήση του δώδεκα μήνες. Σύμφωνα με τον Τσάρτα(1991)οι ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι: Αγροτουρισμός, Πολιτισμικός τουρισμός, Περιηγητικός, Ορεινός, Οικολογικός, Κοινωνικός, Ιαματικός, Θρησκευτικός, Θαλάσσιος, Επαγγελματικός, Εκπαιδευτικός, Εκθεσιακός, Αθλητικός, Συνεδριακός, Χειμερινός, Τουρισμός κινήτρων, Τουρισμός σε θεματικά πάρκα, Τουρισμός σε οργανωμένα τουριστικά χωριά ειδικού τύπου, Τουρισμός στην ύπαιθρο, Τουρισμός περιπέτειας, Τουρισμός της υγείας και φυσικής ζωής καθώς και Τουρισμός τρίτης ηλικίας. Και σε όλο αυτό το πλαίσιο, η δυναμική της ναυτιλιακής διπλωματίας «που είναι  ένας από τους βασικούς πλουτοπαραγωγικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας (μαζί με τον τουρισμό)–, με 5.226 πλοία, ελέγχει το 19,63% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε τόνους DW και το 50% της ευρωπαϊκής χωρητικότητας»(Ναυτικά Χρονικά 2019), θα πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον τουρισμό που θα πρέπει να συντελέσει το δεύτερο διπλωματικό εργαλείο της Ελλάδας επι παγκόσμιας σκηνής.

5. Αντιστρέφοντας τον κίνδυνο σε ευκαιρία – Η εξειδίκευση στο Πολιτιστικό Τουρισμό

       Ο πολιτιστικός τουρισμός είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς στην τουριστική βιομηχανία(Wang et al.,2008). Ο πολιτισμός αποτελεί έναν παράγοντα μεγάλης σημασίας για τον σχεδιασμό της εθνικής τουριστικής πολιτικής(Sdrali & Chazapi, 2007). Άλλωστε ως πολιτιστικός τουρισμός, έχει οριστεί η μετακίνηση των ατόμων σε πολιτιστικά αξιοθέατα μακριά από τον συνήθη τόπο διαμονής τους, με την πρόθεση να συλλέξουν νέες πληροφορίες και εμπειρίες προκειμένου να ικανοποιήσουν τις πολιτιστικές τους ανάγκες (Bachleitner & Zins, 1999, Shamsuddoha et al, 2011). Η πολιτιστική κληρονομιά και οι φυσικοί πόροι αποτελούν δυο σημαντικοί πυλώνες της αειφόρου ανάπτυξης του τουρισμού. Μέσα σε όλα αυτά η Eλλάδα, είναι μια κατεξοχήν χώρα πλούσια από πολιτιστική ιστορία και μέσω του Nation Branding πρέπει να καθιερωθεί ως Brand Πολιτισμού και τεχνών παγκοσμίως.

       Ο πολιτισμός είναι το σύνολο των πνευματικών εκδηλώσεων(ήθη, έθιμα, τέχνες, γράμματα, τεχνικά, επιστημονικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα) μια κοινωνίας ή ενός έθνους (Καραγιάννης, 2011). Η Eλλάδα για να αποτελέσει ισχυρό παίχτη πρέπει να μετατρέψει τον πολιτισμό της σε ένα εργαλείο πολιτιστικής διπλωματίας, όπου μέσα από την εφαρμογή στρατηγικών του Νation Branding, αναδεικνύει της ιστορία της με όρους συμβατής πραγματικότητας και εδραιώνει τη θέση και το εμπορικό σήμα της στην παγκόσμια αγορά διά της διαχείρισης της διεθνούς της φήμης. Kαι ο καλύτερος τρόπος είναι η πρόταση δημιουργίας μια εθνικής διοικητικής αρχής σε απολυτή συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς καθώς και «η δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου branding»(Καψάσκης 2019). Όπως έλεγε και οWill Durant «Εκτός από τις μηχανές, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε άλλο διαχρονικό που να μην προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα: Σχολεία, Γυμναστήρια, Αριθμητική, Γεωμετρία, Ιστορία, Ρητορική, Φυσική, Βιολογία, Ανατομία, Υγιεινή, Διακοσμητική, Ποίηση, Μουσική, Τραγωδία, Κωμωδία». Συμπληρώνοντας ο Δημήτριος Καμπούρογλου, υπογράμμιζε ότι «Οι Έλληνες, για να πάνε μπροστά, πρέπει να κοιτάζουν πίσω». Με άλλα λόγια, «Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε Κανείς» (Μελίνα Μερκούρη).

6. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

       Στη σημερινή πραγματικότητα, το τρίπτυχο της κρίσης, συνοδεύεται και από την παγκόσμια πρόκληση του COVID 19, που έχει επιφέρει τεράστια ζημιά στην οικονομία συμπαρασύροντας στο πέρασμα τις, και άλλους θεμελιώδεις θεσμούς της κοινωνίας. Η προσωρινή στατικότατα, ας σταθεί ευκαιρία επαναδιαπραγμάτευσης  των  αξιών μας και ο προσωρινός χρόνος κάμψης, ας αποτελέσει έναυσμα για την πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας συνοδευόμενης πάντοτε με το εξειδικευμένο δυναμικό στην δημιουργία μιας νέας στρατηγικής, βασισμένης στον πολιτισμό στη «βαρεία βιομηχανία της Ελλάδας»[8]. Πρέπει να προσεγγίσουμε το μέλλον, με όρους όχι παρελθόντος αλλά του παρόντος και η Ελλάδα, όπως εξετάσαμε διαθέτει τους πόρους αλλά όχι τη στρατηγική για να διαμορφώσει ένα ισχυρό διεθνές εμπορικό σήμα. Ας αντιστρέψουμε τη κρίση σε ένα παιχνίδι δημιουργικής αντισυστημικότητας που δεν χαρακτηρίζεται από την άρνηση αλλά από μια σταδιακή επανατοποθέτηση της Ελλάδας στη παγκόσμια σκιακιέρα. Tέλος, «γιατι μια χώρα να κάνει Nation Branding», διότι εάν δεν το κάνει η ίδια για το εαυτό της, θα το κάνει κάποιος άλλος για αυτήν. Οπως έλεγε και ο αρχαίος  έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης «Όπως όσοι βαδίζουν στον ήλιο ακολουθούνται από τη σκιά τους, έτσι και όσοι είναι άξιοι ακολουθούνται απο τον φθόνο». Ενώ η ήπια ισχύς της Ελλάδας αν αποδομηθεί και εφαρμοστεί ορθολογικά θα είναι η επιβεβαίωση της φράσης του Ουίνστον Τσώρτσιλ «Αν οι Έλληνες αποκτήσουν μόρφωση και ενότητα, αλίμονο μας».

Aθηνά Παπαπαύλου

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ :

