Ο Γιώργος Μπίζος αποτέλεσε εμβληματική μορφή για τη Νότια Αφρική, καθώς στάθηκε δίπλα στον αγώνα του Νέλσον Μαντέλα,κατά των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού. Ο Νέλσον Μαντέλα αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων, φυλακισμένος για 27 χρόνια, προτού γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής στις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς. Για αυτόν τον λόγο θα λέγαμε πως κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του 20ού αιώνα. ως μαχητής εναντίον του τελευταίου ρατσιστικού καθεστώτος στον δυτικό κόσμο, του απαρτχάιντ. Ο ίδιος ο Νέλσον Μαντέλα αποκαλεί στην αυτοβιογραφία του τον Γιώργο Μπίζο «αδελφό» και τον περιγράφει ως άτομο συναισθηματικό με οξύ μυαλό.
Με τη σειρά του, ο Γιώργος Μπίζος περιγράφει στην αυτοβιογραφία του την ιστορία και το ταξίδι του μέχρι τη Νότια Αφρική. Ενώ γεννήθηκε το 1927 στο Βασιλίτσι της Μεσσηνίας, αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα ως πρόσφυγας το 1941. Σε ηλικία 13 ετών αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα με μια βάρκα και εν τέλει, μετά από πολλές δυσκολίες, να καταλήξει στη Νότια Αφρική, όπου και συνέχισε τη ζωή και το έργο του. Βέβαια, ποτέ δεν ξέχασε την αγάπη του για την Ελλάδα καθώς όπως ο ίδιος έχει εκφράζει κουβαλά μέσα του πάντα δύο πατρίδες.
Ο Γιώργος Μπίζος έχτισε μια λαμπρή καριέρα μετά τις σπουδές του στη Νομική και κέρδισε διεθνή φήμη ως δικηγόρος του στενού του φίλου Νέλσον Μαντέλα, τον οποίο και στήριξε στον αγώνα του κατά των φυλετικών διακρίσεων και του καθεστώτος του Απαρτχάιντ. Σημαντική συμβολή αποτέλεσε επίσης η παρουσία του στην θεσμοθέτηση του νέου Συντάγματος της Νότιας Αφρικής. Μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ, ο Μπίζος συνέβαλε στη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, έργο της οποίας ήταν να ερευνήσει τα πολιτικά εγκλήματα του προηγούμενου καθεστώτος. Ο διεθνούς φήμης προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων κέρδισε τον τιμητικό τίτλο «Πρεσβευτής Ελληνισμού» από τη Νομαρχία Αθηνών, ενώ τον Μάιο του 2001 ανακηρύχθηκε δικηγόρος της χρονιάς από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσιγκτον. Επιπλέον, αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος SAHETI της Νότιας Αφρικής.
Το σπουδαίο έργο του τόσο για την κοινωνικοπολιτική ζωή της Νότιας Αφρικής όσο και για τον Ελληνισμό έχει μείνει στην ιστορία καθώς τα έργα του έχουν αντίκτυπο μέχρι και σήμερα και στις δύο χώρες. Ο Γιώργος Μπίζος πέθανε το 2020 σε ηλικία 92 ετών. Τον θάνατο του ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαπόσα αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «συνέβαλε μέγιστα στη δημοκρατία της χώρας μας» ενώ ανακοινώσεις εκδόθηκαν επίσης και από το Ίδρυμα Νέλσον Μαντέλα και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας χαρακτηρίζοντας τον ως «γίγαντα της νοτιοαφρικανικής ιστορίας και του παγκόσμιου αγώνα για δικαιοσύνη» και ως «γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Νότιας Αφρικής».
Μαρίνα Νάτσια
Παραπομπές:
https://www.bbc.com/news/world-africa-54094248
https://www.nelsonmandela.org/content/page/george-bizos
Πηγή Φωτογραφίας:https://pixabay.com/illustrations/barbed-wire-human-rights-equality-2096002/