 • Aaker, D. (1996). Building strong brands. New York: Free Press
 • Anholt, S. (2005b). Nation Branding, Place Branding, Destination Branding, Country Branding, Competitive identity… What Does It All Mean. Http://www.earthspeak.com/what_does_branding _a_country_act.htm. [Accessed the 1 of Aplil 2020, 13:20].
 • Anholt, S.(2007) Competitive Identity, Palgrave Macmillan
 • Anholt, S.,(2006) Public Diplomacy and Place Branding: Where is the link?, Place Branding.
 • Balakrishnan, M. S. (2009). Strategic Branding of Destinations: a framework. European Journal of Marketing, 43(5/6), 611-629.
 • Baloglu, S., & McCleary, K.W. (1999). A Model of Destination Image Formation. Annals of Tourism Research, 26(4), 868-897.
 • Bieger, T. (2000). Management for Destinations and Tourism Organizations. Oldenbourg, Muenchen.
 • Bitzenis, A., Papadopoulos, I., & Vlachos, V. A. (2013). The euro-area sovereign debt crisis and the neglected factor of the shadow economy. Reflections on the Greek Sovereign Debt Crisis, Cambridge Scholars Publishing, Newcastle upon Tyne.
 • CNN (2016, September 13).Ευκαιρίες, κίνδυνοι και προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό. Retrieved from: https://www.cnn.gr/oikonomia/insights/story/36685/eykairies-kindynoi-kai-prokliseis-gia-ton-elliniko-toyrismo [Accessed the 2 of April 2020, 13:20].
 • Εισαγωγή στη Βιώσιµη Ανάπτυξη. (17, April 7). Retrieved from https://www.ihu.edu.gr/icsd/docs/eisagogi-sti-viosimi-anaptyxi.pdf[Accessed the 1 of Aplil 2020, 13:20].
 • ENTERPRISE GREECE. (25.02.2020). Retrieved from https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/kladoi-aixmhs/toyrismos[Accessed the 2 of Aplil 2020, 13:20].
 • Κουσκουβέλης, Η. Ι. (1997) Λήψη αποφάσεων, κρίση, διαπραγμάτευση : θεωρία και πράξη. Παπαζήσης.
 • Κωστελένος, Γ. Κ., & Κάζης, Δ. Α. (2017). 50 χρόνια Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.
 • Mysalonika. (2020, March 25). Ταξίδια Archives – Page 2 of 67. Retrieved from https://mysalonika.gr/category/taxidia/page/2/[Accessed the 5 of Aplil 2020,].
 • Newmoney. (2020, March 23). Τουρισμός: Η διάρκεια της πανδημίας καθοριστική για τις εισπράξεις του 2020. Retrieved from https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/tourismos-i-diarkia-tis-pandimias-kathoristiki-gia-tis-ispraxis-tou-2020[Accessed the 1 of Aplil 2020,].
 • News 24/7. (2020, March 2). Κορονοϊός: 2 δισεκ. ευρώ απώλειες για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία. Retrieved from https://www.news247.gr/oikonomia/koronoios-2-disek-eyro-apoleies-gia-tin-eyropaiki-toyristiki-viomichania.7594334.html[Accessed the 4 of Aplil 2020].
 • Nye, J. S. (2005) Ήπια ισχύς. Παπαζήσης (Διεθνής και ευρωπαϊκή πολιτική).
 • Παναγιώτης Δ. Υφαντής(30.01.2020)Τουρισμός: Πέντε ισχυροί παράγοντες αποκαλύπτουν προκλήσεις και ευκαιρίες. (n.d.). Retrieved from https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2002810/toyrismos-pente-ishyroi-paragontes-apokalyptoyn-pr.html [Accessed the 1 of March 2020, 13:20].
 • Πέτρος Καψάσκης(2019) Brand Diplomacy και εθνική δράση: Kathimerini. Retrieved from https://www.kathimerini.gr/1035494/opinion/epikairothta/politikh/brand-diplomacy-kai-e8nikh-drash [Accessed the 1 of March 2020, 13:20].
 • Pedi, R., (2017) Business strategies as foreign policy for weak states tedxlesvos. YouTube, YouTube. Available from: https://www.youtube.com/watch?v=wOJJFs61aoM (accessed 2 of March 2020, 13:15).
 • Στυλοβάτης της αναπτυξιακής προσπάθειας της Ελλάδας ο τουρισμός. (27.1.2020). Retrieved from https://www.makthes.gr/stylovatis-tis-anaptyxiakis-prospatheias-tis-elladas-o-toyrismos-255573 [Accessed the 1 of March 2020, 13:20].
 • Sdrali D., and Chazapi K. (2007). “Cultural Tourism in a greek insular community: the residents’ perspective”, Tourismos: an international multidisciplinary journal of tourism, Vol. 2, No. 2, pp.61-75
 • Shamsuddoha M., Alamgir M., and T. Nasir (2011). “Cultural tourism: Bangladesh tribal areas perspective”, Journal of Tourism, Vol. 12, No. 12, pp.28-32.
 • Wang S., Fu Y. Y., Cecil A. K., and S. Hji-Avgoustis (2008), “Impacts of cultural tourism upon quality of life: the resident’s perspective”, 2008 International CHRIE Conference – Atlanta, Georgia, U.S.A.
 • Wang, Q., Duan, Z., Perc, M., & Chen, G. (2008). Synchronization transitions on small-world neuronal networks: Effects of information transmission delay and rewiring probability. EPL (Europhysics Letters), 83(5), 50008.

[1] “Οικονομικές Εξελίξεις”, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, τεύχος 24

[2]Βλ. https://www.enterprisegreece.gov.gr/ependyste-sthn-ellada/kladoi-aixmhs/toyrismos

[3]Βλ.https://www.makthes.gr/stylovatis-tis-anaptyxiakis-prospatheias-tis-elladas-o-toyrismos-255573

 

[5]Βλ. https://www.pwc.com/gr/en/publications/greek-thought-leadership/the-next-day-of-greek-tourism-gr-long-updated.pdf

 

[7] Βλ.www.ortsa.gr/oμιλία-του-γ-βερνίκου-με-θέμα-«πολιτισμ/

[8] Bλ. https://www.culture.gr/el/ministry/SitePages/cv.aspx?cID=23

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Εγγραφείτε. Κάντε εγγραφή για να μην χάσετε μελλοντικές δημοσιεύσεις.

You can unsubscribe at any time. By signing up you are agreeing to our Terms of Service and Privacy Policy. This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αρχείο Ηνωμένου Βασιλείου

Φορείς Πολιτιστικής Διπλωματίας Ηνωμένου Βασιλείου

Το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η απόφαση για έξοδο από την Ε.Ε. (Brexit) έφερε επιπτώσεις και στη διεθνή εικόνα και φήμη της χώρας. Επομένως, θα χρειαστεί μια νέα προσέγγιση, προκειμένου να προωθηθούν αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, με ενισχυμένη δημόσια διπλωματία και διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις.

Η Αγγλική γλώσσα, η οποία χρησιμοποιείται ως δεύτερη ή ως επίσημη γλώσσα σε πολλές χώρες του κόσμου, το τηλεοπτικό δίκτυο BBC (το μεγαλύτερο δίκτυο ΜΜΕ στον κόσμο με παρουσία στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο σε περισσότερες από 30 γλώσσες και ένα ακροατήριο 269 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε εβδομάδα)κυρίαρχοι πολιτιστικοί οργανισμοί όπως το Βρετανικό μουσείο και το V&Aβραβευμένες τηλεοπτικές σειρές όπως το Sherlock, ναυαρχίδες του κινηματογράφου όπως ο James Bond και το Star Wars, η μουσική παραγωγή του David Bowie και του Ed Sheeranη λογοτεχνία του Σαίξπηρ και της Άγκαθα Κρίστι και αθλητικές διοργανώσεις όπως η Premier League, είναι μερικά από τα πιο δυνατά παραδείγματα και πλεονεκτήματα στον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργικότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας βασίζεται στην ανταλλαγή ιδεών, αξιών και του πολιτισμού προκειμένου να ενδυναμωθεί η σχέση της χώρας με τον κόσμο και τις υπόλοιπες χώρες και επίσης να προωθηθούν η επιρροή της, η απασχόληση και η ανάπτυξη ως θεματοφύλακες του μέλλοντος της χώρας.

Το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, παιδείας, πολιτισμού, ΜΜΕ και αθλητισμού, συνεργάζεται με το Βρετανικό συμβούλιο, το Υπουργείο Εξωτερικών (Foreign Office) και άλλους κυβερνητικούς φορείς για να προωθήσουν πρωτοβουλίες, όπως η καμπάνια GREAT και πολιτιστικές συνεργασίες με άλλες χώρες.

Το 2006, δημιουργήθηκε το συμβούλιο Δημόσιας Διπλωματίας, σε μια προσπάθεια αναθεώρησης των πρακτικών της δημόσιας διπλωματίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το συμβούλιο είναι υπεύθυνο, για τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής δημόσιας διπλωματίας, προκειμένου να υποστηριχθούν τα διεθνή συμφέροντα και οι στόχοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα μέλη του συμβουλίου είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, το Βρετανικό Συμβούλιο και η Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC.

Σε συνεργασία με τους βασικούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένου του Foreign Office, του Βρετανικού Συμβουλίου και των πολιτιστικών οργανισμών, το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, Παιδείας, Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, ανέπτυξε το 2010 την πολιτική Πολιτιστικής Διπλωματίας. Οι γενικοί στόχοι ήταν η ενθάρρυνση και η στήριξη του πολιτιστικού τομέα για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών σε τομείς με συγκεκριμένη πολιτιστική και/ή κυβερνητική προτεραιότητα. Παράλληλα, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του οφέλους και του αντίκτυπου της πολιτιστικής διπλωματίας, ιδιαίτερα μετά τη λήξη συγκρούσεων.

Από τα παραπάνω, παρατηρούμε ότι στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας δεν είναι αρμοδιότητα ενός μόνο υπουργείου και πως συμπεριλαμβάνει τη συλλογική προσπάθεια και την αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων, για την προώθηση των πολιτικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της πολιτιστικής διπλωματίας. Οι συντονισμένες προσπάθειες όλων των προαναφερόμενων φορέων του Ηνωμένου Βασιλείου, συντελούν στην ευρεία αναγνώριση της Ήπιας ισχύος της χώρας.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Ψηφιοποίησης, Πολιτισμού, Παιδείας, Μέσων και Αθλητισμού, το οποίο μεταξύ άλλων έχει σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση της αίσθησης υπερηφάνειας και συνοχής στη χώρα, να προσελκύσει νέα άτομα να επισκεφτούν και να εργαστούν στη χώρα, να μεγιστοποιήσει και να αξιοποιήσει την ήπια ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις ενέργειες, συμπεριλαμβάνονται η ενίσχυση της Βρετανικής παρουσίας στο εξωτερικό διαμέσου της πολιτιστικής διπλωματίας, διεθνών επισκέψεων και του προγράμματος «Great», η προώθηση των πολιτιστικών εξαγωγών για την αύξηση της αξίας τους στην οικονομία της χώρας, η συνεισφορά στην παράλληλη κυβερνητική ατζέντα της ήπιας ισχύος και ευημερίας, η χρησιμοποίηση της συλλογής έργων τέχνης της κυβέρνησης , προκειμένου για να προωθηθούν οι τέχνες, η κληρονομιά και ο πολιτισμός της χώρας, μέσω της δημιουργίας εκθέσεων σε υπουργικά και διπλωματικά κτίρια σε όλον τον κόσμο και της συνεισφοράς στην ήπια ισχύ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, είναι υπεύθυνο κυρίως για την διεθνή πολιτική, χωρίς όμως να απουσιάζουν ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας, ως κατεξοχήν φορέας της επίσημης διπλωματίας της χώρας. Άλλωστε στο υπουργείο υπάγονται οι πρεσβείες που είναι υπεύθυνες για την μεταφορά των πολιτικών και της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο πρεσβειών και προξενείων, απασχολώντας πάνω από 14.000 άτομα σε περίπου 270 διπλωματικά γραφεία. Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς για την προώθηση των συμφερόντων του Ηνωμένου Βασιλείου και της παγκόσμιας ασφάλειας. Προωθεί τα συμφέροντα και τις αξίες του Ηνωμένου Βασιλείου διεθνώς, υποστηρίζει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, στηρίζοντας την παγκόσμια επιρροή και την ευημερία της χώρας. Όραμα του είναι να οικοδομήσει μια πραγματικά «παγκόσμια Βρετανία», η οποία θα πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια σκηνή.

Μεταξύ άλλων, στηρίζει κορυφαίους μελετητές με ηγετική ικανότητα να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά μαθήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφίες Chevening και νέους Αμερικανούς να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με υποτροφίες Marshall. Προωθεί την ευημερία και την ανάπτυξη μέσω του Δικτύου Επιστήμης και Καινοτομίας, καθώς και μερικές από τις εργασίες της κυβέρνησης για τη διεθνή ανάπτυξη, (μεταξύ άλλων την προώθηση της βιώσιμης παγκόσμιας ανάπτυξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κλιματικής αλλαγής και της πρόληψης των συγκρούσεων).

Το Βρετανικό Συμβούλιο, είναι ο διεθνής οργανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου με αρμοδιότητα στις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις, με αντιπροσωπείες σε τουλάχιστον 110 χώρες προωθώντας την Αγγλική γλώσσα, ενθαρρύνοντας την πολιτιστική, επιστημονική και εκπαιδευτική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η δράση του επικεντρώνεται στις ευκαιρίες πολιτιστικής ανάπτυξης, στις νέες συνεργασίες και στις πολιτιστικές σχέσεις.

Μουσεία, κληρονομιά και Οργανισμοί:

Βρετανικό Μουσείο φορέας πολιτιστικής διπλωματίας με πληθώρα αρχαιολογικών και εθνογραφικών στοιχείων-ευρημάτων.

Βρετανική Βιβλιοθήκη με αρχαία και μεσαιωνικά χειρόγραφα καθώς και παπύρους .

Ζωολογικός κήπος του Λονδίνου

Βασιλικός Βοτανικός κήπος του Λονδίνου

Πανεπιστήμια και οι βιβλιοθήκες τους όπως University of Gambridge, Oxford κ.α.

Art galleries: National Gallery, the Victoria and Albert Museum, the National Portrait Gallery, two Tate galleries—Tate Britain (with superb collections of John Constable and the Pre-Raphaelites) and Tate Modern—and the Wallace Collection.

Αθλητισμός και δημιουργία: ποδόσφαιρο, ράγκμπι, κολύμβηση κ.τ.λ.

ΜΜΕ και δημοσιεύσεις : Daily newspapers published in London include The Times, one of the world’s oldest newspapers; The Sun, a tabloid that is the country’s most widely read paper, with circulation in the millions; the The Daily Telegraph; and The Guardian (also published in Manchester). Major regional dailies include the Manchester Evening News, the Wolverhampton Express and Star, the Nottingham Evening Post, and the Yorkshire Post. Periodicals, such as The Economist, also exert considerable international influence.

International Council of Museums (ICOM)

ICOM is the only international organisation representing museums and museum professionals. It has more than 32,000 members and is made up of National Committees, which represent 136 countries and territories, and International Committees, which gather experts in museum specialities worldwide.

ICOM International Committees

The 30 International Committees bring together professional experts covering all aspects of museum activity. Their annual meetings offer the opportunity for UK museums professionals to extend their networks of international contacts. The ICOM events calendar lists the dates of annual International Committee meetings.

ICOM UK

ICOM UK is the National Committee of ICOM in the UK and is a gateway to the global museum community and the only UK museum association with a dedicated international focus. In addition to leading on two working internationally programmes – the annual Working Internationally Conference and the Working Internationally Regional Project – ICOM UK also offers bursaries for ICOM UK members to attend ICOM Triennial Meetings, International Committee meetings, and other conferences with a demonstrable international remit.

Visiting Arts

Visiting Arts’ purpose is to strengthen intercultural understanding through the arts.  It provides tools to help the cultural sector to work more effectively and efficiently worldwide

World Cultures Connect (WCC)

WCC is a global cultural information site.  It connects artists and cultural organisations across the globe by allowing them to promote their work, make new connections, identify opportunities, and discover new partners, markets, and audiences.  The discussion forum is a useful way to share information and advice, and take part in discussions, on working internationally.

Heritage Without Borders (HWB)

Heritage Without Borders is a unique charity working in developing countries to build capacity in heritage skills in situations of poverty and reconstruction, and to provide life-transforming work experience for volunteer students and professionals in the heritage sector.

University Museums Group (UMG)

Universities work on a global stage and their museums play a key role in this international approach.  UMG supports and advocates for the university museum sector in England, Wales, and Northern Ireland.  Working alongside their sister organisation University Museums in Scotland UMIS it represents the interests of university museums to funders and stakeholders, and also maintains close links with the international body for university museums, UMAC

The Art of Partnering report by Kings College London

The Art of Partnering is the final report of a Cultural Enquiry in collaboration with the BBC, which explored the role partnership plays in enabling publicly funded cultural institutions to enhance the quality and diversity of their work across the UK.

National Museum Directors’ Council (NMDC)

NMDC represents the leaders of the UK’s national collections and major regional museums. Its members are the national and major regional museums in England, Northern Ireland, Scotland, and Wales, the British Library, The National Library of Scotland, and the National Archives. While their members are funded by government, the NMDC is an independent, non-governmental organisation.

British Council

The British Council is the UK’s international organisation for cultural relations and educational opportunities. It has offices in over 100 countries across six continents. Each British Council office overseas has its own country website which can be accessed via the British Council’s home page.

UK Registrars Group (UKRG)

The UKRG is a non-profit membership association set up in 1979.  It provides a forum for exchanging ideas and expertise between registrars, collection managers and other museum professionals in the United Kingdom, Europe and worldwide.

Through the UKRG website, members can access a number of resources aimed at registrars, or those who undertake the work of registrars.  These include publications relevant to international loans and exhibitions, such as facilities reports, guidance and top tips, and links to other online resources.

International Federation of Arts Councils and Culture Agencies (IFACCA)

IFACCA produces ACORNS, an online news service for and about arts councils and culture agencies, which contains news from arts and culture funding agencies and a digest of resources, such as links to websites, new publications, jobs, conferences, and events.

I am tab #2 content. Click edit button to change this text. A collection of textile samples lay spread out on the table – Samsa was a travelling salesman.
I am tab #3 content. Click edit button to change this text. Drops of rain could be heard hitting the pane, which made him feel quite sad. How about if I sleep a little bit longer and forget all this nonsense.
Μετάβαση στο περιεχόμενο